Съединените щати блокираха базирано в САЩ дружество на стойност над 1 млрд. долара, свързано с руския олигарх Сюлейман Керимов, като заявиха, че съюзникът на президента Владимир Путин го е използвал за прехвърляне и инвестиране на сенчести средства. Министерството на финансите заяви, че Керимов, милиардер, който активно участва в руската политика, тайно е управлявал базираното в Делауеър дружество „Heritage Trust“, което е вложило парите си в редица големи публични компании.

„Heritage Trust“, създаден през 2017 г., е внасял пари в Съединените щати чрез подставени дружества и нерегистрирани фондации, създадени в Европа, заявиха служители на Министерството на финансите.

Министърът на финансите Джанет Йелън обеща, че Съединените щати ще продължат да предприемат действия, "дори когато руският елит се крие зад пълномощни и сложни правни договорености".

Съединените щати ще "прилагат активно многостранно координираните санкции, наложени на онези, които финансират и се възползват от войната на Русия срещу Украйна", каза тя в изявление.

Действията идват седмици след като Фиджи предаде на САЩ суперяхта на стойност 300 млн. долара, свързана с Керимов, който е под санкциите на САЩ от 2018 г. насам заради предполагаемо пране на пари и ролята му в руското правителство, съобщи АФП.

Съединените щати и европейските държави засилиха санкциите срещу руските олигарси след нахлуването на Путин в Украйна на 24 февруари.

Керимов, който е родом от руската република Дагестан в Кавказ, се превърна в един от най-богатите хора в света след разпадането на Съветския съюз.

Семейството му контролира големия производител на злато „Polyus“. В неделя Групата на седемте индустриални демокрации се споразумя за забрана на износа на злато от Русия.

Индексът на милиардерите на Блумбърг го класира като 190-ия най-богат човек в света в края на 2021 г. със състояние от 11,8 млрд. долара.

Керимов предизвика международен инцидент през 2017 г., когато беше арестуван от френските власти при полет до Ница, заради обвинения в данъчни измами и подозрителни покупки на пет луксозни вили.

Русия привика френския посланик в знак на протест и в крайна сметка обвиненията бяха отхвърлени, но френските прокурори възобновиха разследването през 2019 г.

През април „BBC News“ заяви, че е видяла изтекли документи, показващи сложните усилия на Керимов да скрие богатството си, за които се твърди, че включват поставянето на швейцарски татуист начело на компания, която е превела над 300 млн. долара.