Открийте ни и в

Здраве

Самотата може да ни разболее истински

публикувано

на

Според актуално изследване самотните хора страдат до 2,5 пъти по-често от психически заболявания в сравнение с останалите. Към тези заболявания спадат депресиите, страховите неврози и обсесивно-компулсивните разстройства. При това са засегнати всички възрастови групи, както пишат учените в специализираното списание PLOS ONE.

Екип от лекари под ръководството на д-р Луис Якоб са анализирали данните на повече от 20 хиляди участници на възраст между 16 и 64 години от проведено в Англия изследване National Psychiatric Morbidity. Целта е била да се проучи психическото здраве на участниците.

Научната студия обаче не показва дали самотата действително е причина за психическите заболявания.

 В големите градове

 например има повече хора с психически заболявания, което често може да се обясни с феномена анонимност. Много често психично болните съзнателно търсят анонимност. Освен това има разлика между самотата и самотния начин на живот. Когато самотният начин на живот е желан, той може да се отрази и благоприятно на хората”, казва главният лекар на Центъра за психосоциална медицина в Северна Германия Арно Дайстер.

Причините за това все повече хора да живеят сами се коренят и в нарастващата продължителност на живота, намаляването на раждаемостта и все по-малкото бракове. Според Федералната статистическа служба във Висбаден през 2016 година 41 процента от германските домакинства са били съставени само от едно лице – доста над средната стойност за EС (33 процента).

В България почти всяко трето домакинство се състои от самотен българин, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. Данните от последното преброяване на Националния статистически институт (НСИ) сочат тенденция към увеличаване на броя на едночленните домакинства в България: през 2001 г. те са били около 660 хиляди, през 2011 г. – около 900 хиляди, а днес вече надхвърлят 1 милион (от общо около 3 милиона домакинства в България).

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА