Открийте ни и в

САЩ

САЩ доставиха 80 тона ракети на Украйна

Това е последната от серия доставки на високотехнологично оръжие за страната

публикувано

на

Сн.: Министерство на отбраната на Украйна

80-тонна пратка американски противотанкови ракети пристигна в Украйна. Това е последната доставка за страната на високотехнологично оръжие, насочено към нанасяне на максимална смърт и унищожение на силите на Путин, ако той реши да нахлуе.

Самолет, натоварен с 300 ракети Javelin на стойност около 50 милиона долара, кацна в столицата Киев късно във вторник, третата част от пратка американска военна помощ за 200 милиона долара, която се изпраща в помощ на съюзника. Доставката съдържаше и гранатомети, както и боеприпаси и други несмъртоносни оръжейни системи и идва в допълнение към други противотанкови и противовъздушни оръжия, вече доставени от Обединеното кралство, Естония, Латвия и Литва.

Javelin са американски ракети, които използват инфрачервена технология за заключване към цели, издигайки се високо във въздуха, преди да се ударят – което ги прави особено смъртоносни срещу танкове, защото бронята им е най-тънка отгоре, въпреки че могат да се използват и за взривяване на сгради.

Сн.: Министерство на отбраната на Украйна

В допълнение към ракетите Javelin, Украйна получи и американски ракети Stinger, които използват подобна технология за извеждане на самолети и хеликоптери, както и британски NLAW – друг вид противотанкови ракети.

Макар че е малко вероятно подобни оръжия да обърнат решително конфликт в полза на Украйна, те са предназначени да нанесат наказателни загуби на силите на Путин, за да направят всяка инвазия възможно най-скъпа и кървава за Москва.

Русия е събрала около 127 000 войници заедно с танкове и артилерия на границата с Украйна, като издаде списък с искания за сигурност, които предизвикаха вълна от дипломатически разговори на високо ниво в опит да се спре всеобхватна война.

FGM-148 Javelin е произведена в САЩ ракета и пускова установка, която е била на активна служба в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия. Оръжието може да се носи в битка от войски или да се монтира върху превозни средства и фиксирани отбранителни позиции.

Сн.: Министерство на отбраната на Украйна

Замествайки M47 Dragon, Javelin се описват като оръжия, с които „изстрелвате и забравяте“, защото използват инфрачервени системи, за да ги насочат към целите си. Ракетите Dragon изискват войници да ги насочват към целта, докато ракетата е в полет, излагайки ги на вражески огън.

Когато се използват срещу танкове, Javelin са проектирани да бъдат изстреляни в режим на атака отгоре – което означава, че ракетата се издига високо във въздуха, преди да се удари върху целта.

Това ги прави особено смъртоносни, защото бронята на танка обикновено е най-тънка отгоре. В режим на конвенционален огън ракетите могат да се използват за взривяване на сгради или въздушни цели – като хеликоптери.

Javelin, които струват $175 000 всяки, без да се вземат предвид пусковата установка, са способни да взривят 75 см броня. Те могат да достигнат максимална надморска височина от 150 м фута при стрелба в режим на атака отгоре и да имат обхват до 4,5 км, когато се изстрелват в конвенционален режим.

Javelin използват система за „мек огън“, което означава, че ракетата се изхвърля от тръбата с малък заряд, преди да изстреля основните си ракети. Това означава, че може да бъде изстреляни от вътрешността на затворено пространство и също така прави мястото за изстрелване по-трудно за намиране за вражески сили.

Оръжието е разработено през 90-те години на миналия век и за първи път влезе в употреба през 1996 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА