Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

САЩ и Мексико се споразумяха мигрантите да чакат за убежище в Мексико

публикувано

на

Администрацията на президента Доналд Тръмп ибъдещето мексиканско правителство постигнаха споразумение, чиято цел е да накара търсещите убежище да останат в Мексико, докато техните молби се разглеждат в САЩ. Това съобщи бъдещият министър на вътрешните работи на Мексико Олга Санчес Кордеро, цитирана от „Вашингтон пост“.

Засега намерихме споразумение за тази политика „Остани в Мексико“, заяви Кордеро. Тя е от кабинета на новоизбрания президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, който встъпва в длъжност на 1 декември,.

Това е решение в краткосрочна перспектива, а решението – средносрочно и дългосрочно – е хората да спрат да мигрират, допълни Кордеро.Сега според плана „Остани в Мексико“ желаещите да получат убежище в САЩ ще чакат на територията на Мексико.

По-рано вътрешното министерство на Мексико информира, че в градовете Тихуана и Мехикали в крайграничния щат Южна долна Калифорния има близо 5600 мигранти от Хондурас, Салвадор и Гватемала. На 18 октомври Тръмп заяви, че ще поиска от военните да затворят южната граница на САЩ, ако мексиканските власти не спрат потока от нелегални имигранти, идващи от страни от Централна Америка, устремили се към Съединените щати.


BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

САЩ променят правилата за издаване на визи H-1B

В началото на годината Белият дом удължи мораториума за издаване на работни визи

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Съединените щати в четвъртък обявиха, че ще модифицират процеса на подбор за виза H-1B, като ще дадат приоритет на заплатата и уменията на кандидата, вместо на сегашните лотарийни процедури.

Окончателното правило, което ще бъде публикувано във федералния регистър на 8 януари, има за цел да защити икономическите интереси на американските работници и по-добре да гарантира, че най-квалифицираните чуждестранни работници се възползват от програмата за временна заетост.

Визата H-1B е неимигрантска виза, която позволява на американски компании да наемат чуждестранни работници в специални професии, които изискват теоретична или техническа експертиза.

Технологичните компании зависят от това да наемат десетки хиляди служители всяка година от страни като Индия и Китай.

Модифицирането на процеса на подбор на H-1B ще стимулира работодателите да предлагат по-високи заплати и/или да търсят по-висококвалифицирани служителите. Това, според американската служба за гражданство и имиграция, ще осигури на бизнеса сигурен път към осигуряването на качествена работна ръка.

Окончателните правила ще влязат в сила 60 дни след публикуването им във Федералния регистър.

Следващият сезон за подаване на визи H-1B трябва да започне на 1 април.

„Програмата за временна виза H-1B е била експлоатирана и с нея в злоупотребявано от работодатели, които се стремят главно да запълнят начални позиции и да намалят общите бизнес разходи“, заяви заместник-директорът на USCIS по политиката Джоузеф Едлоу. „Настоящият процес на произволен подбор на H-1B затруднява предприятията да планират наемането си, а това означава, че няма конкуренция за най-добрата международна работна сила. Този процес е довел до годишен приток на чуждестранна работна ръка с ниски заплати за сметка на американски работници „, каза той.

Новите правила ще засегнат само визите, които ще бъдат издадени в бъдеще.

В началото на годината Белият дом удължи мораториума за издаване на работни визи и зелени карти за имигрантите, идващи в САЩ до края на март.

Мораториумът се отнася за имигранти, идващи в САЩ с виза H-1B и няколко други визи, основани на заетостта, заедно с хората, идващи със зелени карти, за да работят или да се съберат със семейството си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Фракции в Белия дом се карат дали да удължат мораториума върху работните визи за чужденци

По-рано през 2020г. президентът Тръмп подписа мярката, която трябва да изтече на 31 декември.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Фракциите в Белия дом са се сблъскали за това дали да се удължи замразяването на различни временни работни визи, включително тези, които се издават за чуждестранни работници във високотехнологични компании и домашните помощници, твърдят двама източници, запознати с дискусиите.

По-рано през 2020г. президентът Тръмп подписа мярката, която трябва да изтече на 31 декември.

Бизнес общността настоя за премахване на 6-месечния мораториум с аргумента, че заплашва икономическите интереси на Америка. От друга страна, привържениците на мярката казват, че условията, създадени от пандемията все още съществуват.

За първи път отказите на визи за САЩ за българските граждани са под 10 на сто

Застъпниците на суровата антиимигрантска политика смятат, че това ще върже ръцете на новизбрания президент Джо Байдън, който ще трябва да прецени политическите последици от отмяната на мораториума през следващата година, която много американци вероятно ще останат без работа заради пандемията.

Белият дом отказа коментар и екипът на Байдън, който отговаря за прехода към новата администрация, не отговори веднага на въпросите.

През юни Доналд Тръмп удължи забраната за издаване на зелени карти извън САЩ до края на годината и замрази издаването на редица категории работни визи, включително на тези, които се използват от технологичните компании и мултинационалните корпорации. Според него чуждестранните работници „представляват риск за американския пазар на труда след избухването на пандемията“.

Забраната ще засяга и визите Н-1В за квалифицирани работници, които се използват от големите американски технологични компании, визите Н-2В за неземеделски сезонни работници, визите J-1 за обмен на студенти и визите L-1 за мениджъри на мултинационални корпорации.

Имиграцията при втори мандат на Тръмп - ограничава работните визи, затваря "градовете убежища"

Указът всъщност беше продължение на по-ранната заповед на Тръмп „Купувайте американски стоки, наемайте американци“, която призова федералните агенции да предприемат по-строги действия за прилагане на имиграционните закони за защита на американските работници.

Указът от юни обаче не само спря притока на чуждестранни работници, но и остави хиляди американски родители в очакване на помощници, които да се грижат за децата им. Забраната им дойде в особено труден момент, тъй като търсенето на грижи за деца експлодира, когато училищата и центровете за дневни грижи бяха затворени заради пандемията.

Преди изтичането на мораториума, и привържениците, и критиците на мярката оказаха силен натиск върху Белия дом.

Търговската камара на САЩ и Националната асоциация на производителите заведоха дело срещу администрацията на Тръмп, обвинявайки я, че правилата ще „опустошат компаниите в различни индустрии“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Дават старт на лотарията за Зелена карта

Вижте подробности за сроковете и изискванията.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Държавният департамент обяви началото на кампанията за зелени карти за 2022 г. – т.нар. програмата за разнообразяване на имигрантския поток (DV). Новината съобщи посолството на САЩ в България

Кандидатите могат да подават заявки за участие в програмата DV-2022 по електронен път на адрес dvprogram.state.gov от 19:00 ч. българско време в сряда на 7 октомври 2020 г. до 19:00 ч. българско време във вторник на 10 ноември 2020 г. Няма да се приемат заявки, които са подадени по-късно от регистрационния период или по пощата.

Няма такса за регистрация в програмата.

Законът допуска само една заявка за всеки участник за всеки регистрационен период. Кандидатите, които са изпратили повече от един формуляр, няма да имат право на виза по програмата DV. Възможно е обаче съпруг и съпруга да подадат по един отделен формуляр, като включат в него своя брачен партньор, ако и двамата отговарят на изискванията.

Всяка година по програмата се издават до 55 000 имигрантски визи за хора от страни с нисък процент на имиграция в САЩ. Участниците трябва да отговарят на конкретни изисквания, а визите се издават на изтеглените на случаен принцип измежду всички участници.

Всички участници трябва да се регистрират със скорошна снимка, направена през последните шест месеца. Ако някой прикачи снимка, с която е участвал в предишно издание на програмата DV, няма да има право на виза по тази програма.

Няма гаранция, че изтеглените на случаен принцип от програмата ще получат виза, уточняват от посолството. Това, че някой е изтеглен, означава, че той има право да кандидатства и евентуално да получи виза по тази програма, ако отговаря на условията и номерът на случая му е в лимита от номера, които могат да бъдат обработвани.

Тъй като е възможно някои от първите 55 000 изтеглени да не отговарят на условията за виза или да не продължат с участието си в програмата, ще бъдат изтеглени повече от 55 000 заявки за участие. Това също означава, че няма да има достатъчен брой визи за всички, които са били изтеглени първоначално. След като всичките 55 000 визи бъдат издадени, програмата ще приключи. Възможно е визовите номера да бъдат изчерпани преди септември 2022.

Изключително важно е участниците да запазят уникалния номер за потвърждение на регистрацията си в програмата DV поне до 30 септември 2022 г., напомнят още от посолството. Единствено чрез номера за потвърждение ще могат да проверят дали са изтеглени в програмата и, ако са изтеглени, да получат информация за кандидатстването за виза и деня на интервюто. Уникалният номер за потвърждение на регистрацията помага на участниците в програмата да се предпазят от измами, злоупотреби и проблеми с пощата. Известно е, че безскрупулни визови посредници съдействат на участниците при регистрацията, задържат номера за потвърждение и след това искат още пари в замяна на информацията, свързана със статуса на заявката. Участниците могат да избегнат това, като получат уникалния номер за потвърждение на регистрацията по време на подаване на заявката.

От 8 май 2021 г. участниците в програмата DV-2022 ще могат да въведат уникалния номер за потвърждение на регистрацията си в полето Entrant Status Check на уебсайта на програмата dvprogram.state.gov, за да проверят онлайн дали са изтеглени. Онлайн функцията Entrant Status Check ще уведоми изтеглените участници как те и членовете на семействата им, които отговарят на изискванията, да кандидатстват за виза. Освен това, Държавният департамент ще потвърждава датите за насрочените интервюта чрез функцията Entrant Status Check.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Учени установиха как да бъде спряно стареенето

Учени от университета в Питсбърг, Пенсилвания, установиха, че заради понижената активност на протеина клото мускулите губят способността си да зарастват...

Затвори