Открийте ни и в

САЩ

Рядко цвете заплашва с провал голям проект за добив на литий в Невада

Очаква се с проекта да се произвежда 22 000 тона литий годишно

публикувано

на

Голям проект за добив на литий в Съединените щати е застрашен от отмяна поради екологични съображения. Съобщава се, че разработването на голямо находище на литий в щата Невада, правото върху което е получила австралийската минна компания Ioneer, е застрашено от закриване поради оплаквания на еколози.

Активисти казват, че създаването на литиева мина ще доведе до изчезването на елдата Tiema, ендемично растение, което се среща само на това място – на висок пустинен хребет близо до калифорнийската граница по средата между Рино и Лас Вегас. Според еколозите този вид се оценява на около 30 хиляди растения.

Развитието на литиевата кариера ще бъде опустошително за местната екосистема и ще унищожи единственото известно местообитание в света за елдата Tiema, която расте на площ от около четири хектара на хребета Сребърен връх, казват еколозите.

В отговор на искането Службата за риба и дива природа на САЩ предложи идентифициране на критичното местообитание за растението, което планира да посочи като застрашено.

Наоми Фрага, говорител на ботаническите градини в Калифорния, която се присъедини към петицията на Центъра за биологично разнообразие от 2019 г. за вписване на растението като застрашено, похвали решението на федералната агенция.

„Това предложено правило за критично местообитание изпраща ясно послание, че опазването на местния ареал на елда Tiema е единственият начин да се предотврати изчезването му“, каза тя.

На свой ред представители на Ioneer казаха, че проектът на компанията включва стратегия за опазване на растението, която включва пресаждане на някои цветя и отглеждане на нови от семена, събрани като част от експеримент в оранжерии в Университета на Невада.

От своя страна службата за опазване на рибните ресурси и дивата природа заяви, че изследванията на почвата и резултатите от оранжерийните експерименти показват, че съществува „уникален набор от почвени условия, при които процъфтява елдата Tiema, която се различава от съседните незаети почви“.

Според минната компания се очаква проектът да произвежда 22 000 тона литий годишно, достатъчно за производството на стотици хиляди електрически превозни средства, което е от решаващо значение пред лицето на нарастващата конкуренция с Китай.

Въпреки това процесът на списък на застрашените видове допринесе за забавяне на първоначалните му планове за получаване на всички необходими разрешителни и започване на първоначалното строителство на проекта на стойност 785 милиона долара преди края на миналата 2021 година.

Министърът на вътрешните работи на САЩ Деб Хааланд има право да премахне района от списъка с критични местообитания, ако реши, че ползите от подобно изключение надвишават щетите, причинени на природата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА