Открийте ни и в

Бизнес в САЩ

Ръстът на нови работни места отбеляза спад през септември

Новооткритите работни места продължават да се увеличават, но под очакваното

публикувано

на

Сн.: ЕРА/БГНЕС

Ръстът на работните места през септември се забавя, но остава стабилен. Причината са  усилията на Федералния резерв за забавяне на инфлацията, които се отразиха на наемането, съобщи Министерството на труда в петък.

Заетите в неселскостопанския сектор се увеличиха с 263 000 за месеца, в сравнение с прогнозата на Dow Jones за 275 000. Коефициентът на безработица е 3,5% при прогноза за 3,7%.

Броят на заетите септември отбелязва забавяне от увеличението от 315 000 през август и е най-ниското месечно увеличение от април 2021 г.

Музеят с колата на Георги Димитров №1 сред туристите по света (ВИДЕО)

Средните почасови доходи са се повишили с 0,3% за месец, в съответствие с прогнозите, и с 5% спрямо предходната година, увеличение, което все още е доста над нормата преди пандемията, но с 0,1 процентни пункта под прогнозата.

От гледна точка на сектора, отдихът и туризма са с най-голям ръст на нови работни места – 83 000, като това са все още с 1,1 милиона работни места в индустрията по-малко от нивата от февруари 2020 г. преди пандемията.

В други сектори – здравеопазването добави 60 000 нови служители, работещите в професионалните и бизнес услуги се увеличиха с 46 000, а в производството новоназначените са 22 000. Заетите в строителството са се увеличили с 19 000, а в търговията на едро с 11 000.

Русия: Бият ни свирепи украински мутанти, създадени от САЩ в биолаборатории

При финансовите дейности, както и транспортния сектор се регистрира загуба на 8 000 работни места.

Докладът на Министерството на труда идва на фона на продължилите месеци усилия на Федералния резерв да намали инфлацията, която е близо до най-високия си годишен темп от повече от 40 години.

Централната банка повиши лихвените проценти пет пъти тази година с общо 3 процентни пункта и се очаква да продължи да ги увеличава поне до края на годината.

Въпреки това ръстът на новите работни места остава сравнително стабилен, тъй като компаниите са изправени пред огромно несъответствие между търсене и предлагане, което оставя около 1,7 свободни работни места за всеки наличен работник.

Това от своя страна спомогна за повишаване на заплатите, въпреки че увеличението на средните почасови доходи е доста по-малко от инфлацията, която наскоро беше 8,3%.

Служители на Фед, включително председателят Джеръм Пауъл, казаха, че очакват повишенията на лихвите да причинят „известна болка“ на икономиката.

Членовете на Федералната комисия за отворен пазар през септември посочиха, че очакват нивото на безработица да нарасне до 4,4% през 2023 г. и да се задържи около това ниво, преди да спадне до 4% в дългосрочен план.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено