Открийте ни и в

България

Ще стартират ли студентските бригади за САЩ ?

Първоначално броят на визовите интервюта ще бъде ограничен

публикувано

на

Посолството на САЩ в България е в готовност да започне интервюта за J1 визи, необходими за участие в Work and Travel (Bridge USA) след изтичане на прокламация 10052. Която пък се очаква да изтече на 31 март 2021 г. Засега няма информация да бъде подновена от администрацията на Байдън. Интервютата за виза ще бъдат възобновени, когато пандемичната ситуация в България го позволява.

Месеците неяснота и чакане на отговори за визовите програми и студентските бригади, и в момент, в който традиционно визовите интервюта вече се провеждат продължава.

Ежегодно програмата J1 осигурява доход на хиляди студенти като служители на сезонна работа във водещите курортни места в цялата страна. Обикновено само студентите от програмата са около една трета от броя на работната ръка в курортите. Те помагат за функционирането на много от сезонните фирми. Въпреки това лятото на 2020-та ще бъде запомнено с редица ограничения заради COVID-19, което силно намали броя на заминалите студенти.

„Спадът в броя записани студенти е голям – засега близо 70% по-малко хора са се записали за бригада в САЩ“, споделиха агенции пред BG VOICE.

„В момента неиздаването на визи е много по-силно във връзка с прокламация на Тръмп, забраняваща издаването на тези визи, отколкото извънредната ситуация, в която сме в България. Но това, разбира се, е моята логика на база информацията“, сподели пред BG VOICE още през януари Станимир Найденов, мениджър в „Integral“.

През юни 2020 година администрацията на Тръмп удължи забраната за издаване на зелени карти извън САЩ. Така замрази издаването на

редица категории работни визи

Тръмп считаше имигрантите за „риск за американския пазар на труда“ и блокира влизането им в САЩ при издаването на Прокламация 10014 и Прокламация 10052.

Новият държавен глава на САЩ обаче заяви, че затварянето на вратата за законните имигранти „не води до напредък в интересите на Съединените щати“.

„Напротив, това вреди на Съединените щати, включително като пречи на някои членове на семейството на граждани на Съединените щати и законно постоянни жители да се присъединят към семействата си тук. Освен това вреди на индустриите, които използват работна сила от цял свят“, заяви Байдън.

Байдън предложи законодателство, което да ограничи президентските правомощия да издава

бъдещи забрани срещу имигрантите

Междувременно стотици защитници на програмата организираха подписка до президента, призовавайки го да отмени Прокламация 10052 или най-малкото да остане с валидност до 31 март.

„Пиша, за да призова Вас и Вашата администрация да облекчите ограниченията за пътуване на участниците, за да може заедно да предотвратим настоящата криза през 2021-ва“, гласи част от писмото.

Благодарение на имиграционната политика, при администрацията на Байдън отново има възможност да се създаде по-благоприятна среда за туристическия бранш и по-специално за издаването на временни работни визи. Бил Кийтинг, представител на кабинета му, сподели, че това е поредната стъпка за фирмите, които се опитват да работят лятото – от хората на щандове за сладолед до касите в магазините за хранителни стоки, всички те ще бъдат засегнати от новите правила. Такъв тип визи играят ключова роля в икономиката през лятото – те позволяват на ресторантите, хотелите и търговците да наемат стотици чуждестранни работници всяка година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено