Открийте ни и в

България

САЩ доставят първите F-16 на България през 2025 г, Вашингтон няма да плаща компенсации (СНИМКИ, ВИДЕО)

Военният министър Драгомир Заков обясни, че забавянето на доставката на бойните самолети е свързано с пандемията и заради форсмажорния характер на удължените срокове Вашингтон не дължи финансово компенсиране на София

публикувано

на

Първите 8 изтребители F-16 Block 70, които България поръча на американския оръжеен гигант “Lockheed Martin” ще пристигнат в страната през първото тримесечие на 2025 г, а не както бе по план в края на 2023-а. Военният министър Димитър Заков обясни пред bTV, че Вашингтон няма да платят компенсации за забавянето.

“Компенсация може да има в случай на неизпълнение на договора. В случая се касае за форсмажор, който е възпрепятствал доставка на компоненти заради пандемията”, обясни той в неделя вечерта.

Договорът за закупуване на нов многоцелеви изтребител за нуждите на българските ВВС беше сключен от последното правителство на Бойко Борисов и впоследствие платен авансово накуп.

България дала инфраструктурата за F-16 на фирми без никакъв опит

Общата стойност на 8-те бойни самолета надхвърля 2.1 милиарда лева. За да мое България да използва оптималния спектър на бойните им способности обаче, страната ще трябва да инвестира пари в ремонт на летищната си инфраструктура и по-специално тази на авиобаза “Граф Игнатиево”. За целта София ще отпусне около 300 милиона лева. На този етап обаче има забавяне по ремонтните дейности, което трябва да бъде наваксано.

Джим Робинсън и Джон Нилсън от “Lockheed Martin” по време на представянето на F-16 Block 70 в София Сн.: БТА

Първоначалният план на българските военни беше към вече поръчаните 8 изтребители да бъдат добавени още 8 от същия тип. Основните въпроси, на които все още ясен отговор няма са кога ще се случи това и на каква стойност ще бъде сделката за следващата партида бойни самолети. Министерството на отбраната вече изпрати писмо с искане за получаване на проектодоговор (LoR for LOA), но военният министър Драгомир Заков обяви през миналага седмица, че все още не е получен отговор.

ГЕРБ: Служебните правителства на Радев са проспали забавянето на доставкатa на F-16

Вече има индикации, че цената за покупка на вторите осем F-16 Block 70 ще бъде по-висока от тази, на която София закупи първите. Ценообразуването ще бъде силно зависимо от исканията на България относно пакет оборудване и въоръжение. За разлика от сделката през 2019 г. обаче, сега страната ще има възможност да плати сумата разсрочено, тъй като вече ими изискуемата от САЩ кредитна история.

Изтребители F -16 Block 70 в патрулираща формация, Сн.: Lockheed Martin

Оръжейната компания “Lockheed Martin” продаде 8 многоцелеви изтребители F-16 Block 70 на България през 2019 г.  В сумата, която третия кабинет на Бойко Борисов плати наведнъж е включено специално обучение за българските пилоти, което се проежда в САЩ. През 2020г. първите четирима бойни летци на страната заминаха за обучителната програма, която продължава 3 години.

F-16 намалява зависимостта на България от Русия

От фирмата производител подчертават, че F-16 Block 70 е с подобрена здравина на корпуса, последно поколение оръжейни системи, увеличена товароподемност и радарна система, която проследява едновременно до 20 въздушни и наземни цели. Иновация в подобрения модел е и специалната система за избягване на сблъсък със земята, когато пилотът не е в състояние да управлява машината.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА