Открийте ни и в

Български истории

Сашо Кадиев дал любимата си маска на търг заради болни дечица

Странна, но силна връзка имат актьорът и майка му Катето Евро
Люба Момчилова

публикувано

на

Актьорът Александър Кадиев е сред малкото професионалисти, които сякаш наистина са достигнали момента, в който няма какво повече да доказват. Той е получавал и е бил номиниран за всяка родна театрална награда. Странното е, че дори не изглежда уморен. Неговата непринудена жизненост и ведрото му настроение са впечатляващи за всеки, с когото го е срещнал животът. Сега предстои да завладее с тях и българите от тази страна на Окена. Алексаднър Кадиев пристига като част от турнето „Горката Франция“ – една безсрайно забавна комедия, в която той си партнира с майка си, любимата на поколения българи актриса Катето Евро, както и с Александър Дойнов и Фахрадин Фахрадинов.

„Да работиш със Сашо е приключение във всеки един смисъл на думата. Категорично е много забавно. Сашо е мултифункционален човек, с много ангажименти, но и успява да ги съчетава. Това на него не му пречи, той има куп неща да върши, много малко време, предвид, че има и много театрални ангажименти, един от които е участието му в комичната постановка „Горката Франция“, обяснява за звездния си колега Александър Кадиев водещата на „Преди обед“ Деси Стоянова.

Лили Иванова 5 пъти гледала „Горката Франция“ (СНИМКИ, ВИДЕО)

Странна, но силна връзка имат bТV звездата Александър Кадиев и майка му Катето Евро. Двамата никога не са се притеснявали да разказват

за семейните си екшъни

Актрисата от „Оркестър без име“ неведнъж е споделяла, че синът й е бил палаво дете и все я нервирал. „Свикнал съм още от дете да ме свързват с Катето Евро. Но не съм се чувствал некомфортно. И нещо друго – никога не съм се чувствал в сянката на майка си поради простата причина, че съм си вършел моята работа по начина, по който аз я разбирам. Тя също си е вършела нейната. Няма опасност аз да се скрия в нейната сянка”, категоричен е Сашо Кадиев за уникалната връзка между майка и син.

Попитан дали го критикува Катето Евро чисто професионално, Сашо обяснява: „Оставила ме е по-скоро да си утъпча сам пътя, както намеря за добре. Разбира се, в някакви моменти си е позволявала да ми направи бележка, да ми даде съвет. Но по-скоро не ми се меси. И мисля, че одобрява това, което аз правя като цяло”.

Първата награда, която получава известният вече с много си качествени роли актьор, е още в НАТФИЗ – една бронзова статуетка за „Най-добър актьор на випуска”. След това, когато постъпва в „Малък градски театър Зад канала”, играе във „Великолепният рогоносец”, което е и първата му голяма роля.

„Спомням се, че всички трябваше да излязат на сцената с маски на главата – с моя лик. Маската се превърна в един от любимите ми предмети с времето.

Изиграх един патологично болен от ревност човек

 Получих награда – „Иван Димов” – за млад талант на България, и една номинация за „Аскеер”… Тази маска я подарих благотворително. От едно място поискаха един мой любим предмет да бъде даден и продаден на търг, за да може да се съберат пари за болни дечица. И аз подарих маската… ”.

В комедията „Горката Франция“ Сашо играе „снаха“ на майка си и за последните 9 сезона са я играли над 400 пъти в България и Европа. Турнето започва на 8 ноември от Бостън и ще приключи на 17 ноември в Сан Диего.

„Горката Франция” пресъздава сблъсъка между поколенията и различията в сексуалната ориентация. Една комедия за отношенията между баща и син, за сексуалната ориентация, за любовта, за нещата от живота, за това, което ни прави колкото различни, толкова и еднакви.

9 мъже сядат в стола на Сашо Кадиев по време на турнето му в Америка

„Гледайте „Горката Франция“ – насладете се на нашите актьорски изпълнения и безумно смешни моменти, които предизвикват много смях и плач до сълзи. Искрено се надявам, че публиката ще се забавлява с комедийните моменти в пиесата – любов в различните й проявления, форми и измерения. Аз лично много си я харесвам”, говори с много любов и въодушевление актьорът, който заедно и с Александър Дойнов и Фахрадин Фахрадинов ще гостуват с постановката при българите зад Океана, за да ги заредят с настроение и много смях.


ВИЗИТКА

Александър Кадиев е роден на 30 август 1983 г. в София. Син е на актрисата Катерина Евро и Георги Кадиев. Завършва НАТФИЗ през 2008 г., актьорско майсторство за драматичен театър, в класа на проф. Стефан Данаилов. Александър получава ИКАР 2014 за поддържаща мъжка роля: на Клеант в „Скъперникът”.

Участва в постановките „Укротяване на опърничавата“, „Великолепният рогоносец“, „Красотата спи“, „Горката Франция“ и др. Става по-известен с ролята си на Пламен в сериала „Стъклен дом”. От 2012 г. е водещ на предаването „Преди обед“ по bTV заедно с Десислава Стоянова.

 

Турнето на „Горката Франция“ в дати:

  • 8 ноември, петък – Бостън
  • 9 ноември, събота – Торонто
  • 10 ноември, неделя – Чикаго
  • Среща с Катето Евро – представяне на биографичната й книга: 2 РМ в Център „Малката България“ (инфо тук) и в 5 РМ в Copernicus center. Вход свободен!
  • Книгата се продава в двете сгради на МБУ, магазини „Малинчо“ и „Сердика“
  • 12 ноември, вторник – Лас Вегас
  • 15 ноември, петък – Атланта
  • 16 ноември, събота – Сиатъл
  • 17 ноември, неделя – Лос Анджелис/Ориндж Каунти

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Български истории

Отстраниха детето в центъра на скандала в българското училище в Сейнт Луис

Галина Петрова

публикувано

на

Виж цялата статия
Трите жени в основата на скандала: Катя Вълкова, Анелия Дионисиева и Василики Грамматопулу

Скандалът за дискриминация срещу 8-годишното момченце от училище „Български език“ в Сейнт Луиз, Мисури, завърши с отстраняването на малчугана от учебното заведение. „Детето е отстранено заради поведението на майката“, обясни директорката на школото Катя Вълкова. „Решението е взето от борда на директорите на училището. Аз гласувах против отстраняването му, когато гласува училищният съвет, но в борда нямам глас“, казва Вълкова. Според нея майката на момченцето, Васили Грамматопулу, уронва престижа на училището с неоправдани обвинения срещу една от учителките.

BG VOICE съобщи за случая през декември след оплакване на майката до консулството ни в Чикаго и Министерство на образованието и науката в България. В оплакването си Грамматопулу твърди, че момченцето й е обект на тормоз от страна на учителката Анелия Дионисиева, а по-късно и подлагано на дискриминация заради наблюдателна камера, инсталирана от ръководството, за да наблюдава предимно него.

По думите на директорката обаче въпросната камера е поставена за защита на детето, за да се докаже евентуална грешна постъпка от страна на преподавателката в стаята. „Това е начинът да се докаже, ако има подобно лошо поведение“, обяснява Вълкова. Децата в класа на сина на Граммотопулу са 6 и стоят на кръгла маса вместо на отделни чинове. Според Вълкова камерата е била насочена към цялата класна стая.

Майката, която твърди, че към детето й се отнасят различно, алармира институциите с надежда те да застанат на нейна страна, защото по думите й „това е единственото място, където синът й може да практикува български език“ (детето е от смесен брак между българка и грък). Но след оплакването й момченцето премина на индивидуално обучение.

„Няма отдел за защита на детето в Сейнт Луиз, който да е сигнализиран по случая, както твърди майката“, заяви Катя Вълкова. „МОН е наясно с причините, поради които е отстранен ученикът“, заяви за BG VOICE директорката.

В училище „Български език“ в Сейнт Луиз учат общо 25 българчета

Огромна заслуга за това развитие по скандала имат родителите, някои от които са членове на борда на директорите на училището, и учителският съвет, които застанаха плътно зад учителката Анелия Дионисиева. „Нашето официално становище е, че публикуваната информация относно отношението на учителката гжа Анелия Дионисиева спрямо сина на г-ца Василики Грамматопулу е напълно неправдоподобна“, заявиха в писмо до BG VOICE от учителския съвет. „Г-ца Грамматопулу е канена да остане през часовете в училище, но тя винаги е отказвала с отговора, че като самотна майка има нужда от това време за себе си“, се казва още в писмото.

В отделна подписка родители също се обединяват в подкрепа на учителката Дионисиева. Те твърдят, че заради скандала майката е заплашвала учителката и директорката в сградата на училището, което „пречи да се осигури ефективна дисциплина и продуктивна учебна среда’“. Родителите казват, че Дионисиева е успяла „да запали желание за научаване на български език у децата“ и че са не само съгласни с методите й на обучение, но и изпитват огромна благодарност към нея за добре свършената работа. Родители дори насърчават учителката Анелия Дионисиева да започне дело за клевета срещу Граммотопулу. „На мен ми беше безкрайно мъчно, защото някой вдигна ръка върху това, което съм градила 10 години“, казва Катя Вълкова, силно емоционална в първия си официален коментар по темата. „Ние, учителите в това училище, имаме други професии, но идваме тук с желанието да създадем нещо, да поддържаме българщината“, добавя Вълкова. Според нея и няколко от родителите обидите към Дионисиева са напълно незаслужени и са създавали само напрежение. „Нещата утихнаха, след като се взе решението да отстраним детето, защото майка му обиждаше учителката в присъствието на родителите“, казва Вълкова.

Но според Василики Граммотопулу директорката Вълкова я е заплашила със съдебно дело, ако продължи да разговаря с медиите. „Колкото и парадоксално да звучи, причината за всичко това, което се случи, е, че правех неколкократни опити да проведа разговор с учителката на сина ми Анелия Дионисиева и да я информирам за важни медицински проблеми, които синът ми има!“, твърди Василики Граммотопулу. „Опитах се още от първите часове на учебната година да разговарям с нея, но всичките ми опити за разговор бяха посрещани с минимално внимание, пренебрежение и враждебно настроение.

Ще се стигне ли до съдебно дело?

Поисках от г-жа Вълкова да ми предостави копие от заповедта за поставяне на камера в класната стая на сина ми. Тази заповед беше подписана от мен и от другите родители. Помолих да ми бъде осигурен и достъп до всички видеозаписи на камерата. Отговорът на директорката е: „Препратих имейла ви към нашия адвокат“. Граммотопулу пита защо трябва да се говори с адвокат за документ, който е подписала, и копие, от който е в правото си да притежава.

Българката от смесен произход признава,че в корена на проблема е комуникацията й с учителката на детето, но и казва, че срещу нея има група от хора около същата учителка и директорката, която действала заедно от неприязън към нея. „Обвиненията към мен, че искам да затворя българското училище, са неадекватни. Нали затова е борбата ми, за да има училище и детето ми да учи в него“, добавя Граммотопулу. Тя намира изгонването на детето от училището за напълно нередно.

Самата преподавателка също коментира за първи път случая за BG VOICE. „Твърденията на майката, че не давам на детето й да пие вода, са недостоверни! Всички деца пият вода и ходят до тоалетна. Единственото условие е, когато сме в час, шишетата да стоят на етажерката, за да няма вода по масата, където всички пишат“, каза Дионисиева. – Чувствам се много обидена и огорчена от цялата ситуация и най-вече от несправедливите обвинения на една майка, за чието дете съм се грижела три години. С нищо не съм заслужила личните обиди и нападки от тази майка, която цели да опетни моя авторитет, както и доброто име на училището, което е градено 10 години. Полагам много усилия и старание, за да науча децата на български език и да им предам част от българската култура, и го правя не по задължение, а с много обич и желание.“

Драмата около случая с момченцето на Василики Граммотопулу разбуни духовете в българската общност в Сейнт Луиз. Милко Кермекчиев, който живее в града от 25 години. „Познавам се и с майката, и с директорката от доста време“, казва Кермекчиев. „Това е крайна мярка детето да бъде изключено“, казва българинът. – Детето не е изключено заради неговата лоша дисциплина, което твърдяха в началото от ръководството. Коментирахме с други българи, че не е справедливо това, което се случва“. Той е изпратил писмо до МОН, в което изразява позицията си в защита на майката Василики Граммотопулу. Според него има хора в Сейнт Луиз, които също виждат истината в думите й. „Впечатлението на българите тук е, че това е много грозно, всичко, което се случи“, казва Кермекчиев. „Детето е изкупителна жертва на спора между майката и учителката“.

„Майката направи дарение на училището за коледното тържество, учителският съвет обаче реши да го върне заради поведението й и заради скандала, който предизвика“, добавя Вълкова. Според директорката това противоречие, че не е доволна от училището, но прави дарение, доказва, че Граммотопулу е предизвикала ненужен скандал. Вълкова добавя още, че детето може да чете на български, въпреки че у дома не си говорят на български. „Аз съм последният преподавател, работил с момчето. Той чете много добре на български. За мен учителката си е свършила добре работата“, казва директорката.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българин спаси пътник, паднал от ферибот в Канада

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимки: Screenshot CTV Atlantic

Българин се превърна в герой в Канада, след като спаси пътник, паднал от ферибот на Halifax Transit.

Инцидентът, разминал се по чудо без жертви, е станал в началото на октомври и е отразен в няколко канадски медии. Фериботът пътувал от Халифакс към Дартмут, когато на близо половината път 31-годишен мъж паднал през парапета.

Един от служителите го видял и задействал алармата, давайки сигнал на капитана, че има човек на борда. Фериботът веднага спрял, за да бъде направен опит да се помогне на мъжа. Той бил бързо спасен от фериботния инженер, пише Globalnews.ca.

Фериботният инженер е Едуард Тавитян. Той е българин, който работи в Канада. Тавитян се хвърлил в студените води, за да извади 31-годишния мъж.

„Видях, че започва да се дави. Нямахме време. Тогава

скочих, за да му помогна

разказа Тавитян пред телевизия CTV Atlantic.

След като бил качен отново на ферибота, пътникът бил транспортиран до спешен медицински център, където установили, че е добре и няма сериозни наранявания.

Членовете на екипажа на ферибота на пристанището в Халифакс признаваха, че ситуацията е била шокова, но и допълниха, че те просто са си свършили работата.

„Такова нещо се случва за първи път от 39 години насам“, каза капитан Гус Милакет.

Директорът на „Халифакс Транзит“ е трогнат от реакцията на екипажа. Той се срещна с участниците в спасителната операция, за да им връчи похвални писма. Шефът им благодари и им призна, че се гордее с тях.

„Екипажът ми каза, че маневрата е била сложна и много фактори влияят на крайния резултат“, сподели той. Трудността била в това, че фериботът трябвало да се приближи достатъчно близо до падналия пътник, без да го нарани.

Българинът, хвърлил се във водата, за да извади падналия зад борда, Едуард Рупен Тавитян, е роден във Варна. Завършва висшето си инженерно образование в България и от години живее и работи в Канада, уточнява affera.bg.

Едуард Тавитян получава и благодарствен сертификат от парламента на Нова Скотия в Канада.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българката Рада и „Експериментът“ й в Ню Йорк

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия

Поредното доказателство за българския талант, намерил благодатна почва на американска земя, идва от Ню Йорк. Там на 9 ноември 2019 г. една българка издаде музикален миниалбум. Това е Рада Ангелова, позната в САЩ като агент на хитови мюзикъли на Бродуей. Музикалните проекти на артистичната ни сънародничка се издават под името Рада и Събджект Ту Чейндж (Rada and Subject To Change).

За дебютния си миниалбум „Експериментът“ талантливата българка казва, че е кулминация на много труд, мечти и творческа енергия. Той включва инструментал и четири авторски песни, между които „Нищо не се променя“ и „Защото те обичам.“ Видеоклипът на „Нищо не се променя“ е режисиран от Евгения Радилова, позната в Родината като Ени, една от първите адреналинки от „Господари на ефира.“ Заснет е от Майкъл Тоснър, който има и номинация „Еми“, една от най-престижните награди за телевизионно изкуство в света. Музикален продуцент на „Експериментът“ е Бен Б. Гос, познат на Балканите като Боян Гьошевски, а песните от проекта могат да бъдат намерени на повечето големи музикални платформи.

Ангелова, или просто Рада, както я наричат близките й, идва от театралния свят. Тя е добре позната в Щатите

като агент на хитови Бродуей мюзикъли,

между които „Котките“, „Чикаго“, „Стомп“ и много други. Първите й стъпки в бранша започват с написването на моноспектакъла „Когато тишината избухне“, поставен в Ню Йорк. Тя не изоставя творчеството, дори след като се развива като агент, но то постепенно взима формата на все по-кратки текстове, които я вдъхновяват да започне да пише музика. Предизвикателството идва от това, че тя не знае как да го направи! Не се отказва и решава да подходи към задачата чисто експериментално. Дава име на експеримента си „Събджект Ту Чейндж“ или преведено на български – „Подлежащо на промяна.“

Рада иска да промени това,

че е загубила връзката си с музиката

Като малка тя пее в небезизвестния пловдивски хор „Детска китка.“ Този път обаче е вдъхновена да не е само изпълнител на песни, но и техен автор. След серия опити и колаборации миниалбумът, „Експериментът“ е вече факт, а „Събджект Ту Чейндж“ се превръща в част от името и музикалния образ на неговата създателка.

„Дойдох тук, зад Океана, за да уча. Живея в Ню Йорк от 15 години, а преди това и в Джорджия и Масачузетс“, разказа Рада пред BG VOICE. Тя е благодарна за образованието, което е получила в Щатите, и смята, че до голяма степен колежите, в които е учила, са оформили идеята да се развива в сферата на изкуството. Родена и израснала в Пловдив, Рада завършва хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в града под тепетата, след което взима решение и заминава за Щатите да следва висше. В семейството й няма артисти, но пък има големи фенове на английските групи „Бийтълс“, „Ролинг Стоунс“ и „Куин“. „Покрай тях открих своята музикалност

и обич към английския език

въобще към музиката в цялостния й вид, чувственост.“

Като тийнейджър в „Детска китка“ тя получава възможността да отиде на няколко турнета в Западна Европа във време, в което е много трудно да се пътува извън България.

„Днес това звучи смешно, но тогава беше така. Когато открих този друг свят, знаех, че искам да видя повече. Така реших да следвам висшето си образование в чужбина и кандидатствах само за университети в Щатите, тъй като тези в Англия бяха непосилно скъпи и тогава не подкрепяха финансово хора от нашия свят“, сподели още Рада.

Интересът на българката към театъра се ражда в колежа „Маунт Холиоук“ в Масачузетс. Връзката й с това сценично изкуство е на няколко нива и продължава и днес да я провокира да се информира за всичко, свързано с него. Рада е горда, че е завършила един и същи университет с две жени,

спечелили „Пулицър“ за драматургия –

Сюзън Лори Паркс и Уенди Уосърстийн. Българката била студентка последна година, когато решила да вземе клас по актьорско майсторство. „Запалих се много“, споделя днес тя.

После взима още два театрални класа и до края на годината вече е решила, че ще се занимава с това професионално. След завършването си заминава за Ню Йорк, театралната столица на света.

„Вярвах, че тук ще намеря моя път. Така и стана. Тук продуцирах първия си моноспектакъл „Когато тишината избухне“ и постепенно навлязох в професията на театралния агент.“ Днес тя има дългогодишен опит в тази сфера и е представител на Бродуей продуценти и техните спектакли, които те искат да пратят на турне в цялата страна.

Рада Ангелова с Евгения Радилова, режисьор на дебютния ми видеоклип.

Работи за компания с почти

100-годишна история в бранша

 Нейната отговорност е както да предизвика интерес към продукциите, така и да спазари всичките им участия при максимално добри финансови условия с театри из всички щати.

Рада си помага с пианото, докато пише песни, но казва, че е далеч от това наистина да може да свири добре на този невероятен инструмент. Амбицирана е да става все по-добра на него и да намери нови артисти за следващи музикални колаборации.

„Имам корени в електронната и клубна музика и много искам да имам проект, рефлектиращ това. Така че търся подходящия продуцент, с когото да работя в тази насока“, споделя плановете си българката. Тя иска и да даде повече от себе си на творческата страна на театъра, свързана с актьорство и писане. „И всичко това искам да се случва между тук и България, а може би и повече там“, споделя надареното музикално момиче.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada