Открийте ни и в

НА ПЪТ

САЩ се нуждаят от още 80 000 шофьори, за да стабилизират разклатените вериги за доставки

Едно е ясно – ако проблемът не бъде решен, САЩ са заплашени от постоянен недостиг на някои стоки.

публикувано

на

Недостигът на шофьори на камиони, който САЩ изпитваха и преди пандемията, се задълбочи до крайности и заплашва със сериозно разстройване на веригите за доставки. Някои магазини в страната вече страдат от невъзможността да си осигурят равномерни доставки и това е пряк резултат от липсата на шофьори за товарните камиони.

Транспортният бранш иска още 80 000 шофьори, което е рекордно високо ниво на търсене, казва Крис Спиър, президент и главен изпълнителен директор на American Trucking Association, пред CNN.  Това е близо 30% увеличение от нивото преди пандемията, когато икономиката вече изпитваше недостиг от 61 500 шофьори. Спиър го окачестви като много голям скок.

Много шофьори се пенсионират и напускат бранша. Повишеното потребителско търсене, което предизвиква нужда от повече шофьори, също играе голяма роля в недостига. Това се случва в момент, когато пристанищата в САЩ са задръстени, предимно защото има малко камиони и шофьори, които да вземат товари. Още оттук тръгва забавяне във веригата за доставки.

Американските пристанища в момента приютяват рекордна флотилия от кораби, които чакат да бъдат разтоварени, а разстроените вериги за доставки ще се усетят най-силно покрай наближаващите празници в края на годината, когато може да има недостиг до.ри на някои основни стоки. Допълнителен проблем на пристанищата е и липсата на достатъчно докери за разтоварване.

Президентът Байдън нареди пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч да преминат към денонощни операции. Те обаче все още не могат да работят денонощно, тъй като вносителите нямат достатъчно шофьори, за да вдигат товарите им през цялото време.

Денонощна работа – това е подобрение – каза Спиър – Но няма значение дали това е пристанище в Лос Анджелис или Лонг Бийч, или последната миля на доставка от влак до склад в Уичита. Ще трябва да накарате шофьор и камион да прекарат този товар.“

Призракът на недостига на храни, завладял Британия, вече стряска и САЩ

Шофьорите на камиони прекарват 71% от стоките на американската икономика, но техните машини представляват само 4% от превозните средства по пътищата, каза Спиър.

Ако не се направи нищо, последните данни показват, че браншът е заплашен от недостиг на 160 000 шофьори до 2030 г. и необходимост от 1 000 000 нови шофьори през следващите още десет години, според American Trucking Association.

Двупартийно съгласуваният законопроект за инфраструктурата, който очаква действия за прокарването му в Конгреса, ще отпуши стотици милиарди долари за транспорт, което ще включи и развитие на работната сила за автомобилната индустрия.

Това ще позволи на 3000 шофьори на възраст между 18-20 години да преминат обучение, което ги квалифицира да управляват ремаркета с трактори през щатските граници. В момента шофьорите трябва да са навършили 21 години, за да го правят.

Едно е ясно – ако проблемът не бъде решен, САЩ са заплашени от постоянен недостиг на някои стоки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

НА ПЪТ

Призракът на недостига на храни, завладял Британия, вече стряска и САЩ

Може би САЩ ще бъдат сполетени от подобна съдба и ще изпитат постоянен недостиг на някои продукти.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Pixabay

В някои хранителни магазини в САЩ вече се забелязват празни рафтове, а хората понякога не могат да изпълнят списъка си с покупки поради липси – това може би е началото на задаващ се недостиг на храни в страната, за който експерти прогнозират, че ще се изостри през следващите месеци. Причината за проблема е разпадане на веригите за доставки поради недостиг на работна ръка и забавяне на логистичните операции. Това важи за цялата нишка от разтоварването до доставката.

Пристанища без докери

Рекордно голяма флотилия от кораби с товарни контейнери чака да разтовари стоките. С наближаването на празничния сезон компаниите в САЩ прогнозират недостиг и покачване на цените за всичко-от изкуствени коледни елхи и спортни стоки до пуйки за Деня на благодарността. Предупреждават търговците на дребно. че основите, включително тоалетната хартия, отново могат да бъдат в недостиг“, пише The Guardian.

„Контейнерните кораби край бреговете на Калифорния нямат докери, който да ги разтоварват“ – констатира CNBC.

Недостигът на работници се отразява обаче не само на стоките, идващи от внос, но и на тези, които вече се намират в САЩ.

Сн: Pixabay

Липса на шофьори и опаковъчен материал

Недостигът на шофьори на камиони – проблем, който е съществувал преди пандемията, но който само се е влошил оттогава – означава, че стоките не могат да се доставят от пристанищата до складове, за да намерят път до търговците на дребно и потребителите.

Друг свързан проблем е огромният недостиг на алуминий. И макар на пръв поглед тук недостигът на метал да не представлява интерес, това оказва огромно влияние върху много артикули в магазина за хранителни стоки.

В края на краищата супите, газираните напитки и много други продукти се опаковат и продават в алуминиеви кутии. Затова експертите предупреждават, че някои магазини за хранителни стоки могат да имат празни рафтове за много дълго време.

Европейският парламент приема резолюция за отпадане на визите за САЩ

Има и по-зле

САЩ не е единствената страна, изправена пред голяма криза във веригата на доставки. Обединеното кралство се подготвя за постоянен недостиг на храна, според доклади, публикувани от BBC.Там нещата са дори по-зле, прогнозите – също. Само причината е по-различна – освен коронавирусът, Брекзит намали драстично броя на шофьорите-чужденци.

Купувачът и потребителят от Обединеното кралство биха могли преди това да очакват по-рано всеки продукт, който искат, да стои на рафта на супермаркета или в ресторанта през цялото време – каза ръководителят на Федерацията за храни и напитки (FDF) Иън Райт – Това свърши. И не мисля, че ще се върне.“

Може би САЩ ще бъдат сполетени от подобна съдба и ще изпитат постоянен недостиг на някои продукти. Или може би липсата на работна ръка по някакво чудо ще бъде премахната от Джо Байдън и демократите. Засега в това има силни съмнения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

НА ПЪТ

Минеаполис забранява паркирането на тежки камиони на градските улици

Изменение в последната минута по време на последното заседание на Комитета по транспорт и благоустройство промени графика за въвеждане на глобите.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Минеаполис прие наредба, която забранява паркирането на тежки камиони в града. След години работа по проекта, той бе одобрен с включени с изменения, предвиждащи да се намерят решения за паркиране. Наредбата мина с 12:1 гласа, като членът на Съвета Андрю Джонсън остана самотен в опозицията срещу нея.

Първоначално предложена през 2019 г., наредбата по същество забранява паркирането на камиони по градските улици в Минеаполис, ако са с тегло над 26 000 паунда (11,8 тона). Те не могат да спират, да изчакват или да паркират на която и да е улица. Изключения се прилагат за камиони „при товарене или разтоварване на пътници или материали от превозното средство“.

Друго изключение е за превозни средства, „спрени, паркирани или стоящи в съответствие със специално публикувани сигнали или знаци… или по указания на упълномощен агент за контрол на движението или полицай“.

105 мигранти са открити натъпкани в ремарке на камион в Тексас

Изменение в последната минута по време на последното заседание на Комитета по транспорт и благоустройство промени графика за въвеждане на глобите. Първоначално глобите започваха от 150 долара от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2022 г. и скачаха на 250 долара след това.

Новоприетата схема предвижда глоби от $ 100 през 2022 г., $ 150 през 2023 г. и $ 250 от 2024 г. нататък.

Първоначалната наредба включваше само забраната за паркиране на камиони. Въпреки това членът на Съвета Джамал Осман, който представлява сдружение от няколко шофьори на камиони, предложи градът да предприеме действия за намиране на решение за шофьорите

$1000 бонус за новоназначен шофьор на камион и чистачка в САЩ

Управата на Минеаполис сега ще бъде натоварена със задачата да направи следното:

  • Персоналът от отдела за обществено планиране и икономическо развитие ще работи с всички заинтересовани страни за създаване на търговски паркинг за камиони в Минеаполис. Трябва да се осъществи контакт със собственици на търговски имоти, институции и железопътни компании, за да се намерят потенциални места за паркиране;
  • Служителите за връзка между управленските звена да активизират регионалните усилия за намиране на законодателни и оперативни решения за паркиране на търговски камиони в района на метрополията Минеаполис-Сейнт Пол;
  • Администрацията да представи доклад на градския съвет през четвъртото тримесечие на 2022 г., в който се описват подробно развитието на възможностите за паркиране

Председателят на Minnesota Trucking Association Джон Хауслейдън заяви, че асоциацията много разочарована от днешното решение. По думите му то не само забранява паркирането, но и не предоставя значими ресурси за решаване на проблема на шофьорите с паркирането

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

24-годишен българин убит в тежка катастрофа на път за Чикаго

Той е карал камиона си към Чикаго когато е бил ударен. Полицията разследва инцидента

публикувано

на

Виж цялата статия
Пантелей Николов

Млад българин, шофьор на пикап, е загинал при тежка катастрофа и все още неизяснени обстоятелства близо до Индианаполис, научи BG VOICE. Детайлите около инцидента са все още неясни.

Според информацията, с която разоплагаме, 24-годишният Пантелей Николов шофирал своя камион след доставка в Охайо към Чикаго. Трябвало да се прибере в петък надвечер. Полицията обаче се обажда на следващата сутрин на роднините на момчето, за да им съобщи, че е открит мъртъв.

Първоначалната информация е, че роденият в Асеновград Николов, е бил ударен от друг автомобил, но полицията все още изяснява какво точно се е случило.

Пантелей Николов

Той идва през 2015 г. в САЩ след като семейството му печели зелена карта. Те обаче решават да се приберат в България, но Пантелей Николов решава да остане в Чикаго.  Последните години работи като шофьор на пикап.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА