Открийте ни и в

СВЯТ

САЩ: Приет е законопроектът за ветерани, пострадали от токсични газове

Ветерани и техни адвокати изпълниха балкона в камарата на Сената, за да присъстват на окончателното гласуване.

публикувано

на

САЩ: Приет е законопроектът за ветерани, пострадали от токсични газове

Законопроект, който разширява здравните грижи за военни ветерани, пострадали от газове, които се отделят в ями за изгаряне на отпадъци, беше одобрен от Сената на САЩ. Това стана след като миналата седмица неочаквано получи подкрепа от републиканците, предадоха световните агенции.

Байдън номинира дипломати ветерани за Държавния департамент

Американските военни са използвали ями за изгаряне на отпадъци в своите чуждестранни бази допреди десетина години. Дим от изгарянето на всякакви отпадъци –  каучук, химически отпадъци, муниции и човешки екскременти, са предизвиквали рядко срещани видове рак и респираторни заболявания при ветерани.

Ветерани настояваха за прокарване на законопроекта. Те бяха направили лагер на стълбите на Капитолия от миналия четвъртък насам, когато законопроектът за последен път влезе за обсъждане. Адвокатка на активистите, Роузи Торес, каза, че президентът Джо Байдън се е свързал с ветераните и ги е уверил в подкрепата си. Според нея републиканските сенатори, които в последния момент промениха позицията си и подкрепиха закона, третират ветераните като „политически пионки“.

Ветерани „сини каски“ запалиха цигари пред президентството

Не трябва да се намесва политика, защото умират хора, каза Торес.

Ветерани и техни адвокати изпълниха балкона в камарата на Сената, за да присъстват на окончателното гласуване.

Путин прати ветераните от WWII на курорт, за да не го заразят

В изявление президентът Байдън каза, че очаква да подпише законопроекта, който да се превърне в закон, така че ветераните и техните семейства, както и медицински лица, които са пострадали от излагането си на токсични изпарения, най-после да получат облагите и обхватните здравни грижи, които заслужават.

Байдън смята, че токсични изпарения са били причината за заболяването от рак на мозъка, убило през 2015 г. неговия син Бо Байдън, служил в Ирак през 2008 г., Президентът говори през март за необходимостта от този закон в речта си.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено