Открийте ни и в

България

Ръст на COVID-пневмонии сред децата през последните дни

Ръстът на боледуващите деца е при тези между 2 и 4 г., заразени с британския щам

bgvoice

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Ръст на болните от коронавирус деца и юноши до 18 г. отчитат здравните власти в последните 2 седмици. Притеснително нарастват и случаите на COVID пневмонии сред малките, които трябва да бъдат лекувани в болница.

В болница се лекуват 56 пациенти до 18 г., съобщи в петък здравният министър Костадин Ангелов. Голяма част от децата и младежите са с двустранни бронхопневмонии, но заболяването протича сравнително леко, обясни той.

Най-много са децата до 1 г. – 14, от 1 до 3 г. и от 4 до 10 г. са по 9, а останалите 24 са от 9 до 18-годишна възраст. Броят на децата с коронавирус не е притеснителен към момента, но ръст наистина има, коментираха лекари пред “24 часа”.

Само в “Пирогов” за последните 36 часа са приети 4 деца с пневмония и доказан коронавирус. Допреди третата вълна в болницата е приемано по дете на денонощие, като е имало и дни без такива пациенти, разказа детският пулмолог доц. Ирена Цочева, която завежда Отделението по педиатрия. В “Пирогов” се приемат среднотежки и тежки случаи, като за тези 36 часа освен приетите 4 деца през отделението са минали още 5-6, които са изпратени за домашно лечение, уточни тя.

“Има зачестяване на случаите. Прави впечатление обаче, че ако по време на втората вълна болните деца основно бяха на около 15-16 г., сега възрастта е по-ниска – около 10 г.”, каза доц. Цочева.

Миналата седмица в “Пирогов” са лекували и 40-дневно бебе с инфекция и повръщане, но състоянието му е овладяно сравнително бързо. Бебето останало в болницата 5 дни.

Все още лекарите не могат да кажат дали COVID пневмонията сега протича по-тежко, или по-продължително при децата, защото тепърва нарастват случаите и децата се лекуват. Обобщение как протича болестта при децата ще може да се направи след около 2 седмици.

Британският щам е причина за повечето тежки случаи на коронавирус при деца. Изследванията на 3 от 4-те малки пациенти в “Пирогов”, както и на 40-дневното бебе показали липса на S-антиген, което е типично за този вариант на коронавируса, обясни още доц. Цочева.

Ръст на болни деца има и според педиатърката доц. Гергана Петрова от Клиниката по детски болести на Александровска болница.

“Да, отбелязваме ръст. Сега децата боледуват по-често, отколкото преди месец. Има повече амбулаторни прегледи”, каза тя пред “24 часа”.

Зачестили са ларингитите, при това тежките, обясни още доц. Петрова. Тестовете за коронавирус на децата с такава диагноза излизат отрицателни, но този резултат невинаги е категоричен, обясни лекарката. Децата може да са имали контакт с човек с положителен резултат в семейството например, а коронавирусът може да е причина за поява на ларингита, обясни доц. Петрова.

Другата често срещана инфекция, която се проявява при децата сега, е свързана с разстройство и болки в корема, допълни педиатърката.

Ръстът на боледуващите деца е при тези между 2 и 4 г., показва практиката на доц. Петрова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Служебният премиер: Заварихме хаос в България

Той допълни, че има съпротива срещу действията на служебното правителство

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Заварихме един хаос в много сегменти от изпълнителната власт. Опитваме се по най-добрия начин да оправим това. Но за съжаление възможностите и времето са ни малко, но се надяваме този процес да продължи и в близките години. За два месеца не можем да променим управлението. Това заяви в предаването „Седмицата“ на „Дарик радио“ служебният премиер Стефан Янев.

Той допълни, че има съпротива срещу действията на служебното правителство.

„Наясно сме, че тези трудности са резултат от едно системно мислене и правене на политика по един определен начин в един определен период от време- това, което наричаме преход. Разбира се, има хора, които са доволни, има хора, които са недоволни. Според мен, повечето български граждани са недоволни, защото на тази политика от последните години ѝ липсва лице. Ние сега се опитваме да подобрим начина на комуникация. Да подобрим комуникацията между властите и институциите, така че това да бъде в интерес на хората“, каза Янев.

Стефан Янев за санкциите на САЩ: Ние сме тъжните шампиони на Европа

В отговор на въпрос служебният министър-председател каза, че не води статистика колко души в държавната администрация са били сменени.

„Определящото е професионализмът и отчетността на всички в държавната работа. Работата е в интерес на обществото. Вторият принцип е дали тези хора професионално осъществяват действията си в обществен интерес. Това са критериите. В това отношение са направени вече редица кадрови промени. Ако новоназначените хора не отговарят на тези критерии, ние сме ги назначили, ние ще ги освободим“, уточни служебният премиер.

По повод борбата с корупцията и ефекта на санкциите по „Магнитски“, Янев коментира, че българските граждани са наясно с проблемите в корупцията и проблемите в публичния сектор.

„Ние трябва да защитим нашите фирми да попаднат в секционен режим“, каза още той и изрази радост от указанията на БНБ. В това действие виждам отражение на нашата мотивация, на изпълнителна власт да вземем мерки. Както решението на МС, така и решението на БНБ, завършва с призив към законодателната власт, тези въпроси да бъдат решени, когато има парламент, да бъдат решени включително на законодателно ниво, коментира Стефан Янев.

Според него, на този етап няма риск нито за юридическите лица, нито за банковата система.

Държавата трябва да осигурява сигурност, справедливост и възможност на гражданите да благоденстват. Държавата е държава тогава, когато се стреми да осигурява тези три неща, посочи Янев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

ГАЛЕРИЯ: „София прайд“ и „антипрайд“

Ежегодното шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) се проведе в събота в София

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

София Прайд под мотото „Отново заедно“ се провежда за 14-ти път в София, а по-рано през деня имаше шествие в подкрепа на традиционното българско семейство.

Тази година повече от 1500 души дойдоха на „София прайд“. Събитието се провежда в подкрепа на хората с различна сексуална ориентация.

 Сн.: БТА

Сн.: БТА

Сн.: БТА

Сн.: БТА

Сн.: БТА

Сн.: БТА

Сн.: БТА

Сн.: БТА

Сн.: БТА

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

НАП обяви: Още 55 млн. лв. в подкрепа на бизнес през пандемията

Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

В началото на следващата седмица стартира трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Предвидени са нови 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. До момента са изплатени близо 120 млн. лева по първите две фази на програмата, съобщават от НАП.

Трета фаза на програмата е свързана с удължаване подпомагането със средства за оборотен капитал на фирмите с преустановени дейности или обекти за периодите от 22 до 31 март 2021 г. или до различни дати през април 2021 г., съобразно заповедите на министъра на здравеопазването.

Формулярите за кандидатстване в трета фаза ще се подават отново по електронен път през Портала за е-услуги на НАП и е-услуга „Подаване на документи за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

Министерството на финансите с нови мерки в подкрепа на бизнеса

Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г.

От НАП съветват кандидатите, които искат проверката за допустимост на посочените кодове на икономическа дейност, съгласно КИД-2008, да се извършва спрямо данните от годишните отчети за дейността на предприятията за 2020 година, да подадат отчетите си в НСИ преди да кандидатстват за подкрепа чрез оборотен капитал за МСП.

Допълнителни разяснения за приложимите периоди за кандидатстване, срокове и формуляри за участие във фаза три ще могат да бъдат намерени в специализираната рубрика „Подкрепа чрез оборотен капитал“ на интернет страницата на НАП от понеделник идната седмица. Информация и съдействие клиентите могат да получат и на e-mail [email protected] или на информационния телефон на НАП 0700 18 700.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Силно земетресение в Северна Македония

Епицентърът е бил в района на Гостивар

Затвори