Открийте ни и в

СВЯТ

Само 1 от 5 нелегални мигранти, стигнали до Европа, се връща в страната си

Сътрудничеството на ЕС с държави извън Съюза на практика до този момент не е спомогнало ефикасно за връщането на нелегални мигранти от територията на ЕС

публикувано

на

От 2008 г. насам всяка година около половин милион граждани на държави извън ЕС получават заповед да напуснат ЕС, тъй като са влезли или пребивават в него без разрешение. На практика обаче по-малко от един от всеки пет нелегални мигранти се завръщат в своите държави извън Европа. Това е изводът в новия специален доклад, публикуван от Европейската сметна палата (ЕСП). Палатата публикува доклада си и очаква той да бъде използван в предстоящите дискусии относно новия пакт на ЕС за миграцията и убежището.

Една от причините за ниското равнище на връщанията е трудността да се осъществи сътрудничество с държавите на произход на мигрантите.

ЕС вече е сключил 18 правно обвързващи споразумения за обратно приемане и е започнал официални дискусии с още шест държави. Сътрудничеството на ЕС с държави извън Съюза на практика до този момент не е спомогнало ефикасно за връщането на нелегални мигранти от територията на ЕС в техните държави.

Освен това действията на ЕС не са достатъчно оптимизирани, така че държавите извън ЕС да спазват на практика своите задължения за обратно приемане.

Според Лео Бринкат, член на Европейската сметна палата и водещ по движението на доклада, настоящата система на ЕС за връщане има много слабости, които водят всъщност до обратен ефект — насърчаване, а не възпиране на незаконно пребиваващите мигранти.“

Сметната палата отчита няколко ключови момента: Преговорите на ЕС по споразуменията за обратно приемане често са застрашени от постоянни спорни точки, като например задължителното включване на клаузата „гражданин на трета държава“, на което държавите извън ЕС често възразяват. За разлика от това преговорите за правно необвързващи договорености за обратно приемане са по-успешни, главно защото тяхното съдържание е по-гъвкаво и подлежи на адаптиране.

Друга слабост, подчертана в доклада, е липсата на полезни взаимодействия в рамките на самия ЕС. Европейският съюз невинаги е единодушен в разговорите с държави извън ЕС и Европейската комисия невинаги е асоциирала ключови държави членки като медиатори в преговорния процес.

В резултат на това някои държави извън ЕС не виждат предимства на сключването на споразумение с ЕС за обратно приемане и предпочитат двустранно сътрудничество, особено ако се ползват от щедри двустранни споразумения с някои държави от ЕС. Въпреки това, когато държавите членки са разработили тясно съгласувани позиции, това се е оказало полезно за подновяването на преговорите и сключването на споразумения за обратно приемане.

Няма и достатъчно стимулиране на държави извън ЕС да изпълняват задълженията си за обратно приемане. Комисията предоставя финансова помощ за проекти, но не използва други политики. Сред многобройните инструменти на ЕС одиторите установяват значими резултати само за един — визовата политика на ЕС, чиито преразгледани разпоредби могат да бъдат полезни за насърчаване на държавите извън ЕС за сътрудничество в областта на обратното приемане.

Дори и при наличната политика за практическо сътрудничество между държавите в ЕС, няма обаче достатъчно информация за ефективността на действията, тъй като данните са непълни и не са напълно съпоставими между държавите членки.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

СВЯТ

Германия зарината от молби за убежище

Към края на септември са подадени 100 278 молби или с 35,2% повече в сравнение със същия период на предходната година

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. БТА

Броят на кандидатите за убежище в Германия е нараснал отново тази година, предаде ДПА, като се позова на Федералното бюро за миграцията и бежанците. То съобщава, че към края на септември е получило от началото на годината 100 278 молби за предоставяне на убежище.

Това е с 35,2 процента повече в сравнение със същия период на предходната година.

Миналата година броят на мигрантите силно намаля заради ограниченията, въведени заради коронавирусната пандемия, включващи затваряне на граници и значително преустановяване на въздушния трафик, пише БТА.

Според данните най-много кандидатури за убежище тази година има от хора от Сирия, Афганистан и Ирак, като те са съответно 40 472, 15 045 и 8531. Това означава съответно скок с 57,1 процента, 138 процента и 22,2 процента в сравнение със същия период на миналата година.
Според в. „Велт ам зонтаг“ Германия продължава да е на първо място сред страните от ЕС по количество на подадени заявления за предоставяне на убежище. На второ място са Франция (54 105), Испания (41 799), Италия (37 492) и Австрия (22 982), посочва изданието, цитирано от ТАСС.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Посъветваха кралица Елизабет Втора да спре с пиенето

Позовавайки се на информирани източници в двора, публикацията посочва, че медицинските съвети не са свързани с някакво заболяване и са дадени „като предпазна мярка“. Последната дума по този въпрос остава нейна.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Британската кралица Елизабет Втора, която тази година отпразнува 95 -ия си рожден ден, реши напълно да се откаже от алкохола, пише британският вестник Telegraph.

Тя е взела това решение поради препоръките на лекарите и желанието да посрещне платинената годишнина (70 години) от възкачването си на трона в най -добрата възможна форма.

Позовавайки се на информирани източници в двора, публикацията посочва, че медицинските съвети не са свързани с някакво заболяване и са дадени „като предпазна мярка“. Последната дума по този въпрос остава на Нейно Величество.

„Тя иска да се чувства възможно най-добре, за да се наслади на (настъпващата годишнина) предстоящите летни тържества, а наскоро лекарите й казаха, че намаляването на алкохола ще бъде от голяма полза. Кралицата взе лично решение да се откаже напълно от алкохолните напитки, но никога не пиеше много „, каза източникът, цитиран от агенция Фокус.

Според съобщения на британските медии, Елизабет Втора понякога си позволява чаша алкохол вечер и може да пие сухо мартини преди вечеря. Daily Telegraph отбелязва, че коктейлът обикновено е бил подготвян от съпруга й принц Филип, който почина през април тази година на 99 -годишна възраст.

Известно е, че Нейно Величество не обича шампанското и по време на държавните приеми, на които се сервира тази напитка, тя само се преструва, че го пие, и като цяло е безразлична към виното. Изключение от правилото са само няколко сорта, включително Рейнвайн и розе. В същото време кралицата предпочита английския джин и се смята, че любимата й алкохолна напитка е комбинация от една част джин с две части дюбоне – френски аперитив, напомнящ вермут. Елизабет II е наследила любовта си към дюбонето от майка си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Разбра се каква е причината за влизането на Бил Клинтън в болница, изписват го в неделя

Клинтън е бил посетен в събота от съпругата си Хилари

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. БТА

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, който е в болница в Калифорния заради урологична инфекция, се подобрява и се очаква той да бъде изписан днес. Това съобщи неговият говорител Анхел Уреня, цитиран от Reuters.

75-годишния експрезидент (1993 – 2001 г.) бе приет в лечебно заведение във вторник вечерта с преумора.

Клинтън е бил посетен в събота от съпругата си Хилари.

Бил Клинтън е в интензивно отделение със сепсис

Той е бил е в Калифорния за официална вечеря и прием от името на фондацията си в окръг Лос Анджелис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА