Открийте ни и в

САЩ

САЩ обвиняват “Google” в монопол с рекламните технологии

Очаква се усилията на администрацията да срещнат ожесточена съпротива във федералните съдилища

публикувано

на

САЩ обвиняват "Google" в монопол с рекламните технологии

Министерството на правосъдието на САЩ и група държави подадоха иск срещу „Google“, обвинявайки го в незаконна злоупотреба с монополно положение върху технологията, която захранва онлайн рекламите, предаде „Ню Йорк Таймс“. Това е първият антитръстов иск срещу технологичен гигант по времето на президента Байдън и ескалация на правния натиск върху една от най-големите интернет компании в света.

В иска се казва, че „Google“ е “нарушила законната конкуренция в рекламната технологична индустрия, като се е ангажирала със систематична кампания за завземане на контрола върху широка гама от високотехнологични инструменти, използвани от издатели, рекламодатели и брокери, за улесняване на дигиталната реклама”.

От Окръжния съд на САЩ за Източния окръг на Вирджиния се иска да принуди „Google“ да продаде своя пакет от продукти за рекламни технологии и да спре компанията да участва в предполагаемите антиконкурентни практики.

“Шанел" организира панаир на висшата мода в Париж (СНИМКИ)

Това е петият антитръстов иск, подаден от американски служители срещу „Google“ от 2020 г. насам. Законодателите и регулаторните органи по света се опитват да ограничат властта, която големите технологични компании упражняват върху информацията и търговията онлайн. В Европа „Amazon“, „Google“, „Apple“ и други се сблъскаха с антитръстови разследвания и обвинения, а регулаторите приеха нови закони за ограничаване на вредите от социалните медии и някои практики като събирането на данни.

В Съединените щати „Мета“, която е компанията майка на Facebook и Instagram, беше съдена през 2020 г. заради твърдения, че незаконно смазва зараждащите се конкуренти. „Google“ е изправена пред особен надзор. През 2020 г. група щати, водена от Тексас, заведе антитръстово дело срещу нея, свързано с рекламна технология. Министерството на правосъдието и друга група щати отделно заведоха дело срещу „Google“ заради твърдения, че злоупотребява с господстващото си положение в онлайн търсенето. През 2021 г. някои щати също заведоха дело за практиките на „Google“ в магазините за приложения.

Администрацията на Байдън се опитва да използва необичайни правни теории, за да подреже крилата на някои от най-големите американски компании. Федералната търговска комисия поиска от съдия да попречи на „Meta“ да закупи стартъп за виртуална реалност. Това е рядко срещано дело, в което се твърди, че сделката може да навреди на потенциалната конкуренция на зараждащ се пазар. Агенцията също така оспори покупката на издателя на видеоигри „Activision Blizzard“ от „Microsoft“ за 69 млрд. долара. Това е забележително действие, тъй като двете компании не се разглеждат като преки конкуренти.

"Ще се научите на кого да дарявате вие": Nexo със седем въпроса до Гешев

Очаква се усилията на администрацията да срещнат ожесточена съпротива във федералните съдилища. В продължение на десетилетия съдиите са на мнение, че нарушенията на антитръстовите правила трябва да се определят най-вече според това дали те увеличават цените за потребителите. Но Джонатан Кантер, ръководител на антитръстовия отдел на Министерството на правосъдието, и Лина Хан, председател на Федералната търговска комисия, заявиха, че са готови да загубят дела, които им позволяват да разширят границите на закона и които поставят корпоративна Америка в центъра на вниманието.

От десетилетия „Google“ е водеща сила в областта на онлайн рекламата. През 2007 г. тя закупи за 3,1 млрд. долара „DoubleClick“, производител на популярни рекламни инструменти, с което увеличи обхвата на вече мощната си машина за дигитална реклама. „DoubleClick“ даде на „Google“ решаваща роля в останалата част на интернет. Новата придобивка осигури пазар за издателите и позволи на „Google“ да разположи повече реклами на сайтове в мрежата.

По онова време годишните приходи на „Google“ възлизаха на 16,6 млрд. долара, предимно от бизнеса с търсачки. Към 2021 г. подразделението за рекламни технологии на компанията генерира 31,7 млрд. долара приходи, което го прави второто по големина бизнес звено след водещата търсачка. През първите три тримесечия на 2022 г. подразделението отчита продажби за 24,3 млрд. долара.

Демерджиев: Ще продължа да изпълнявам функциите си на министър със същата отговорност

„Google“ отдавна се сблъсква с обвинения от страна на онлайн издателите, че контролът ѝ върху екосистемата на дигитални реклами несправедливо изсмуква печалбите от сайтовете, където се показват рекламите.

Една от групите настоява Конгресът да позволи на сайтовете да договарят колективно условията на рекламните сделки с „Google“ и други онлайн платформи. Обикновено подобна координация би била незаконна съгласно антитръстовите закони. Усилията на издателите досега са били неуспешни.

В петък Google обяви, че ще съкрати 12 000 служители в отговор на забавянето на пазара на дигиталната реклама. Според компанията съкращенията ще ѝ позволят да даде приоритет на проекти, свързани с изкуствения интелект.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено