Открийте ни и в

България

САЩ за България: Ендемична корупция в инфраструктурата и енергетиката

Каналите за трафик на хора, наркотици и контрабанда допринасят за корупцията в страната, се казва в доклад на Държавния департамент

публикувано

на

Два от големите проблеми, с които чуждестранните инвеститори се сблъскват в България са върховенството на закона и корупция в инфраструктурата и енергетиката.

Това са основните заключения в редовния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в държавите по света.

„Корупцията е ендемична, особено по отношение на големите инфраструктурни проекти и в енергийния сектор“, пише в документа.

Други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, са непредсказуемост на средата поради чести регулаторни и законодателни промени, както и бавната съдебна система.

Държавният департамент е притеснен доколко българското правителство е готово да спазва договорите си, включително с американски инвеститори. Очевидно се имат предвид договорите с американските централи, за които кабинетът даде знак на няколко пъти, че иска да се опита да ги развали.

Освен това, според доклада неназована американска компания се сблъсква с „продължителни регулаторни пречки“ в опитите си да навлезе на енергийния пазар в България и да се конкурира с руския държавен монопол.

„Много инвеститори разглеждат България като привлекателна дестинация с държавни стимули за нови инвестиции. Страната продължава да предлага една от най-евтината работна ръка в ЕС и ниски и фиксирани корпоративни такси и данъци върху доходите. Въпреки това, постоянното покачване на заплатите, значително изпреварващо темпа на растеж на производителността на труда, може постепенно да наруши това конкурентно предимство“, пише Държавният департамент, цитиран от mediapool.

Докладът отбелязва приемането на България в чакалнята на еврозоната – ERM II, като се подчертава, че приемането на еврото би премахнало напълно валутния риск и би помогнало за намаляване на транзакционните разходи с някои от ключовите търговски партньори на страната.

Отбелязва се липсата на законови ограничения за чуждестранната собственост или контрол върху фирмите и ръста в разработването на софтуер, аутсорсинг на бизнес процеси и изграждане на услуги за техническа поддръжка. IТ и бек офис аутсорсинг секторите привлякоха редица американски и европейски компании в България и много от тях създадоха глобални и регионални центрове за услуги в страната. Американските и чуждестранните инвеститори са били заинтересувани през последните години от автомобилния сектор.

Като цяло не съществуват ограничения за чуждестранни и местни частни субекти да създават и притежават бизнес в България, пише в доклада. Законът за офшорните компании изброява 28 дейности (включително държавни поръчки, експлоатация на природни ресурси, управление на национални паркове, банкиране, застраховане), забранени за компании, регистрирани в офшорни зони с повече от десет процента чуждестранно участие. Отбелязва се, че този закон обаче позволява на тези компании да правят бизнес, ако физическите собственици на фирмата-майка са български граждани и са известни на обществеността, ако акциите се търгуват публично или ако фирмата майка е регистрирана в държава, с която България има споразумения за избягване на двойно данъчно облагане.

България няма конкретен закон или установен механизъм за проверка на отделни чуждестранни инвестиции. Една потенциална чуждестранна инвестиция може да бъде разгледана въз основа на потенциалния риск за националната сигурност или чрез Закона за мерките срещу изпирането на пари. Към април 2020 г. България не е предприела конкретни действия за прилагане на директивата на ЕС от април 2019 г. за скрининг на инвестициите, се подчертава в доклада.

В него се посочва още, че държавната Българска банка за развитие (БРР) се ангажира да подкрепя малкия и средния бизнес в България, но неотдавнашното предоставяне на кредити на големи предприятия поставя това под въпрос.

Според доклада регулаторната среда в България се характеризира със сложност, липса на прозрачност и произволно или слабо прилагане. Тези фактори създават стимули за корупция. Българското законодателство предвижда 38 дейности, които подлежат на лицензиране. Правилата за обществени поръчки понякога са съобразени с определени местни бизнес интереси. Законът изисква всички разпоредби да бъдат обосновани (по отношение на националната сигурност, опазването на околната среда или личните и материални права на гражданите) и да бъде направен анализ на разходите и ползите на всеки предложен нормативен акт. Това обаче често се пренебрегва, когато парламентът разглежда законопроекти.

Бюджетът на страната се оценява като прозрачен и в съответствие с международните стандарти и принципи. Данните за държавния дълг са публично достъпни, но данните за дълговете, натрупани от държавни компании, не са, пише в доклада.

Съдебната власт продължава да бъде една от институциите с най-малко доверие в страната, с широко разпространени твърдения за непотизъм, корупция и неправомерно политическо и бизнес влияние. Въпреки някои подобрения, най-натоварените съдилища в София продължават да страдат от сериозно изоставане, ограничени ресурси и неефективни процедури, които пречат на бързото и справедливо правораздаване, а съдебните процеси често отнемат години.

Въпреки че България разполага с адекватни средства за прилагане на имуществени и договорни права в съответствие с местното законодателство, на практика държавното управление на инвестиционни спорове е бавно и често се налага намеса от най-високо ниво. Инвеститорите смятат, че съдебната практика е непоследователна и че националното законодателство се използва за възпиране на конкуренцията от чуждестранни инвеститори.

Държавният департамент отделя специално внимание на Комисията за защита на конкуренцията, която има за задача да наблюдава конкуренцията на пазара и спазването на Закона за защита на конкуренцията. Според доклада Законът за защита на конкуренцията се прилага непоследователно, а КЗК е възприемана като обект на влияние, превишаваща своите правомощия.
По отношение борбата с корупцията се подчертава, че има известен напредък при справянето с дребната корупция. Широко разпространената корупция на по-високо ниво, особено при обществените поръчки и използването на средства от ЕС, продължава да бъде един от най-трудните проблеми в инвестиционния климат в България.

Каналите за трафик на хора, наркотици и контрабанда допринасят за корупцията в страната. Въпреки че разполага с необходимото законодателство и специализирани институции за борба с корупцията, капацитетът за разследване на правоприлагащите органи остава ограничен и властите често избират лесни за доказване дела на ниско ниво. В резултат на това България все още не е осъдила висш корумпиран служител. Има няколко случая от висок обществен интерес, като например предполагаемо източване на милиони от държавната хазна или фондове на ЕС, по-специално такива, които включват публични търгове за големи енергийни и инфраструктурни проекти. Провежданите съдебни разследвания често се възприемат като избирателни или политически мотивирани и обикновено завършват с оправдателни присъди след продължителен съдебен процес.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Гери Малкоданска е с коронавирус

Телевизията е тествала всички, които са били в контакт със синоптичката

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Синоптичката на Нова телевизия Гери Малкоданска е с коронавирус от седмица и е изолирана вкъщи. Тестът й за COVID-19 даде положителен резултат. Спазихме всички процедури на РЗИ. Тествахме хората, с които е била в контакт и всички бяха с отрицателни резултати. Гери е изолирана и се лекува вкъщи, обясниха от Нова телевизия.

Самата Малкоданска вече се чувства много по-добре. „Спецификата ни на работа е такава, че често сме в контакт с много хора. Спазваме всички противоепидемични мерки и периодично си правя PCR тестове. Седмицата, преди да излезе положителния ми резултат, пак си бях правила, и беше отрицателен“, обясни Гери пред „24 часа“.

Тя нямала сериозни симптоми – имала хрема, затова и решила отново да се изследва. Веднага щом разбира, че е с коронавирус, се изолира, уведомява всички, с които е общувала, и започва лечение, назначено й от специалист. „Болестта е сериозна и не бива ни най-малко да се подценява. За щастие, аз съм с по-леки симптоми. Не трябва да се пренебрегват и противоепидемичните мерки, защото с тях шансът да заразиш някого е минимален. Ние носим маски, спазваме дистанция, затова и няма хора, които да са болни около мен. И синът ми, и мъжът ми не са заразени“, обясни Гери.

Всъщност в семейството й вече са се сблъсквали с COVID-19. Мъжът на Малкоданска – Алекс Ковачев, е преборил вируса през лятото. „Той го преболедува през юли. За щастие, и той изкара леката форма. Аз съм късметлийка, че имам лекар в семейството – брат ми Иван Малкодански. Спазвам всичко, което той ми е предписал“, каза още тя.

Следващата седмица Гери ще си направи контролен тест, за да разбере дали организмът й се е изчистил от заразата. „Благодаря на колегите ми и на ръководството за разбирането и за взетите мерки. Хубаво е хората да обръщат повече внимание на здравето си и да се спазват правилата, защото, пак казвам, болестта не е за подценяване“, завърши Малкоданска.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Докога? Мъж почина в България, отказали да го приемат без PCR тест

Линейката го върнала в дома му, той издъхнал на стълбите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Плевенска болница върна болен мъж, който имал симптоми на коронавирус. Линейката го откарала обратно до дома му, където той издъхнал, докато се изкачва по стълбите.

Дъщерята на починал възрастен мъж разказва, че заради все още неизлязъл резултат от PCR тест за COVID-19, баща й не бил приет в Университетската болница в Плевен, с обяснението, че няма свободни легла. Оттам отговориха, че това е невъзможно и ще направят проверка по случая, съобщава БНТ.

След отказ да бъде приета в няколко болници: Жена с отрицателен тест почина от COVID-19

Ралица Окова разказа, че първите симптоми баща й получил в началото на миналата седмица. На 16 октомври състоянието на мъжа започнало да се влошава и потърсил личния си лекар. Направили му рентгенова снимка, изписали му антибиотик.

В неделя сутринта обаче получил и задух, загубил вкус и обоняние. С линейка го закарали в Университетската болница в Плевен, където, според документите, бил прегледан от пулмолог.

„След това, около 1 часа, не мога да кажа точно, ме извикаха вече във фоайето. Обясниха ми, че ще го изпишат. На което абсолютно се възпротивих, казах, че той е зле, не може да диша и не може да го изписват. Те ми обясниха, че са му сложили Урбазон, че е бил на кислородна маска, и би трябвало вече да е по-добре“, каза Ралица Окова.

От болницата обяснили на Ралица, че са взели на баща й проба за PCR тест и трябвало да изчакат резултата.

„Изписваме го, защото в отделението, в което са пациентите под въпрос с COVID-19 няма места. И ако на утрешния ден има резултат и той е положителен, биха могли да го приемат в Инфекциозно отделение“, заяви Ралица Окова.

Закарали го с линейка до вкъщи, но мъжът вече трудно се движел. Докато изкачвал стъпалата на блока, на 2-рия етаж той изгубил сили и паднал. Веднага извикали друга линейка, защото в тази нямало нито апаратура за реанимация, нито носилка. Междувременно лекарката от Спешна помощ му направила сърдечен масаж, но той починал.

„Поклон до земи на българските лекари. Аз смятам, че системата тука им е вързала ръцете. Не знам точно. Искам истината“, заяви Ралица Окова.

От Плевенската болница заявиха, че нямат случай човек в спешно състояние да бъде върнат, но ще направят проверка в понеделник. Ралица Окова вече си е наела адвокат.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Отмениха карантината и на министър Кирил Ананиев

Министърът бе сред контактните лица на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който е с положителен тест за COVID-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Столичната регионална здравна инспекция отмени карантината и на министъра на финансите Кирил Ананиев, след отрицателни резултати на PCR тестове в два последователни дни, съобщиха от инспекцията.

Министърът бе сред контактните лица на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който е с положителен тест за COVID-19.

Отмениха карантината на Бойко Борисов

По-рано през деня стана ясно, че е отменена и карантината на премиера Бойко Борисов след отрицателни резултати на PCR тестове в два последователни дни. Той също е сред контактните лица на Николай Нанков.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в featured, Държавен департамент, корупция
Из „Ярост“: Тръмп за протестиращите: „Бедни гадове, които не знаят какво правят“ и други цитати (АУДИО)

"Моите шибани генерали са куп п**ки" е сред другите цитати на Тръмп. Обама не бил много умен, а Ким Чен...

Затвори