Открийте ни и в

Канада

Ръст на случаите на секс изнудване в Квебек

Полицията отчита голям ръст на жалбите срещу този вид престъпления.

bgvoice

публикувано

на

Ръст на случаите на изнудване със сексуални изображения регистрират от полицията в Гатино, Квебек. Локдаунът, самотата и липсата на срещи с други хора са идеален климат за този вид тормоз, смятат органите на реда. Те отчитат огромен ръст на жалбите срещу този вид престъпление.

То се състои в това да се заснемат кадри със сексуални сцени с някой, след което снимките да стават повод за шантаж или искане на откуп.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

COVID песимизъм налегна канадците

Хората не вярват да се върнат към нормалния живот преди 2022 г. и дори по-късно

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Песимизъм и примирение – това са двете думи, които описват най-добре психичното състояние на канадците, чийто живот бе обърнат с главата надолу година след идването на COVID-19.

Според проучване на агенцията за изследвания ИПСОС, поръчано от Радио Канада, три четвърти от участвалите смятат, че повтарящи се „затваряния“ ще има в продължение на цялата следваща година. Те не очакват да видят светлина в тунела през следващите месеци. В същото време те са готови да направят допълнителни жертви, за да ликвидират пандемията.

Въпреки началото на ваксинирането, 34 процента от канадците казват, че са по-големи песимисти, отколкото през есента. Проучването е направено от 12 до 17 февруари сред 3000 души.

Ново затваряне, нови варианти

„Имаше много лоши новини в началото на 2021 година. Хората не са по-големи оптимисти от миналата есен, тогава бяха“, обясни генералният директор на ИПСОС в Квебек Себастиан Далер.

Проучването потвърждава, че пандемията е оказала значително влияние върху живота на много канадци. Социалният живот на 71 процента от участвалите в проучването е разрушен, както и душевното здраве – на 46 на сто от тях, а също и личните финанси – на 35%.

Младите от 18 до 34 години са по-сериозно засегнати от различни гледни точки – 59% казват, че психичното им здраве се е влошило, а 43% са признали, че пандемията е оказала негативно влияние върху личните им финанси.

Влошаването на психичното здраве е един аспект на пандемията, който трябва да се наблюдава, убеден е Себастиан Далер. Той допълни, че няколкото процента в проучването всъщност са стотици хиляди хора и на тях трябва да им се обърне внимание.

 Предупреждения за правителството

Канадците не изглеждат впечатлени от представянето на Отава в процеса на ваксинацията срещу COVID-19.

Докато трудностите в доставките белязаха новините през последните седмици, 50% от анкетираните казват, че са недоволни от управлението на дистрибуцията на дозите. 39% са доволни.

„Това е предупреждение за правителството. Ясно е, че ваксинацията е много, много важна за завръщане към нормалния живот, много важна за гражданите в цялата страна и става ясно, че канадците не спират да си поставят въпроси“, каза Себастиан Далер.

Политологът Женевиев Телие от Училището по политически изследвания в Университета в Отава отбелязва, че проучването е проведено в момента, в който доставките на ваксини са били на най-ниското си ниво. Процесът се забърза, количествата идват според предвиденото, така че хората може би вече са по-спокойни.

Според нея вниманието ще се премести през следващите седмици върху провинциалните правителства, защото те са отговорни за управлението на ваксинацията. Така че сега топката е в полето на провинциите. Това, което е било федерален проблем, без съмнение ще стане провинциален.

Новите мерки на федералното правителство за контролиране и наблюдение на пристигащите пътници имат подкрепата на 67 процента от участниците в проучването. Те обаче смятат, че Отава е трябвало да реагира по-бързо.

50% от канадците също така смятат, че карантината от три дни в хотел е добра мярка, която обаче е била въведена много късно. 17% пък смятат, че тя е била приложена в точния момент. 12% от анкетираните са убедени, че мярката е недостатъчна, а 16 на сто смятат, че тя е прекалена.

 Дълго връщане към нормалността

Повече от половината от участниците в сондажа смятат, че ще трябва да се изчака до следващата година и дори до по-късно за завръщане към живот, близък до нормалния. По-конкретно – 35 процента от канадците прогнозират, че ще има връщане към нормалността през 2022 година, а 19% след това.

Това е в контраст на онези, които смятат, че това ще стане още тази година. Едва 2 процента от анкетираните смятат, че ефектите на пандемията ще изчезнат тази пролет, 8 процента – през лятото, а 13 процента – през есента. 23 процента от канадците казват, че нямат никаква идея.

„Забелязвам, че има известен реализъм в част от населението. Не се опитваме да разказваме истории, нито да бъдем прекалено оптимистични, казвайки си, че всичко ще свърши бързо“, казва Женевиев Телие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Икономиката на Канада се е свила с 5,4% през 2020г.

Икономиката на Канада се сви почти два пъти повече, отколкото на САЩ

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Синхуа/БТА

Икономиката на Канада се е свила с 5,4% през миналата година, показват официалните данни на Статистиката на Канада в понеделник, което прави 2020 г. най-лошата година за икономическото производство на страната откакто се води статистика.

Агенцията заяви във вторник, че брутният вътрешен продукт на Канада – общата стойност на всички произведени от нея стоки и услуги – е нараснал с 2,3% през последните три месеца на годината, но това не е било достатъчно, за да компенсира спада от 2020 г.

Рекордно лошите икономически показатели се дължат на спирането на големи части от икономиката през март и април по време на първата вълна от пандемията COVID-19.

Но от лятото икономическата активност бавно и стабилно нараства.

Икономиката на Канада се сви почти два пъти повече, отколкото на САЩ по време на пандемията COVID-19, въпреки че в САЩ има много повече случаи на глава от населението.

Предварителните данни показват, че американската икономика се е свила с 3,5% през миналата година.

Статистиката на Канада казва, че икономиката е нараснала с 9,6% на годишна база през четвъртото тримесечие на миналата година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Повечето канадци вярват на правителството, че ще спази обещанията си за ваксинацията на хората

Премиерът Джъстин Трюдо многократно обеща да осигури достатъчно дози за ваксиниране на всички желаещи канадци до септември

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Повечето канадци вярват, че Отава ще изпълни плана си за осигуряване на достатъчно дози от ваксината срещу COVID-19 за всички, които искат, до есента, показва ново проучване.

56% от анкетираните са уверени, че федералното правителство може да закупи достатъчно дози, за да осигури ваксинирането за тези, които искат, според онлайн проучване на Leger и Асоциацията за канадски изследвания.

Канадците на двата бряга и в Квебек са оптимисти относно плановете за разпространение в своите провинции. Хората в Онтарио и в околностите са били по-скоро скептични, като само един на всеки трима в Алберта вярват на своето правителството, че ще се справи с проблема.

Канада не препоръчва AstraZeneca за пациенти над 65 години

Проучването установи, че повечето хора не смятат, че сега е подходящият момент за отмяна на ограничителните мерки, 2/3 от хората казват, че ограниченията трябва да останат поне докато половината от населението не бъде имунизирано.

Изпълнителният вицепрезидент на Leger Кристиан Бурк казва, че увеличаването на доставките на ваксини миналата седмица вероятно е дало надежда на канадците за успешна ваксинационна кампания.

Премиерът Джъстин Трюдо многократно обеща да осигури достатъчно дози за ваксиниране на всички желаещи канадци до септември.

Агенцията за обществено здраве на Канада очаква доставка на около 445 000 дози различни ваксини тази седмица, след рекордната пратка от миналата седмица от 640 000 дози.

Бездомните в Канада: Все по-малко с COVID-19, все повече със свръхдоза

Не е ясно кога първите дози от ваксината на AstraZeneca, одобрени от агенцията за обществено здравеопазване в петък, ще пристигнат в страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Коледни истории, легенди и факти, които останаха скрити от света

Може би след този прочит ще възкликнете от изненада...

Затвори