U.S. Department of Homeland Security (DHS) ще изисква от 22 януари всички, които на са граждани на САЩ, да бъдат напълно ваксинирани, за да бъдат допускани в страната по суша. Това значи, че всички, чакащи за влизане на на сухопътните граници с Канада и Мексико, ще трябва да покажат сертификат за ваксинация, независимо по колко важни причини пътуват, уточнява изявление от DHS. Това са първите промени от октомври 2021 година и те уеднаквяват правилата за всички.

DHS постанови, че лица, които не са граждани на САЩ, пътуващи до тази страна през сухопътни входни пунктове или фериботни терминали, независимо дали по съществени или несъществени причини, трябва:

  • устно да удостоверяват ваксинационния си статус срещу COVID-19;
  • да предоставят доказателство за одобрена от CDC ваксинация срещу COVID-19, както е указанода  на уебсайта на CDC;
  • да представят валиден документ, съвместим с Инициативата за пътуване в Западното полукълбо (WHTI), като например валиден паспорт, карта на Trusted Traveller Program или Enhanced Tribal Card;
  • да имат готовност да представи всякакви други съответни документи, поискани от "Митническа и гранична защита на САЩ" (CBP), извършваща гранична инспекция.