Открийте ни и в

САЩ

САЩ искат бързо начало на преговорите между София и Скопие 

От Вашингтон ще помогнат за реформите в Северна Македония по пътя за еврочленството

публикувано

на

Сн.: Bujar Osmani/Twitter

“Искам да изразя подкрепата на правителството на САЩ за европейската интеграция на Северна Македония. Работим с нашите европейски партньори, за да се случи това по-бързо. Мисля, че всички ще се съгласят, че Северна Македония културологично, географски, исторически и все повече икономически е свързана с Европа и има място на масата на държавите членки”.

Това каза помощник държавният секретар на САЩ и специален представител на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар по време на съвместна пресконференция с външния министър на Северна Македония Буяр Османи след разговорите им в Скопие.

Ескобар отбеляза, че съюзническите отношения между двете държави имат “стратегическа дълбочина”.

Зоран Заев: Ще впишем българите в Конституцията преди Скопие да влезе в ЕС 

САЩ ще помогнат за реформите в Северна Македония по пътя за еврочленството, обсъдени са и други области от взаимен интерес, посочи помощник държавният секретар.

Думите му последваха призив от Конгреса на САЩ България и Северна Македония да намерят решение до седмици.

Буяр Османи каза, че Северна Македония остава ангажиран съюзник на САЩ в региона на Западните Балкани.

България твърдо зад Северна Македония по пътя към ЕС, Скопие - нямаме друга алтернатива

По думите му САЩ имат ключова роля за стабилността и просперитета на страната му и региона.

“Еврочленството е най-сигурна инвестиция в сигурността на региона. Това ще бъде насърчение и за останалите държави от Западните Балкани. Сега е моментът ЕС да започне преговори с нас, което е гаранция за засилване на реформите и ангажираността ни към процеса на европейската интеграция”, заяви Османи.

В отговор на журналистически въпрос дали специалният пратеник на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар е разговарял и с представители на България, Османи отговори, че няма такава информация и не може да коментира от името на помощник държавния секретар на САЩ.

В замяна на подкрепа за ЕС: София настоява Скопие да признае българските корени

Македонският външен министър отбеляза, че е разговарял с българския си колега Светлан Стоев в Рига и 14 декември не е единствената дата, на която Скопие може да получи покана за започване на преговорите с ЕС.

Османи каза, че е имал разговор със Словенското председателство, което изтича в края на годината, и то е изразило готовност да свика министерска среща по всяко време до края на годината, ако има напредък и решение по спорните въпроси между България и Северна Македония.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено