Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

САЩ и Мексико се споразумяха мигрантите да чакат за убежище в Мексико

публикувано

на

Администрацията на президента Доналд Тръмп ибъдещето мексиканско правителство постигнаха споразумение, чиято цел е да накара търсещите убежище да останат в Мексико, докато техните молби се разглеждат в САЩ. Това съобщи бъдещият министър на вътрешните работи на Мексико Олга Санчес Кордеро, цитирана от „Вашингтон пост“.

Засега намерихме споразумение за тази политика „Остани в Мексико“, заяви Кордеро. Тя е от кабинета на новоизбрания президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, който встъпва в длъжност на 1 декември,.

Това е решение в краткосрочна перспектива, а решението – средносрочно и дългосрочно – е хората да спрат да мигрират, допълни Кордеро.Сега според плана „Остани в Мексико“ желаещите да получат убежище в САЩ ще чакат на територията на Мексико.

По-рано вътрешното министерство на Мексико информира, че в градовете Тихуана и Мехикали в крайграничния щат Южна долна Калифорния има близо 5600 мигранти от Хондурас, Салвадор и Гватемала. На 18 октомври Тръмп заяви, че ще поиска от военните да затворят южната граница на САЩ, ако мексиканските власти не спрат потока от нелегални имигранти, идващи от страни от Централна Америка, устремили се към Съединените щати.


BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Дават старт на лотарията за Зелена карта

Вижте подробности за сроковете и изискванията.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Държавният департамент обяви началото на кампанията за зелени карти за 2022 г. – т.нар. програмата за разнообразяване на имигрантския поток (DV). Новината съобщи посолството на САЩ в България

Кандидатите могат да подават заявки за участие в програмата DV-2022 по електронен път на адрес dvprogram.state.gov от 19:00 ч. българско време в сряда на 7 октомври 2020 г. до 19:00 ч. българско време във вторник на 10 ноември 2020 г. Няма да се приемат заявки, които са подадени по-късно от регистрационния период или по пощата.

Няма такса за регистрация в програмата.

Законът допуска само една заявка за всеки участник за всеки регистрационен период. Кандидатите, които са изпратили повече от един формуляр, няма да имат право на виза по програмата DV. Възможно е обаче съпруг и съпруга да подадат по един отделен формуляр, като включат в него своя брачен партньор, ако и двамата отговарят на изискванията.

Всяка година по програмата се издават до 55 000 имигрантски визи за хора от страни с нисък процент на имиграция в САЩ. Участниците трябва да отговарят на конкретни изисквания, а визите се издават на изтеглените на случаен принцип измежду всички участници.

Всички участници трябва да се регистрират със скорошна снимка, направена през последните шест месеца. Ако някой прикачи снимка, с която е участвал в предишно издание на програмата DV, няма да има право на виза по тази програма.

Няма гаранция, че изтеглените на случаен принцип от програмата ще получат виза, уточняват от посолството. Това, че някой е изтеглен, означава, че той има право да кандидатства и евентуално да получи виза по тази програма, ако отговаря на условията и номерът на случая му е в лимита от номера, които могат да бъдат обработвани.

Тъй като е възможно някои от първите 55 000 изтеглени да не отговарят на условията за виза или да не продължат с участието си в програмата, ще бъдат изтеглени повече от 55 000 заявки за участие. Това също означава, че няма да има достатъчен брой визи за всички, които са били изтеглени първоначално. След като всичките 55 000 визи бъдат издадени, програмата ще приключи. Възможно е визовите номера да бъдат изчерпани преди септември 2022.

Изключително важно е участниците да запазят уникалния номер за потвърждение на регистрацията си в програмата DV поне до 30 септември 2022 г., напомнят още от посолството. Единствено чрез номера за потвърждение ще могат да проверят дали са изтеглени в програмата и, ако са изтеглени, да получат информация за кандидатстването за виза и деня на интервюто. Уникалният номер за потвърждение на регистрацията помага на участниците в програмата да се предпазят от измами, злоупотреби и проблеми с пощата. Известно е, че безскрупулни визови посредници съдействат на участниците при регистрацията, задържат номера за потвърждение и след това искат още пари в замяна на информацията, свързана със статуса на заявката. Участниците могат да избегнат това, като получат уникалния номер за потвърждение на регистрацията по време на подаване на заявката.

От 8 май 2021 г. участниците в програмата DV-2022 ще могат да въведат уникалния номер за потвърждение на регистрацията си в полето Entrant Status Check на уебсайта на програмата dvprogram.state.gov, за да проверят онлайн дали са изтеглени. Онлайн функцията Entrant Status Check ще уведоми изтеглените участници как те и членовете на семействата им, които отговарят на изискванията, да кандидатстват за виза. Освен това, Държавният департамент ще потвърждава датите за насрочените интервюта чрез функцията Entrant Status Check.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Съдът спря новите, по-високи такси за имиграционни услуги

публикувано

на

Виж цялата статия

Съд в Калифорния спря новите, по-високи такси за имиграционните услуги на USCIS, които трябваше да влезнат в сила в петък, 2 октомври. Получаването на американско гражданство трябваше да скочи с 80%, разрешителното за работа с 55%. Таксата за зелена карта (чрез I-485) трябваше да поевтинее с 10 долара, но се въвеждаха допълнителни такси за разрешителните за работа и пътуване извън САЩ и така поскъпваше с близо 1,100 долара.

Тръмп вдига таксите за визи, гражданство и промяна на статут

Съдия Джефри Уайт в районния съд за северния район в Калифорния обаче удовлетвори спешната молба на 8 имигрантски организации за спиране на новите такси да влязат в сила. Една от причините е, че съдията е преценил, че ищците ще имат успех при евентуално дело. Другата е, че и.д, министър на националната сигурност в кабинета на Тръмп Чад Уолф и заместникът му Кен Кучинели всъщност нямат право да заемат тези постове, както установи проверка на Службата за правителствена отчетност през август. А това прави техните решения уязвими в съда, макар че няма процедура как те бъдат отстранени от длъжност.

USCIS разчита на приходите от събраните такси, за да се издържа. Администрацията на Доналд Тръмп направи тяхната работа по-трудна с допълнителни и ненужни проверки с цел да забави легалната имиграция – един от приоритетите на Белия дом. В резултат имиграционните услуги започнаха да се бавят все повече и повече, а агенцията да има нужда от повече хора и приходи, за да изпълни допълните политически изисквания.

Тръмп отказва имиграционни молби заради празни полета във формулярите

С новата наредба са таксите се въвеждаха такси за разрешително за работа за търсещите убежище както и се ограничаваше възможността те да бъдат опростени за хора с ниски доходи. Според съдия Уайт новото правило „ще попречи на най-уязвимите кандидати и тези с ниски доходи да кандидатстват за имиграционни услуги, ще блокира достъпа до хуманитарни защити и ще постави тези хора в допълнителна опасност.“

Решението е победа за имигрантите и имиграционните адвокати, които виждаха драматичния скок на такстите като пореден начин на администрацията на Тръмп да ограничи легалната имиграция.

Сега USCIS ще обжалва решението пред Девети окръжен съд, но не е ясно нито кога ще излезе решението, нито какво ще е.

Тръмп намали легалната имиграция наполовина. И няма да спре дотам

Заместник-шефът на агенцията Джозеф Едлоу заяви: „Безпрецедентното решение оставя USCIS без милиони долари приходи всеки ден, в който това решение на съда е в сила. За разлика от повечето държавни агенции, USCIS се издържа от такси“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Бизнесът с яростна критика на визовите ограничения на Тръмп

По оценка на администрацията ограниченията ще попречат на чуждестранните работници да запълнят 525 000 работни места

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Бизнес лидери яростно се противопоставиха на заповедта на президента Доналд Тръмп, който в понеделник временно спря издаването на нови работни визи и блокира възможността за стотици хиляди чужденци да работят в САЩ като част от по-общ стремеж да ограничи влизането на имигранти в страната, пише в комента „Ню Йорк Таймс“.

Те заявяват, че така ще се блокира възможността им да наемат критично необходими работници от чужбина за трудови дейности, които американците не искат да поемат или не са способни да извършват, отбелязва изданието.

Сегашната забрана разширява обхвата на предишни ограничения, включвайки работните визи, които много фирми ползват, особено в технологичния сектор, лесовъдството, градинарството и парковата поддръжка. Тя не важи за земеделски работници, медици, които участват в борбата с коронавируса и работници в хранителния обслужващ сектор, както и някои други срочни работници, пише в. „Вашингтон пост“.

По оценка на администрацията ограниченията ще попречат на чуждестранните работници да запълнят 525 000 работни места. Мерките ще важат само за кандидати, които искат да дойдат в страната, а не за работници, които вече се намират в САЩ, уточнява вестникът.

Критици на мярката казват, че президентът използва сегашната здравна криза, за да приложи дълго исканите от него затваряния на граници и реформи на имиграционната система, което му дава възможност да изтъква тези мерки в кампанията за преизбирането си. През последните месеци Тръмп въведе сурови мерки по границата с Мексико и забрани влизането на пътници от Китай и редица европейски страни с тежки епидемични огнища от коронавирус.

Издаването на визи в консулствата на САЩ в чужбина вече бележи рязък спад. Статистиката за визите в Държавния департамент показва, че броят на неимигрантски визи е намаляло с над 90 процента от февруари насам. Миналия месец САЩ са издали едва малко над 40 000 неимигрантски визи, в които влизат туристическите визи и визите за кратък престой, спрямо 670 000 през януари, отбелязва „Вашингтон пост“.

Целта на тези ограничения е да се осигури трудова заетост за американците в условия на икономически спад заради пандемията от коронавируса, пише в. „Гардиън“.

Новите ограничения бяха разкритикувани от технологични гиганти като Амазон, Гугъл и Туитър.

Администрацията предлага нов начин за издаване на визите Н-1В – по най-висока заплата вместо с лотария.
Визите Н-1В са ограничени до 85 000 годишно и се дават на хора с високоспециализирани познания и минимум бакалавърска степен в науките, технологиите, инженерството, преподаването и счетоводството. Критици казват, че високотехнологичните компании използват визите като инструмент за аутсорсване на работни места на чужденци, които заменят американци, отбелязва „Гардиън“.

Тръмп удължи забраната за зелени карти и замрази редица работни визи

Със заповед, която важи поне до края на годината, Тръмп в понеделник блокира издаването на визи за широк кръг трудови дейности, включително за компютърни програмисти и други висококвалифицирани работници, които влизат в страната с виза Н-1В, както и за сезонни работници в хотелиерството, студенти на летни програми за следване и работа и домашни прислужници.

Заповедта също така ограничава способността на американски фирми в други страни и на международни компании с клонове в САЩ да прехвърлят свои чуждестранни служители в САЩ за дълги престои. Тя освен това блокира идването на брачни партньори на чужденци, които работят във фирми в САЩ.

Съветникът в Белия дом Стивън Милър, който е архитектът на имиграционната политика на Тръмп, от години настоява за ограничаване или премахване на работните визи с аргумента, че те вредят на трудовата заетост на американците. През последните месеци Милър заявява, че причинените от коронавируса икономически затруднения още повече налагат да „се спре кранчето“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в имигранти без легален статут, Мексико, мигранти от Централна Америка
Границата с Мексико пак на прицела на Тръмп

Доналд Тръмп отново заплаши да затвори границата на САЩ с Мексико, включително за търговски обмен, ако се влоши положението с...

Затвори