Открийте ни и в

Вашите пари

Ръстът на производството в еврозоната през май с 18-месечен минимум

През изминалия месец новите производствени поръчки в еврозоната намаляха за първи път от юни 2020 г.

публикувано

на

ЕК: Българите все повече се опасяват от въвеждането на еврото

Производственият сектор в еврозоната през май е нараснал с най-бавния си темп от 18 месеца, тъй като европейските заводи се сблъскват с недостиг на доставки, висок инфлационен натиск и отслабващо търсене. Това показват окончателните данни на анализаторската компания “Eс енд Пи Глоубъл” (S&P Global), цитирани от световните агенции.

Окончателните данни за индекса на активността на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (РMI) отчитат понижаване на показателя до 54,6 през май спрямо 55,5 през април по 100-степенна скала, по която всички стойности над 50 показват растеж.

През изминалия месец новите производствени поръчки в еврозоната намаляха за първи път от юни 2020 г. Търсенето остана слабо и през май, повлияно от ефектите от войната в Украйна, свързаните с пандемията ограничения и повишените цени, пише ДПА. Въпреки че растежът на производството в еврозоната нарасна незначително от последния си минимум през април, темпът му на растеж остана бавен.

Цени и законодателство - пречките на България за еврозоната

Влошаването на здравето на производствения сектор обаче се изостря и от пренасочването на търсенето към сектора на услугите, предупреди Крис Уилямсън, главен икономист в “Eс енд Пи Глоубъл”, цитиран от Ройтерс. Тъй като икономиките премахнаха рестрикциите, наложени заради пандемията от коронавирус, гражданите отново се наслаждават на ваканции и развлекателни дейности, според анализаторската компания.

Производителите в еврозоната увеличиха запасите си с най-бърз темп от три месеца, въпреки че темпът на растеж на покупателната активност остана непроменен спрямо достигнатото 17-месечно дъно през април.

Също така данните показват, че натискът на разходите върху производството се е увеличил през май. Цените на суровините скочиха с един от най-бързите темпове в историята.
Опасенията около перспективите пред инфлацията, търсенето и веригите за доставки “закотвиха” бизнес доверието на относително по-ниско ниво, въпреки че Германия и Испания регистрираха подобрения на показателя през май.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА