Открийте ни и в

САЩ

Ръководителят на полицията в Тексас за спасителната акция в Ювалди: “Ужасен провал”

По думите му реакцията на полицията противоречи на десетилетия на обучение

публикувано

на

Сн.: АРА/БГНЕС

Ръководителят на щатската полиция на Тексас във вторник отправи остър и категоричен упрек за реакцията на полицията на стрелбата миналия месец в началното училище Роб в Ювалди, Тексас, като го нарече „ужасен провал“, който противоречи на десетилетия на обучение.

В коментарите си пред специална комисия на щатския Сенат в Остин, Стивън МакКроу, директор на Департамента за обществена безопасност, предостави най-пълния публичен отчет досега за едномесечното разследване на неговата агенция и силен аргумент, който служителите на мястото на инцидента биха могли да имат – те е трябвало да се изправят срещу стрелеца без забавяне след пристигането.

Само минути след като въоръжен младеж започва да стреля по децата на 24 май, казва той, служителите на местопроизшествието са имали достатъчно огнева мощ и защитно оборудване, за да нахлуят в класните стаи.

„Единственото нещо, което спира кордонът от обучени служители да влязат в зали 111 и 112, беше командирът на местопроизшествието“, каза МакКроу. Но командирът „реши да постави живота на офицерите пред живота на децата“, каза той, като отлага конфронтацията със стрелеца за повече от час, докато „чака ключ, който никога не е бил необходим“.

След трагедията в Ювалди: Има ли шанс за затягане на контрола на оръжията

Повечето от жертвите изглежда са били застреляни в първите няколко минути в класната стая. Но показанията на МакКроу се отнасят до централен и болезнен въпрос, който все още виси над забавената реакция на полицията, на който разследващите се опитаха да отговорят чрез разпити на служители и прегледи на видеозаписи: заключени ли са били вратите на класните стаи, пречейки на полицаите да влязат навреме, за да спасят другите?

„Не вярвам, въз основа на информацията, с която разполагаме в момента, че тази врата някога е била обезопасена“, каза МакКроу за вратата на класната стая, през която е влязъл стрелецът. “Вратата беше необезопасена.”

Той твърди, че вратите на класната стая в училището обикновено са били настроени с ключ, който да се заключва автоматично, когато се затворят. Но въоръженият нападател е успял да влезе в класната стая, отбеляза той, предполагайки, че или вратата не е била настроена да се заключи, или не е била напълно затворена. Учител е поискал преди стрелбата ключалката да бъде поправена, казва той, добавяйки, че ключалката не е счупена, но така наречения фиксатор е бил “нефункционален”, което изисква някой да я дръпне, за да я затвори. Във всеки случай казва той: „Няма начин да заключите вратата отвътре. И няма начин обектът да заключи вратата отвътре.”

Кой е полицейският началник, отговорен за бездействието на колегите си в Ювалди?

МакКроу съсредоточи вината върху командира на операцията, когото идентифицира като началника на полицейското управление на училищния район на Ювалди, Пийт Аредондо, който според него е бил най-високопоставеният човек на местопроизшествието.

Самият Аредондо заяви, че не се смята за отговорен, но МакКроу оспори това. „Ако ще издавате команди, ако ще ръководите действия“, каза той, „вие сте командирът на място“. Забавената конфронтация с стрелеца, каза МакКроу, е „противоположна на всичко, което научихме през последните две десетилетия след нападението в Колумбайн“ през 1999 г.”

Няколко от сенаторите реагираха с шок и гняв. „Всеки изстрел е смърт“, каза сенатор Пол Бетанкур, републиканец от предградията на Хюстън. “И все пак този командир на инцидента намира всички причини да не прави нищо.”

„Призовавам този началник да свидетелства публично“, каза Бетанкур в един момент, визирайки началника Аредондо.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА