Открийте ни и в

Войната в Украйна

Руски олигарх убедил Путин да започне войната. Кой е той?

Влиятелният руснак твърдял, че Запада е слаб и сега е момената да се покаже мощта на Русия

публикувано

на

Руски олигарх убедил Путин да започне войната. Кой е той?

Един от най-влиятелните поддръжници на решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна е 71-годишният милиардер Юрий Ковалчук, който развива идеята, че войната може да покаже на Запада силата на Русия. Това разкри Wall Street Journal (WSJ).

Преди войната той често се срещаше с Путин и също така разговаряше по телефона или чрез видеовръзка. В това твърдение WSJ се позовава на приятел на семейството на Ковалчук, както и на бивш служител на руското разузнаване.

Ковалчук, срещу когото бяха наложени санкции още през 2014 г., е не само бизнесмен, но и един от най-големите медийни магнати – телевизионни канали, вестници, социални мрежи – които се придържат към линията на Кремъл. Със забавянето на войната в Украйна

неговите медии стават все по-ценни в арсенала на Кремъл,

смята WSJ.

20 години в неизвестност. Отвлечена ли е Деси за секс робиня? Приятелят й е главен заподозрян

Телевизионните канали на Ковалчук (включително Първи канал) представят спокойна картина на мобилизацията, а също така разказват за “мръсната бомба” в Украйна и предсказват краха на САЩ. С помощта на Ковалчук и социалната мрежа ВКонтакте Путин укрепва контрола си и върху интернет.

Ковалчук е мотивиран повече от патриотичната си идеология, отколкото от атрибутите на богатството,

както казват хората, които го познават. Той има голямо влияние върху политиката и служителите на Кремъл, а също така помага за притежаването на акции за семейството и приятелите на президента.

Самоубийство от ревност: Водеща на новините купува пистолет и след минути слага край на живота си

Когато през март 2020 г. избухна пандемията от коронавирус, Ковалчук беше готов да остане под карантина, за да се срещне с Путин. Според двама от събеседниците на вестника Путин и Ковалчук понякога прекарвали часове в обсъждане на нарастващия конфликт със Запада и руската история.

Западът е слаб и е време да се демонстрира военната мощ на Русия, като се нахлуе в Украйна – разказва бившият офицер от руското разузнаване Тимченко пред източник на американско издание.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено