Открийте ни и в

Вашите пари

Ръстът на цените на жилища се забавя, но продължава

Добър ли е моментът за покупка на имот?

публикувано

на

Ръстът на цените на жилища се забавя, но продължава

Продължение от предишния брой

 

Повече жилища, от които да избирате, е страхотна новина, ако жадувате за повече възможности при търсенето на дом, но имайте предвид, че на хоризонта не се очаква внезапен излишък от домове за продажба, а постепенно ще се стигне до стабилизиране на пазара в следващите поне 2-3 години. Предлагането на жилища все още е слабо, така че е добре да си партнирате с агент, за да сте в крак с това, което се предлага на вашия пазар, и да действате бързо, когато намерите това, което най-много ви допада. Няма да е лесно да си намерите дом, но със сигурност няма да е и толкова трудно, колкото беше през последните две години.

Прогнозите за цените на жилищата все още са за темпо

„непрекъснато поскъпване“

Поради дисбаланса между броя на жилищата за продажба и броя на купувачите, които искат да направят покупка, заради пандемията увеличенията на цените на жилищата са рекордни. Според CoreLogic те са поскъпнали с 15% през 2021 г. и са продължили да се покачват и през тази година.

Въпреки че предлагането на жилища вече се увеличава, все още има повече купувачи, отколкото имоти за продажба, и това поддържа натиска върху цените. Ето защо експертите не предполагат, че цените ще се понижават, а по-скоро прогнозират, че те ще продължат да се покачват, но с по-умерени темпове тази година. Средно се предвижда имотите да поскъпнат с около 8,5% през 2022 г.

Ръстът на цените на жилища се забавя, но продължава

Селма Хеп, заместник главен икономист в CoreLogic, обяснява защо на жилищния пазар ще има забавяне, но не и обезценяване.

„Настоящият темп на растеж на цените на жилищата е неустойчив и по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити, съчетани с повече инвентар, ще доведат до по-бавен растеж на цените на имотите, но е малко вероятно те да поевтинеят.“

За настоящите собственици на жилища, които искат да продават, знайте, че стойността на вашия дом не се очаква да падне. От друга страна, ако сте на пазара като купувач, изчакването да направите покупката означава, че следващият ви дом може да струва повече, тъй като цените на жилищата продължават да се повишават. Ето защо, ако обмисляте да купите имот и сте готови да предприемете преместване, може да има смисъл да го направите сега, преди цените да се повишат още. Но бъдете сигурни, че щом си купите жилище, това повишаване на цената ще помогне да

увеличите стойността

на вашата инвестиция за в бъдеще.

В заключение, независимо дали сте купувач или продавач на жилище, трябва да знаете какво се случва на пазара, за да можете да вземете възможно най-информираното решение. Свържете се с нас, за да обсъдим вашите цели и какво предстои, за да може да направите най-добрия план.

Като агент на недвижими имоти, аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected] Също уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА