Открийте ни и в

КРИМИ

САЩ обвини двама българи в незаконно изнасяне на технологии за Русия

ФБР са разкрили мрежата за нелегално закупуване на радиационно устойчиви интегрални схеми, които са изнасяни от САЩ от руски компании чрез подставена българска фирма

публикувано

на

В САЩ повдигнаха обвинения срещу двама българи и руснак, които са изнасяли незаконно стратегически технологии от САЩ. Става дума за закупуване и износ в Русия без разрешение от американското правителство на интегрални схеми, чието основно приложение е в космическите апарати, военната техника и медицинската електроника.

Имената на българите са Димитър Димитров и Милан Димитров.

Обвиненията срещу тримата – за незаконен експорт и пране на пари, са внесени на 18 декември в съда в Остин, Тексас.

Обвиниха българин, ползвал бункер на НАТО за поръчки на убийства и детска порнография

“Отново и отново виждаме стремежа на руснаците да получат достъп до секретни американски технологии. Подсъдимите са обвинени в незаконен износ на радиационно устойчиви чипове в Русия и в създаване на бизнес в България с цел да бъдат заобиколени правоохранителните органи на САЩ.” – заяви помощник-главният прокурор по националната сигурност Джон Демърс.

По думите му, това е крещящ пример на заобикаляне на експортния контрол на САЩ.

В прессъобщение на американското правосъдно министерство се пояснява, че управлението по експортен контрол и ФБР са разкрили мрежа за нелегално закупуване на радиационно устойчиви интегрални схеми, които са изнасяни от САЩ от руски компании чрез подставена българска фирма. В обвинителния акт се казва, че 48-годишният руски гражданин Иля Сабиров, 70-годишният български гражданин Димитър Димитров и 46-годишният български гражданин Милан Димитров са използвали за незаконната си дейност българската компания Multi Technology Integration Group EEOD (MTIG).

Воайор, снимал в България, закопчан в САЩ за гледане на "порно на живо"

Сабиров оглавява две руски компании – “Космос комплект” и “Совтест комп”, като според обвинителния акт контролира и MTIG. Димитър Димитров и Милан Димитров работели за Сабиров в компаниите “Космос комплект” и MTIG.

По данни на следствието, през 2014 г. ответниците са се срещнали с производител на радиационно устойчиви компоненти в Остин и са били информирани, че тези схеми не могат да се изнасят за Русия поради наложените от САЩ търговски ограничения. След това Сабиров е основал MTIG в България и е придобил такива схеми. Те са изнесени в България през 2015 г., а след това пренасочени от MTIG към компаниите на Сабиров в Русия, за което ч”Совтест Комп” е превела на MTIG над 1 милион долара.

През същият период MTIG, по искане на Сабиров, е поръчала други електронни компоненти за над 1.7 милиона долара, произведени от още една американска компания. Те също са били изнесени от САЩ в България, преопаковани и реекспортирани н Русия, пояснява американското правосъдно министерство.

В края на 2018 г. представител на американския регулаторен орган е посетил MTIG, за да изясни дали в България са останали радиационно устойчиви компоненти. Милан Димитров е отрекъл че ги е изнасял за Русия.

Руснакът и двамата българи са с по две обвинения за нарушаване на законите за експортния контрол и едно за пране на пари. Освен това Милан Димитров е обвинен в даване на лъжливи показания пред американското правителство. По всяко от обвиненията те може да получат до 20 години затвор.

Наред с това министерството на търговията на САЩ е включило тримата обвиняеми, двете руски компании на Сабиров и MTIG в черния списък.

Пред журналисти от руското издание РБК Сабиров коментира, че не разбира защо той и фирмите му са включени в санкционния списък. По думите му, през 2014 г. сътрудничеството с американски компании било прекратено заради налагането на ограничения за износ на елементи, използващи се в космически апарати. Той твърди, че компаниите му са имали статут на брокери на американска стратегическа продукция и лиценз от Държавния департамент за локализиране на производство на радиационно устойчиви микросхеми за нуждите на руското Министерство на отбраната, “Росатом” и “Роскосмос”. Той не обяснява защо е била необходима схемата с българска фирма, ако дейността му е била законна, както твърди.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА