Открийте ни и в

България

САЩ пратили документи с гриф “Поверително” за BG съдия, който не може да влиза в Америка

публикувано

на

Висшият съдебен съвет (ВСС) е получил през март писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая със съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов.

Това съобщи представляващият ВСС Боян Магдалинчев във вторник.

Мистериите около Миталов. Кой всъщност е съдията, когото САЩ не искат, защото е корумпиран?

В началото на февруари магистратът получи забрана да влиза в САЩ за корупционно поведение. На 5 февруари държавният секретар Майк Помпео обяви съдия Миталов като първия българин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция.

Тогава ВСС взе решение да поиска от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички възможни данни, засягащи Миталов.

Данни от прокуратурата поиска и шефката на специализирания съд Мариета Райкова.

“Получихме писмо от МВнР, то е с гриф “Поверително”, поради което няма да разгласявам съдържанието му”, добави във вторник Боян Магдалинчев.

Материалите били предоставени на председателстващия Съдийската колегия на ВСС Лозан Панов и на дисциплинарния състав в кадровия орган, който разглежда искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.

Писмото от външното министерство било адресирано и до Боян Магдаличнев.

Той уточни, че дисципланарното производство срещу съдията още не е приключило, защото съставът събирал доказателства.

То беше образувано на 18 февруари тази година. Седем от кадровиците бяха “за”, а четирима “против”. Дисциплинарното дело се води срещу Андон Миталов за уронване престижа на съдебната власт и за неизпълнение на служебните заължения.

Забраната съдията да влиза в САЩ дойде само четири месеца след като той пусна лидера на движение “Русофили” Николай Малинов да пътува до Москва. Малинов еобвиняем за шпионаж в полза на Русия.

В началото на ноември обаче съдията му разреши тридневното посещение в руската столица, без преди това по искането да се е произнесла прокуратурата, както гласи Наказателно-процесуалния кодекс.

Малинов отиде в Москва, за да получи орден от Владимир Путин. Заради даденото от Миталов разрешение бившият главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората към ВСС. След предварително проучване изводът на инспекторите беше, че няма основание за образуване на проверка, защото не открили нарушения за организацията по образуването и движението на делото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА