Открийте ни и в

Америка избира 2020

Ръчното броне в Джорджия приключва в сряда, Байдън запазва преднината си

Щатският секретар е поръчал и одит на машините за гласуване, който не е показал нередности или неточности в компютрите

публикувано

на

В Джорджия тече ръчно преброяване на гласовете. Сн.: АП/БТА

Ръчното преброяване на бюлетините в щата Джорджия, което беше наредено от щатския секретар, вероятно ще приключи в сряда. По-малко от 300 хиляди бюлетини остават за преброяване. За сега резултатът показва, че новоизбраният президент Джо Байдън ще запази преднината си пред Доналд Тръмп е ще спечели 16-те електорални гласа, които щатът носи в Изборната комисия.

Преброяването откри, че над 2700 бюлетини за предварителното гласуване не са били отчетени във Файет каунти, щата Джорджия.

Става дума за бюлетини за предварителното гласуване, подадени от жители на окръга в избирателни секции. Според представител на окръжната избирателна комисия около 2 755 бюлетини са били сканирани при получаването, но по неизвестна причина сътрудниците на избирателните секции не са ги отчели при броенето на гласовете. Представителят на окръжната избирателна комисия заяви, че грешката е единичен случай и е допусната случайно.

От тези бюлетини 1 577 са за Тръмп, 1 128 за Байдън, останалите – за други кандидати. Това не променя резултата във Файет каунти където побеждава Тръмп с 52,5 на сто от гласовете срещу 46,1 за демократа Байдън. Разликата между двамата е над 4400 гласа.

Преди това във Флойд каунти, Джорджия, бяха намерени около 2600 необработени бюлетини. Властите отдадоха това на човешка грешка. След повторното преброяване се очаква, че преднината на Байдън ще е около 13 хиляди гласа.

Щатският секретар на Джорджия Брад Рафенспергър Сн.: АП/БТА

Щатският секретар на Джорджия, републиканецът Брад Рафенспенгър, е поръчал одит на машините за гласуване на базираната в Алабама лаборатория Pro V&V. Проверката не е открила нередонстти или проблеми с машините или вмешателство в тяхната работа.

“Ние сме доволни, но не и изненадани от успешния одит на щатските машини за гласуване”, обяви Рафенспенгър.

В първите дни след изборите в Джорджия (даваща 16 гласа в Избирателната колегия) водеше Тръмп, но при броенето на бюлетините разликата между него и Байдън постепенно започна да намалява и на 6 ноември демократът поведе.

Към момента Байдън води пред Тръмп с 0,3 на сто от гласовете. Поради прекалено малката разликата се наложи да бъде извършено повторно броене на бюлетините. Крайният срок за обявяването на официалните резултати от гласуването в Джорджия е 20 ноември.

Законът дава правото на повторно преброяване по искане на който и да е кандидат, ако разликата между тях е по-малка от 0,5%. Ако има такова, то ще се извърши машинно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА