Открийте ни и в

Коронавирусът

САЩ няма да тестват ваксини върху бременни жени

Наистина ли са безопасни тогава?

публикувано

на

Първите две ваксини срещу COVID-19, чиито мащабни изпитания започнаха в САЩ, няма да бъдат изпробвани върху бременни жени и това повдига въпроса как тази уязвима част от населението по света ще бъде защитена от новия коронавирус, заявиха учени пред Ройтерс.

„Модърна“ и „Пфайзър“ в партньорство с германската „БиоЕнТех“ започнаха тази седмица отделни клинични изпитания, които използват нова и все още неодобрена генетична технология. И двете компании изискват отрицателен тест за бременност и декларация за използване на противозачатъчни средства от жените в детеродна възраст, които участват в изпитанията.

Производителите казват, че първо искат да се уверят, че ваксините са безопасни и ефективни. В допълнение американските регулатори изискват от тях да извършват тестове върху бременни животни, преди ваксините да се изпробват при бременни жени, за да е сигурно, че няма да навредят на зародиша или да предизвикат аборт.

Специалисти по медицинска етика, по ваксини и по майчино здраве от години твърдят, че бременните жени трябва да бъдат включвани на ранен етап в изпитанията на пандемични ваксини, за да не се налага да чакат твърде дълго за защита, след като се стигне до успешна ваксина.

Дебатът не доведе до никакъв резултат при последните епидемии от ебола и зика, но стана актуален отново заради Ковид-19, тъй като изследванията показват, че бременните жени са изложени на увеличен риск от тежки инфекции от новия коронавирус.

„Това е проблем, защото ако ваксините не са изпробвани при бременни жени, те вероятно няма да им бъдат предписвани или хората няма да се чувстват удобно да им ги предлагат“, казва д-р Денис Джеймисън, завеждащ отделението по акушерство и гинекология в университетската болница Емъри в Атланта, Джорджия.

Според данните от преброяването на населението от 2012 г., 75,4 милиона жени в САЩ са в детеродна възраст – от 15 г. до 50 г. Сега на бременните жени се препоръчват ваксини срещу грип и коклюш, както и някои други ваксини в зависимост от индивидуалното състояние, но нито една от тях не е тествана и доказано безопасна за бременни жени.

„Имаме огромен брой жени в детеродна възраст, които потенциално може да забременеят и коя е най-безопасната ваксина за тях?“, пита д-р Лари Кори, ваксинолог в онкологичния център Фред Хъчисън в Сиатъл, който участва в наблюдението на клиничните изпитания на ваксината на „Модърна“ и на други производители съвместно с американските власти.

Лекарите вероятно ще искат да се запознаят по-подробно със съвършено новата технология, използвана от „Модърна“ и „Пфайзър“ и да ги сравнят с тези, които вече са използвани при бременни. Различията само подчертават защо „се нуждаем от множество ваксини“, за да се помогне на специфични групи от населението, казва Кори.

„Джонсън енд Джонсън“ също започнаха не толкова мащабно изследване на ваксина срещу COVID-19 тази седмица. Тя е разработена с технология, използвана за ваксината срещу ебола, която е била приложена на 1000 бременни жени в Демократична република Конго. В момента са в ход по-мащабни изпитания на въпросната ваксина.

Главният научен ръководител д-р Пол Стофълс казва, че компанията от години провежда мащабни предклинични изпитания на ваксината срещу ебола, включително и върху бременни животни и „не вижда никакво затруднение“ в това. Той казва, че фирмата в следващите няколко седмици ще реши дали да не включи бременни жени в клиничните изпитания на ваксината си срещу COVID-19, които се очаква да започнат през септември.

„Санофи“, чиято ваксина срещу коронавируса е разработена на платформата на пративогрипната ваксина, провежда репродуктивна токсикология върху животни, но резултатите от тестовете няма да са готови, преди компанията да навлезе в трета фаза на изпитанията на ваксината към края на годината. От компанията съобщиха, че обмислят да водят регистър на бременните, след като ваксината им бъде одобрена и започне да се прилага, за да следят въздействието й върху бременните жени, както са практикували с други ваксини досега.

„Новавакс“ и „АстраЗенека“ отказаха коментар по темата.

„Компаниите избягват да тестват каквото и да било върху бременни жени след 50-те и 60-те години, след като лекарство, използвано срещу гаденето по време на бременността, се оказа, че предизвиква множество увреждания на плода“, казва д-р Флор Муньос, специалист по прилагане на ваксини при бременни в медицинския колеж Бейлор в Хюстън, Тексас. Тя също смята, че са нужни предварителни тестове върху бременни.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Европа започва оценка на ваксината срещу COVID-19 на Оксфордския университет

Оценката се прави, за да се ускори процедурата по евентуалното й бъдещо одобрение

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Европейският здравен регулатор обяви, че започва оценка на експерименталната ваксина за COVID-19 на „АстраЗенека“ и Оксфордския университет, за да се ускори процедурата по евентуалното й бъдещо одобрение, съобщи Ройтерс.

Комисията по лекарствата на Европейската агенция по лекарствата е започнала да оценява първата налична информация за ваксината и ще продължи, докато бъде получената цялата нужна информация и официално бъдат подадени документи за регистрацията й.

Новината бе съобщена седмици, след като няколко глобални изпитания на ваксината бяха спрени заради неочаквано заболяване на участник в тестовете. Изпитанията в САЩ все още се проверяват и регулаторите разширяват изследванията си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Лоша прогноза: българската икономика се свива с 5,5 тази година

Добрата новина е, че очакванията са България да се възстанови по-бързо от останалите страни-членки на ЕС

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Уикипедия

Българската икономика ще се свие с 5.5% тази година и ще отбележи растеж с 3 на сто следващата.

Освен това доходът на глава от населението ще се върне към стойностите си от 2019 г. по-бързо от повечето членки на ЕС в региона, със скорост, сходна с тази на Западните Балкани.

Това съобщава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в последния си доклад с прогнози за няколко региона. В него институцията ревизира очакванията си за тази и следващата година спрямо последната прогноза през май и отбелязва, че „регионите на ЕБВР са по-тежко засегнати от пандемията“ от икономически по-развитите европейски държави.

През май ЕБВР прогнозира, че спадът ще е с 5% за тази година, но следващата ще последва растеж от 4 на сто. Такива промени в прогнозите (до 1.5 пункта) се забелязват като цяло в държавите от региона, определян от ЕБВР като югоизточната част на ЕС – България, Румъния, Гърция и Кипър. Само в Гърция ситуацията е по-тежка – с по-тежко свиване на икономиката тази година (9.5%, влошаване на прогнозата с 3.5 пункта).

Оценката за България е при икономически растеж от 3.4%, отчетен миналата година, и спад от 3 на сто за първата половина на тази. Тя освен това се основава на хипотезата за „постепенна нормализация на икономическата активност в България и икономическите ѝ партньори от края на 2020 г.“.

От изброените страни в „югоизточния ЕС“ България е страната, която би трябвало да върне своя БВП на глава от населението към стойностите от 2019 г. най-бързо – до последното тримесечие на 2021 г. (за сравнение – в Кипър това се очаква най-рано през 2025 г., в Гърция през 2023-а, в Румъния през 2022-а).

На Западните Балкани, където поне две държави (Албания и Черна гора) ще отбележат 9% спад, но с по 5% Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония очакват спад като в България, всички страни също очакват възстановяване на доходите на глава от населението в последното тримесечие на 2021 г. Турция очаква това година по-късно.

Сравнително бързо възстановяване се очаква в балтийските страни, където БВП на човек от населението ще се върне към стойностите от 2019 г. по същото време като България (Латвия и Естония) или още в средата на следващата година (Литва). За Хърватия, Полша, Словакия и Унгария това ще стане едва през 2022 г., в Словения – във втората половина на 2023-а.

„Туристическите сезони в България, Кипър и Гърция се свиват в сравнение с предишни години това допринася за дълбоки рецесии, а крайното потребление и износът също са тежко засегнати в региона“, пише ЕБВР за групата на България. „Фискалните пакети облекчиха част от въздействието на кризата върху лица и фирми. Средно БВП в региона ще спадне с 6.6% през 2020 г. и отчасти ще се възстанови с 3.4% през 2021 г.

За България се отбелязва, че след ръста от 3.4%, движен основно от потреблението, през 2019 г. „дълбоката рецесия“ и ограниченията, въведени заради извънредното положение през март, заедно с постепенно възстановяване през май след сваляне на ограниченията характеризират 2020 г. Възстановяването обаче се е забавило с увеличаването на заразените в средата на лятото, а въздействието на COVID-19 се е проявило най-ясно през второто тримесечие, когато спадът на БВП е 8.7%.

Износът на стоки, възлизащ на около 50% от БВП и правещ България „само умерено зависима“ от търговията, се свива с 3% на годишна база през първата половина на 2020 г., отбелязва се срив в посещенията на чужденци, а фокусът на кризисния пакет на правителството, еквивалентен на около 5% от БВП, е запазване на работни места, помощ за уязвими групи и осигуряване на ликвидност за предприятия.

Отбелязва се, че през юли 2020 г. България се присъединява към Механизма на обменните курсове (ERM II) на еврозоната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в бременни, Ваксини, Здраве, коронавирус
Фаучи: „Предпазлив оптимист съм“ за ваксината срещу коронавирус

Той обърна внимание, че ваксина се появява на пазара само след сериозни изпитания за ефикасността и безопасността си. На този етап няма...

Затвори