Екстрадираният от Гърция в САЩ руски гражданин Александър Винник се яви в петък в съда в Северния окръг на Калифорния, информира Министерството на правосъдието на САЩ, което изпълнява функциите на Главна прокуратура на страната, заяви в изявление. Винник е обвинен в изпиране на между 4 и 9 милиарда долара. Власти са уведомили руските дипломати за ареста на Винник. Говорителят на руското външно министерство Захарова заяви, че Москва ще направи всичко възможно, за да защити законните права на руския гражданин Винник.

"По-рано днес той се яви за първи път пред съдия Сали Ким във федералния съд в Сан Франциско", се отбелязва в документа.

От пресслужбата на съда съобщиха за ТАСС, че първото явяване на Винник в съдебната зала се очаква в петък в 20:30 ч. московско време. Те обясниха, че това е кратък престой, по време на който заподозреният се запознава със същността на обвиненията и може да се засегнат и процесуални въпроси, включително възможността за освобождаване под гаранция, след което страните започват да се запознават с материалите. Обикновено от първоначалното явяване в съда до началото на съдебния процес по същество минават няколко седмици или дори месеци.

Руснакът е екстрадиран в четвъртък от Франция през Гърция в САЩ. Виник е задържан по време на почивка в Гърция на 25 юли 2017 г. по искане на САЩ, където е обвинен в изпирането на между 4 и 9 млрд. долара чрез вече несъществуващата онлайн борса за криптовалути VTS-e. На 19 декември 2019 г. гръцкият министър на правосъдието Костас Циарас реши да екстрадира руснака първо във Франция, а след това последователно в САЩ и Русия. Защитата обжалва това решение, но съдът го потвърди.

През декември 2020 г. Наказателният съд в Париж осъди Винник на пет години затвор по обвинения в пране на пари при утежнени обстоятелства. Освен това той е осъден да плати глоба в размер на над 100 000 евро, включително обезщетение на пострадалите страни. Същевременно съдът отхвърли част от обвиненията в изнудване и пране на пари и го оправда напълно по жалбите на редица организации и лица за нарушаване на работата на автоматизираните системи. Той също така беше освободен от обвиненията, че е използвал зловреден софтуер Loki за извършване на кибератаки.

В Русия Винник е обвинен в присвояване на повече от 600 хил. рубли и в "измама с компютърна информация" на стойност 750 млн. рубли. Самият руски гражданин заяви по време на престоя си в Гърция, че е съгласен да се върне в родината си и да бъде изправен пред руски съд.