Открийте ни и в

САЩ

САЩ показват новия си стелт бомбардировач Б-21 “Рейдър” (СНИМКА)

Самолетът е със стелт технология, която минимизира шанса да бъде засечен от неприятелски радари

публикувано

на

Военновъздушните сили на САЩ ще представят в петък своя нов високотехнологичен стелт бомбардировач Б-21 “Рейдър”, който може да носи ядрени и конвенционални оръжия и е проектиран да може да лети без екипаж на борда, предаде АФП.

Стратегическият бомбардировач Б-21, който е на път да струва близо 700 милиона долара на самолет и е първият нов американски бомбардировач от десетилетия, постепенно ще замени самолетите Б-1 и Б-2, които за първи път летяха по време на Студената война.

“Б-21 ще бъде гръбнакът на нашите бъдещи бомбардировъчни сили. Той ще притежава обхват, достъп и полезен товар, за да проникне в най-наситената със заплахи среда и да държи в риск всяка цел по света“, каза говорителката на ВВС на САЩ Ан Стефанек пред АФП.

Афганистан: 10 години по късно - Мъжът – цар и господар

Тя съобщи, че първият полет на Б-21 се очаква да се осъществи следващата година, а военновъздушните сили планират да закупят поне 100 от самолетите.

Производителят “Нортроп Груман” (Northrop Grumman) обяви, че шест от самолетите в момента са в различни етапи на сглобяване и тестване в завода в Палмдейл, Калифорния, където ще бъде показан бомбардировачът.

Нов начин за изчисление на цената на водата в България

Много параметри на самолета се пазят в тайна, но той би трябвало да има значителни подобрения спрямо съществуващите бомбардировачи в американския въздушен флот.

Сред новите възможности, предлагани от Б-21, е потенциалът за полет без екипаж.

Източник: „Нортроп Груман“

Стефанек каза, че самолетът “осигурява тази възможност, но не е взето решение да лети без екипаж”.

Самолетът също така разполага с “отворена архитектура”, която е предназначена да позволи по-лесни и по-бързи надстройки.

Ейми Нелсън, сътрудник в мозъчния тръст “Брукинкгс инститюшън” (Brookings Institution), каза, че Б-21 е “проектиран да се развива”.

“Отворената архитектура позволява бъдеща интеграция на подобрен софтуер (включително за автономност), така че самолетът да не остарява толкова бързо”, каза тя.

“Б-21 е много по-фантастичен от своите предшественици – наистина модерен. Освен дуалните му способности (за разлика от Б-2), което означава, че може да изстрелва ракети с ядрена или конвенционална бойна глава, той може да изстрелва ракети с голям и малък обсег”, добави Нелсън.

Подобно на бойните самолети Ф-22 и Ф-35, Б-21 е изграден по стелт технология, която минимизира “видимостта” на самолета, както чрез неговата форма, така и чрез материалите, от които е конструиран, което го прави по-труден за откриване от противника.

Технологията съществува от десетилетия, но “Нортроп Груман” каза, че самолетът е “стелт от следващото поколение” и в него са използвани “нови производствени техники и материали“.

Прозвището “Рейдър” (Raider) в името на самолета е в чест на американския бомбардировъчен рейд над Токио през 1942 г., воден от подполковник Джеймс Дулитъл – първият американски удар срещу Япония след изненадващата атака срещу Пърл Харбър предходната година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено