Открийте ни и в

СВЯТ

САЩ санкционират политици от Западните Балкани, били заплаха за “регионалната стабилност” (СНИМКИ)

Сред санкционираните е бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски, който избяга от родината си и получи убежище в Унгария

публикувано

на

Комисията за 6 януари назначи извънредно изслушване

САЩ налагат санкции на 7 души от Западните Балкани с мотива, че са „сериозна заплаха за регионалната стабилност“.  Сред тях са бивши политици, магистрат, медиен магнат и човек от специалните служби от страните Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония.

Действията срещу гражданите на тези страни означават, че на тях се забранява да влизат в САЩ, техните активи са блокирани, а на граждани от Съединените щати е забранено да работят с тях. Рестрикциите са съгласувани и одобрени от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ.

От Северна Македония сред санкционираните е бившият премиер Никола Груевски. Той беше осъден за корупция в родината си, но избяга и получи убежище в Унгария. В списъка е и бившият шеф на контраразузнаването Сашо Миялков, за когото Министерството на финансите казва, че е обвинен в участие в схема за изборни манипулации и незаконно подслушване на политици, съдии и журналисти.

САЩ включиха бившия премиер на Македония Груевски в черния си списък заради корупция

Никола Груевски, сн.: Reuters

От Албания санкционираните са бившият депутат Акиф Ракипи и медийния магнат Или Ндроки, които са обвинени в изнудване.

В списъка попада и бившият президент на Сърбия и Черна гора Светозар Марович, който беше заместник-председател на Демократическата партия на социалистите в страната до 2015-а. През същата година той беше арестуван по обвинения в корупция, свързана със строителни проекти. Марович се признава за виновен, но след това бяга в Сърбия, където живее и в момента. Правителството на Черна гора иска Белград да го екстрадира от 2019 г. насам.

Светозар Марович живее в Сърбия, но страната му настоява за неговата екстрадиция, Сн.: Reuters

В списъка са още Асим Сарайлич, депутат в парламента на Босна и Херцеговина, и бившият главен прокурор на страната Гордана Тадич.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено