Открийте ни и в

Новини

Спадът на пазарите не е страшен

Нормално е пазарът да е на -10% всяка година в определен период

публикувано

на

Кога пазарът ще продължи своя възход?

(Продължение от предния брой)

Инвеститорите на пазарите предвиждат това много преди процесът да е започнал и променят позициите си спрямо различни акции на компании, облигации и други инвестиционни инструменти, като това обикновено намалява ликвидността и средствата, с които те разполагат. Освен това лихвите по новите заеми, които биха искали да вземат, за да продължат да разрастват бизнеса си, са на по-високи нива, и съответно новите плащания по тези заеми са по-високи, което затруднява растежа и операциите на всяка компания в това положение.

Обикновено пазарът върви 3 до 6 месеца напред спрямо моментното състояние на икономиката. И обикновено пазарът се коригира обратно нагоре много по-рано, отколкото самата икономика.

Но този спад в момента е около 17% за годината и той е доста логичен, след като в последните 2 години след месец март на 2020 година ние видяхме растеж в рамките на 30-40%. Този спад е логичен, имайки предвид, че с овладяването на инфлацията се коригират и другите завишени параметри в икономиката, което е здравословно и за потребителите, както и за инвеститорите. Ако имаме един

постоянно растящ пазар

ние ще се озовем в един огромен балон, който рано или късно би се спукал много звучно, както се случи в средата на 2000 година и след това през 2008-ма.

Искам тук да подчертая нещо много важно – по данни на една от най-големите инвестиционни анализаторски компании – Morningstar, която събира и анализира данни, свързани със стоковия пазар в Америка и пазарите по целия свят. За тази цел ще използвам двете графики отдолу.

Ръст или спад на пазарите?

Ръст или спад на пазарите?

Първата представя най-големите спадове в американския стоков пазар през индекса S&P 500, оцветени в лилав цвят, и крайните резултати за дадената година, оцветени в зелено. Например през 2003 година, по някое време на годината, индексът е бил на -14% за годината, но завършва на +29% като краен резултат за тази година. През 2009 година е бил на -27% в определен етап, но крайният резултат за годината е на +26%. През 2020-та, което всички си спомняме, при най-ниската си точка този същият индекс е бил на -34% и е завършил годината на +18% като цялостен годишен резултат. За повече детайли може да разгледате графиката и да направите своите заключения.

Моите лични наблюдения са, че по принцип

е нормално пазарът да е на -10%

всяка година в определен период и на -20% в определен период на годината, веднъж на всеки 3 до 5 години. Но това не означава, че няма да завършим на плюс или пък че този спад ще продължи безкрайно, както всички се плашат, когато пазарите започнат да падат.

Това е от мен за днес. Ако и вие имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

(Продължава в следващия брой)

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено