Открийте ни и в

Коронавирусът

САЩ и 12 други страни заявиха загриженост за обективността на доклада на СЗО за произхода на коронавируса SARS-CoV-2

В съвместното изявление на загрижените държави се отбелязва, че техните правителства са притеснени за доклада по отношение на достъпа, прозрачността и навременността

публикувано

на

След известно забавяне СЗО най-после представи доклада от разследването на своите експерти в гр. Ухан, Китай, за произхода на новия коронавирус. Там се посочва, че мисията не е успяла да установи източника на коронавируса. Като най-вероятна версия се приема вирусът да се е предал от животно, което е действало като посредник и е потенциално близо до човека. Дългото забавяне на изводите на специалистите обаче накара САЩ и още 12 държави да изразят загриженост за доклада от гледна точка на неговата пълнота и коректност. Те се съмняват, че Китай е осигурил пълно съдействие на СЗО.

В съвместното изявление на загрижените държави се отбелязва, че техните правителства са притеснени за доклада по отношение на достъпа, прозрачността и навременността, като се казва:

Научни мисии като тези трябва да могат да вършат своята работа при условия, които дават независими и обективни препоръки и констатации. Заедно ние подкрепяме прозрачен и независим анализ и оценка, без намеса и неправомерно влияние, на произхода на пандемията COVID-19. В тази връзка ние се присъединяваме към изразяване на споделени опасения относно неотдавна проведеното в СЗО проучване в Китай.”

Произход „Неустановен“: СЗО публикува доклада си за началото на COVID-19

СЗО изключва вероятността коронавирусът да е излязъл от лаборатория. Генералният директор на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че все пак ще продължи разследването и на тази хипотеза, въпреки че експертите му я определиха за най-малко вероятна. Много е важно за Китай тази теза да бъде изключена, за да снеме от себе си политическата отговорност за пламването на пандемията.

Експертите на СЗО дадоха пресконференция след завършване на разследването в Ухан през февруари. Тогава те посочиха четири версии:

  • първата е свързана с предаване на инфекцията директно от животински източник на човека;
  • втората версия е вирусът да се е предал от животно, което е действало като посредник и е потенциално близо до човека, позволило на вируса да се адаптира и да се разпространи сред хората;
  • третата хипотеза е да се е разпространил чрез замразени продукти;
  • четвъртата версия – източникът на инфекцията може да е лаборатория.
СЗО: Коронавирусът не е създаден лабораторно

Според специалистите най-вероятно е свързано с втората версия, а четвъртата е определена като „крайно невероятна“. Много експерти смятат, че няма да бъде възможно със сигурност да се определи произходът на новия коронавирус.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА