Открийте ни и в

Вашите пари

Рухването на пазара на петрол: Ще ни подаряват ли гориво?

Няколко отговора на въпроси какво означава за света безпрецедентната ситуация

публикувано

на

Паниката с цените на петрола по американските борси в понеделник доведе до безпрецедентните минус 37.63 долара за барел с доставка през май. Във вторник сутрин цената се върна над нулата, но пак остава под 2 долара. Очакванията са да продължи да се вдига, но има ли гаранция, че спадът няма да се повтори. И какво означава това за реалния свят – този извън търговията с фючърси?

 Защо е цялата паника

Основната причина е, че търсенето на горива и петрол се свива с такова бясно темпо, че производителите са готови да плащат на търговците да съхраняват добитото само и само да се отърват от него, за да не задръстят производствения процес. Търговците обаче не искат петрола, защото никой не го иска, и се натоварват допълнително с разходи за складирането му. Депата в САЩ бързо се пълнят и се твърди, че в средата на май там няма да има свободни обеми. Стратегическият резерв на страната най-вероятно ще даде под наем част от незапълнените хранилища, но не е сигурно, че и това ще помогне. Доставките за юни все още се търгуват над 20 долара за барел, но ако няма бързо решение на проблема, и те ще тръгне бързо надолу.

 Какво означава това за потребителите

Не е задължително това събитие в САЩ да доведе до рухване и на цените в бензиностанциите, казва за „Ройтерс“ Том Клоуза, анализатор в Oil Price Information Services, цитиран от „Дневник“. „Ще продължим да наблюдаваме понижаване през май на цените за бензин, дизел и самолетно гориво, но не бързайте да стигате до заключение, че на бензиностанциите някой ще ви подарява гориво само заради невероятното рухване от понеделник.“

По негови изчисления през май едно типично американско семейство ще си спести благодарение на по-ниските цени около 150 – 175 долара разходи за гориво. Но също толкова няма да влязат и в петролния сектор по цялата верига. Което повишава напрежението в нея, някои ще фалират и дори потребители тайно да се надяват някой да бъде принуден да им подарява гориво, всъщност бензиностанцията му вече ще е затворила, а петролът да се е насочил към пазари – например тези в Азия – които вероятно ще се възстановят по-рано.

 Какво означава за авиокомпаниите

Те и без това тежко са закъсали за средства в брой, така че поевтиняването ще направи по-евтино оперирането на полети. Самолетите им летят – ако изобщо летят – почти празни. Но шокът от понеделник показва ясно едно – пазарът изобщо не ги брои за решаващ фактор в момента. Никой не очаква сериозно скоро да се подновят достатъчно полети, за да се усети чувствително по-високо търсене на самолетно гориво.

 Какво означава за възстановяването на икономиките

Инвеститори и анализатори се опитват да изяснят кои са механизмите в петролната и борсовата търговия, предизвикали безпрецедентното рухване от 20 април. Но други разширяват рамката с проблемите на икономиката. Близо 30 млн. барела петрол са складирани за последните не повече от 3 месеца (т.е. глобалното търсене е намаляло с 30%) и ще са нужни месеци този обем да бъде изваден от депата дори при оптимистичен вариант с бързо рестартиране на икономиката.

Какво означава за петролните компании

На първо място, че в понеделник на практика пазарът каза, че – поне за момента – не знае колко струват те. Петролните компании могат просто да изчакват момента, в който брокерите ще решат, че от дейността им може да се печелят пари. Най-вероятно той ще настъпи бързо и печелившите ще са тези, които е имало къде да съхраняват петрола си. Поне докато не отворят отново компании, ресторанти, авиопревозвачи, круизни линии и всички, които помагат да се пътува и търсят гориво. Дотогава ще се качват само акциите на компании за онлайн пазаруване и куриерски доставки.

Ако събитието от понеделник се повтори отново и отново, петролният сектор – от добиващи през преработващи до продаващи компании – ще се окаже в болезнен недостиг на средства, оборотни и за капиталови инвестиции. Много фирми от този сектор в САЩ ще фалират, рафинерии може да затворят, а подновяването на работата им не е толкова лесно, колкото си мислят повечето хора. Дългосрочният ефект за инвестиции в проучване на нови и доразработване на известни находища, в поръчките за танкери и поддръжката на терминали може да промени целия модел на този сектор.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Колко пенсия мога да получа в Америка?

Вижте как да изчислите сумата, която може да получите

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравейте, Ангел, бих искала да знам мога ли да взема пенсия без 10-годишен стаж в Америка? Аз лично имам само 6 години стаж, в момента съм на 66, но моят съпруг е вече пенсионер и получава пенсия всеки месец, след като той има нужните 10 години. Има ли възможност и аз да получа пенсия, преди да трябва да чакам още 4 години, за да натрупам нужните 40 кредитни точки или 10 години стаж?

Благодаря ви за този интересен въпрос и за подробностите около вашата ситуация, които ще ми помогнат да ви отговоря по най-изчерпателния и точен начин.

Във вашата ситуация, така, както сте ми описала нещата, вие ще можете да вземете пенсия, без да сте навършила 10 години работен стаж, защото можете да получите половината пенсия на вашия съпруг, ако бракът ви е продължил повече от една година, което предполагам, че е така.

Дори да влезем малко по-навътре по темата, защото смятам, че за много хора би било интересно да знаят и да се възползват от тази информация.

Ето ги детайлите и възможните ситуации:

 • При брак, който в момента е в сила и съпруг получава вече пенсия, е нужно от брака да е изминала поне една година от датата на сключване на този брак, за да може съпругата да получи определен процент от неговата пълна пенсия според нейната възраст.
 • При брак, завършил със смъртта на основния съпруг, на който се базира процента от пенсията, се изискват поне 9 месеца този брак да е бил в сила, за да може наследникът на пенсията да получи цялата пенсия на титуляра, който е починал.
 • При брак, приключил с развод, в който и двамата бивши съпрузи са все още живи, са нужни поне 10 години брак и съпругът, на чиято пенсия се базира процентът на съпругата, да е вече получател на собствената си пенсия.

В примерите съм използвал съпруг като основен получател и съпруга като получател на процент от пенсията, но полът няма значение и работи по абсолютно същия начин, ако ролите са разменени. Считам, че е важно да подчертая това, защото някои от читателите могат да сметнат, че половете на получателите биха имали ефект върху размера на пенсията, но това не отговаря на истината тук, в Америка.

През годините съм ставал свидетел на ситуации, в които тези факти не са били известни на много от моите клиенти, и като резултат от това те са изпуснали да получат сериозни суми пари от пенсията на своя брачен партньор или бивш брачен партньор, който е получавал пенсия в продължение на години наред. По този начин много хора са изчаквали грешно да натрупат необходимите кредитни точки и години стаж, докато те са можели да се пенсионират в по-ранна възраст и да спестят доста пари и от данъци, платени през годините, в които са продължили да работят, с цел натрупване на необходимия стаж за пенсиониране.

Искрено се надявам информацията, която представих днес, да е била полезна и интересна за всеки един от вас. Ако имате приятели и познати, които се интересуват и искат да знаят повече по темата, моля, споделете тази статия с тях, за да могат да са по-информирани в този хаос и се надявам по-уверени в бъдещето.


Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

И не забравяйте да се усмихвате!

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Бъдещите цени на имотите: Какво казват експертите?

В момента жилищното търсене значително надвишава предлагането

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Flickr

Пандемията в световен мащаб и икономическата рецесия имат огромен ефект върху нацията. Несигурността, породена от двете, взети заедно, направи предсказването на потребителското поведение при покупко-продажба почти невъзможно. Поради тази причина прогнозирането на цените на жилищата стана и изключително трудно.

Обикновено има проста формула за определяне на бъдещата цена на всеки имот: изчислява се предлагането на имотите в момента в съотношение с търсенето. В момента жилищното търсене значително надвишава предлагането. Заявленията за ипотека за закупуване на имоти се повишиха до най-високото си ниво от 11 години насам, докато инвентаризацията на домовете за продажба е на (или близо)

най-ниско за всички времена

в историята до момента. Това обикновено води до повишаване на цените.

Някои експерти обаче не са убедени, че настоящият прилив на купувачи е устойчив. Ралф Маклафлин, главен икономист в Haus, обясни в прогнозата си за пазаруване от пазара през юни 2020 г. защо има безпокойство:

„Подемът, който ще видим това лято, е резултат от търсенето на жилища и малкото предлагане, но и от незавършените строителни обекти поради забавяне на доставка на материалите заради пандемията, което просто ще удължи строителния процес с поне още няколко месеца.“

Вирусът и други предизвикателства, които в момента влияят на индустрията, създадоха широк спектър от мисли за бъдещето на цените на жилищата. Ето списък на анализаторите и техните прогнози, от най-ниската амортизация до най-високото поскъпване:

 • CoreLogic: спад през годината с -1,5%
 • Haus: спад през годината от -1%
 • Zillow: промяната се очаква да достигне до -0,7%.
 • Home Price Expectation Survey: спад от -0,3%.
 • Fannie Mae: увеличение с 0,4% през 2020 г.
 • Freddie Mac: увеличение с 2.3% през 2020 г.
 • Zelman & Associates: увеличение с 3,0% през 2020 г.
 • Национална асоциация на брокерите National Association of Realtors (NAR): увеличение с 3,8% през 2020 г.
 • Асоциация на ипотечните банкери Mortgage Bankers Association: увеличение с 4.0% през 2020 г.

От този списък можем да изведем два важни извода:

 Няма реален консенсус сред експертите

и никой не прогнозира цените да се сринат, както през 2008 г.

В заключение, независимо дали мислите да купите нов дом, или да продадете стария, знайте, че цените на жилищата няма да се променят драстично тази година, дори при цялата несигурност, пред която сме изправени през 2020 г.


Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.

Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected]. Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

За първи път от месеци: Под 1 млн. с молби при безработица за седмица

В продължение на месеци безработните получаваха допълнителна федерална помощ от $600 долара

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Подалите документи за обезщетение за безработица в САЩ паднаха под 1 млн. за първи път от почти 5 месеца, информира MarketWatch.

Министерството на труда съобщи, че броят на подалите молби за обезщетение за безработица падна до 963 000, втори пореден спад, от 1,2 милиона миналата седмица. Спадът индикира, че има забавяне на уволненията, макар че данните за последната седмица все още са над нивата преди пандемията от под 700 000.

Анкетирани от MarketWatch икономисти прогнозираха 1,08 милиона безработни за седемте дни до 8 август.

Пандемията от коронавирус, ограничителните мерки и невъзможността на много американци да пазаруват, пътуват или да се хранят навън продължават да отслабват икономиката и да принуждават компании да съкращават работници. 23 щата спряха отварянето на бизнесите.

Като цяло по-малко хора продължават да получават обезщетение за безработица. Тази цифра падна до 15,5 милиона от 16,1 милиона предишната седмица.

В продължение на месеци безработните получаваха допълнителна федерална помощ от 600 долара на седмица освен тази на щатско ниво. Но федералните плащания изтекоха и преговорите в Конгреса за удължаване на тази финансова помощ, вероятно в по-малък размер, се провалят към този момент.

От трудовото министерство обявиха, че 28,2 милиона души получават някаква форма на обезщетение за безработица, което е спад от 31,3 милиона седмица по-рано.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в newsletter, пазари, Паника, петрол, рухване
Безработните американци в „стачка срещу наема“

„Рискувам много, но нямам избор“, така Тера Томас обобщава решението си да предприеме „наемна стачка“ като част от зараждащото се...

Затвори