Открийте ни и в

САЩ

САЩ и съюзниците им обмислят разполагане на още войски в Източна Европа

Сред страните, които обмислят да приемат повече войски са Румъния, България и Унгария, твърдят американски военни служители

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

САЩ и няколко съюзници водят дискусии за разполагане на още хиляди войници в източноевропейските страни от НАТО преди потенциална руска инвазия в Украйна като демонстрация на подкрепа към Киев и в отоговор на продължаващата агресия на Москва, съобщиха пред CNN трима американски високопоставени служители.

Разгръщането – наброяващо приблизително 1000 души от всяка страна – ще бъде подобно на предните бойни групи, разположени в момента в балтийските държави и Полша, казаха двама служители на отбраната. Сред страните, които обмислят да приемат повече войски са Румъния, България и Унгария, казаха и тримата официални лица.

САЩ и Обединеното кралство са сред тези, които обмислят ново разгръщане на силите преди нахлуването, но не всички 30 членки на НАТО желаят да се включат, посочи европейски дипломат.

НАТО е в бойна готовност заради Украйна (ОБЗОР)

Ето защо САЩ водят дискусии за изпращане на допълнителни сили на двустранна основа или, както го описа един служител, като „коалиция на желаещите“.

Американските сили биха могли да действат, както вече правят, едностранно в Европа, но биха могли да действат и под съществуващите командни структури на НАТО.

Възможността за разполагане на някои сили по-близо до прага на Русия преди инвазията бележи промяна от страна на администрацията на Белия дом, която преди това се опасяваше от риска от по-нататъшно провокиране на Москва. Този ход може да бъде приет от Кремъл като пример за агресивна позиция на НАТО, която Русия да използва, за да оправдае струпването на сили по границите на Украйна.

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби каза в понеделник, че САЩ са поставили 8500 войници в САЩ в повишена готовност, в случай че Силите за реагиране на НАТО бъдат извикани и американските войски са необходими бързо.

По-голямата част от тези сили обаче са предназначени за дейност, подкрепяна от целия алианс на НАТО. САЩ и НАТО имат десетки хиляди други войници, които вече са в Европа, за да се възползват от всякакви допълнителни дислоцирания в източноевропейските съюзници.

Кърби каза пред CNN във вторник, че някои войски също са в повишена готовност „само за нашите собствени цели на Съединените щати“.

САЩ доставиха 80 тона ракети на Украйна

И президентът Джо Байдън също каза във вторник, че „може да премести част от тези войски в по-близък план, само защото отнема време“ и защото източноевропейските съюзници на САЩ имат „причина за безпокойство“.

Военното планиране идва в момент, когато САЩ стават все по-загрижени, че следваща руска инвазия в Украйна може да се случи по всяко време и в кратък срок.

„Когато казахме, че е неизбежно, то остава неизбежно“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по време на ежедневен брифинг във вторник. “Но отново, не можем да направим прогноза какво решение ще вземе президентът Путин. Все още сме ангажирани в дипломатически дискусии и преговори.”

В своите писмени отговори на исканията за сигурност на Русия, които американски служители биха могли да представят на Кремъл още в сряда, е малко вероятно САЩ да допуснат каквото и да е място за преговори по политиката на отворени врати на НАТО, което е основното оплакване на президента Владимир Путин.

Поради тази причина в администрацията има известна загриженост, че Москва ще използва отговора на САЩ като претекст да каже, че дипломатическите усилия са се провалили.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено