Открийте ни и в

СВЯТ

Сателит засече гигантски взрив на метан от мина в Русия

Инцидентът вероятно е довел до изхвърляне на около 90 метрични тона метан в атмосферата за един час

публикувано

на

10 жертви при ракетен удар по жилищна сграда в Одеса

Частна компания, която използва сателити за откриване на източници на емисии на метан, обяви, че е засекла едно от най-големите изкуствени изпускания на мощния парников газ.

Базираната в Монреал GHGSat съобщи, че един от нейните сателити, известен като Hugo, е наблюдавал 13 метанови взрива в мината Распадская в Сибир на 14 януари.

Инцидентът вероятно е довел до изхвърляне на около 90 метрични тона метан в атмосферата за един час, изчислиха от компанията.

Намаляването на емисиите на метан, причинени от съоръжения за изкопаеми горива, се превърна в приоритет за правителствата, които се стремят да предприемат бързи и ефективни стъпки срещу изменението на климата. Метанът е вторият най-голям замърсител на атмосферата след въглеродния диоксид, който остава в атмосферата по-дълго.

Според фирмата метанът, изпуснат от мината в Распадская, може да е освободен умишлено като мярка за безопасност, тъй като газът може да изтече от мините и да се взриви. При две експлозии на метан и последвали пожари в същата мина през 2010 г. загинаха 91 души.

От компанията, която притежава сателита, са предупредили оператора на мината за огромното изпускане на метан, но не са получили отговор. Операторът не е отговорил и на исканията за коментар на различни международни медии.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено