Открийте ни и в

България

Сакскобурготски изрази надежда за градивна предизборна кампания без компромати

Такива действия не водят до нищо добро, а излагат всеки един, каза бившият премиер

публикувано

на

Сн. БТА

Дано предизборната кампанията да бъде градивна, а не деструктивна, с компромати, защото не води до нищо добро, а излага всеки един.

Това коментира Симеон Сакскобурготски пред журналисти преди началото на Шестнадесетата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Най-голямата българска медия в чужбина BG VOICE също е на мястото на събитието.

Срещата се провежда в Рилския манастир и е първата след тази проведена в Тирана през 2019 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Бюджет 2022 ще е кризисен, дългът ще е около 6 млрд. лв.

На коалиционните преговори е обсъждано компенсаторните мерки за бизнеса да останат, но да се прецизират

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Договорения между преговарящите за правителство партии дефицит в бюджета за догодина означава, че ще трябва да се поеме нов дълг, за да се финансира той. „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП се разбраха, че този показател ще бъде в рамките на 3,4-4,5%.

Това означава, че ще трябва с дълг да се финансират около 5-6 млрд. лв., но това не е много различно от ситуацията тази година, каза пред БНТ икономистът и избран за депутат от „Демократична България“ в 47-ото Народно събрание Георги Ганев.

Бюджет 2022 се очертава като кризисен заради пандемията и въведените ограничения, заяви той. 

Преговорите за коалиция: Бюджет 2022 да бъде приет до края на януари (ВИДЕО)

В Закона за бюджета за 2021 г. бе записан лимит на поетия нов дълг от 4,5 млрд. лв., обясни той. Икономистът допълни, че е възможно част от дефицита догодина да се финансира от фискалния дефицит тоест от спестяванията на държавата.

„Като има дефицит, няма как да няма дълг, те са скачени съдове“, каза Ганев. 

Бъдещата коалиция ще спазва критериите за еврозоната 

Амбицията на участниците в коалиционните преговори е да се спазват критериите, свързани с еврозоната и Плана за възстановяване, което означава под 3% касов дефицит, каза още Ганев.

Той изтъкна, че от икономическа гледна точка най-важното е възможно най-бързо да се стигне до момент, в който да паднат ограниченията срещу COVID-19. Това е възможно при достатъчно голям процент ваксинирани или с имунитет, получен от естествен път. 

Според Ганев това е пътят към възстановяване на икономиката.

Бюджетният излишък прехвърли 1 млрд. лв.

На коалиционните преговори е обсъждано компенсаторните мерки за бизнеса да останат, но да се прецизират.

Идеята е компенсациите да се насочат към запазването на работни места и дори – към разкриването на нови в условията на криза. Сред приоритетите ще бъде и подобряването на административното управление на компенсациите, така че средствата да не се бавят и да стигат навреме до бизнеса.

Минималната работна заплата ще стане 700 лв. 

На първо време се очаква минималната работна заплата да се повиши от 650 на 700 лева. Обсъжда се след 2023 г. минималната ставка да се определя като процент от средната работна заплата на база данните в НСИ.

Според него новото правителство със сигурност ще се наложи да използва като основа проектобюджета, изготвен от служебният кабинет. 

План-сметката обаче ще бъде съобразена и с промените в структурата на изпълнителната власт – например назначаването на вицепремиер по климата и създаването на министерство на икономиката и иновациите.

Технологично няма как Бюджет 2022 да бъде приет до края на годината. Ще се работи за приемане на годишната бюджетна рамка до края на януари 2022 г. За първия месец от следващата година ще важи правилото 1/12-та от Бюджет 2021, изтъкна Ганев.

Той изтъкна, че един от основните приоритети на „Демократична България“ е в никакъв случай да не се увеличава данъчноосигурителната тежест, а при всяка възможност да се намалява – като въвеждането на данъчни облекчения за физически лица, а също и на необлагаем минимум в рамките на плоския данък.

Размерът на ДДС се очаква да остане без промяна. Има идея бюджетните излишъци да се разпределят от Народното събрание, а не с постановление на Министерски съвет, смята Ганев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

ДБ: Логично е да поемем Министерство на правосъдието

Георги Ганев заяви, че е оптимист за шансовете за съставяне на коалиционен кабинет

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ако „Демократична България“ реши да участва със свои представители в кабинета, най-логично е да поеме Министерство на правосъдието, заяви пред БНТ икономистът и избран за депутат от „Демократична България“ в 47-ото Народно събрание Георги Ганев. 

Той заяви, че е оптимист за шансовете за съставяне на коалиционен кабинет. 

Ганев уточни, че „Демократична България“ все още не е решила дали ще участва в бъдещото правителство със свои министри. 

Ганев бе категоричен, че той лично няма амбиции към изпълнителната власт, а ще остане в парламента.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Епидемиолог: Омикрон може да доминира над Делта 

Според д-р Бацелова децата трябва да се ваксинират, за да не бъдат обречени на интубация, дълготрайно боледуване или смърт

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Новият вариант на COVID-19 определено ни притеснява, не можем да кажем дали ще доминира над Делта, има такива опасения. Виждаме, че доста държави вече предприемат мерки за недопускане на неговото навлизане на територията им. Това обясни пред БНТ епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

Тя обясни, че при новия вариант се наблюдават доста промени. 

„Дали ще има пробив при ваксините, не може да се каже, фармацевтичните компании в момента правят проучвания“, обясни д-р Бацелова в отговор дали новият вариант може да превъзмогне защитата от ваксините.

"Омикрон" може да застраши света като ебола

Най-лошият вариант е да се върнем в изходна позиция – тоест да започнем отново ваксинирането с добавен компонент, смята тя.

Eпидемиологът заяви, че категорично, има смисъл от бустерната доза. 

„Моята препоръка е хората, при които са минали 180 дни от втората доза, изобщо да не чакат и да не си правят тест за антитела, а да се ваксинират“, обясни тя.

"Омикрон" вече е в Европа. Първите заразени са във Великобритания

За ваксинираните с еднодозова ваксина, д-р Бацелова обясни, че ако са минали 6 месеца, могат да си поставят бустерна доза с РНК ваксина.

Защо да се ваксинират децата срещу COVID?

Притеснение относно децата има. Оставим ли децата неваксинирани, ние ги обричаме на заразяване. Освен това, децата изграждат много по-бързо имунитет от възрастните, допълни тя. 

Според нея обаче, броят на ваксинираните деца в България е малък.

Надявам се много бързо да бъдат доставени детските флакони и министерството на здравеопазването бързо да реагира. Включително, аз очаквам да ваксинирам моите деца, обясни д-р Бацелова.

Детските флакони са по-различни заради дозирането. Те ще бъдат и с по-различен цвят на капачката, за да може това да ги отличава от тези за деца над 12 години. След 10 години няма какво да се случи от ваксините, тъй като нашият организъм е доста умен и нямаме дългосрочни ефекти, категорична е тя.

Защо да ваксинираме децата – отговорът е елементарен, за да бъдат здрави. Иначе ги обричаме на интубация, смърт, дълготрайно боледуване, категорична е д-р Бацелова.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА