Открийте ни и в

НА ПЪТ

САЩ се нуждаят от още 80 000 шофьори, за да стабилизират разклатените вериги за доставки

Едно е ясно – ако проблемът не бъде решен, САЩ са заплашени от постоянен недостиг на някои стоки.

публикувано

на

Недостигът на шофьори на камиони, който САЩ изпитваха и преди пандемията, се задълбочи до крайности и заплашва със сериозно разстройване на веригите за доставки. Някои магазини в страната вече страдат от невъзможността да си осигурят равномерни доставки и това е пряк резултат от липсата на шофьори за товарните камиони.

Транспортният бранш иска още 80 000 шофьори, което е рекордно високо ниво на търсене, казва Крис Спиър, президент и главен изпълнителен директор на American Trucking Association, пред CNN.  Това е близо 30% увеличение от нивото преди пандемията, когато икономиката вече изпитваше недостиг от 61 500 шофьори. Спиър го окачестви като много голям скок.

Много шофьори се пенсионират и напускат бранша. Повишеното потребителско търсене, което предизвиква нужда от повече шофьори, също играе голяма роля в недостига. Това се случва в момент, когато пристанищата в САЩ са задръстени, предимно защото има малко камиони и шофьори, които да вземат товари. Още оттук тръгва забавяне във веригата за доставки.

Американските пристанища в момента приютяват рекордна флотилия от кораби, които чакат да бъдат разтоварени, а разстроените вериги за доставки ще се усетят най-силно покрай наближаващите празници в края на годината, когато може да има недостиг до.ри на някои основни стоки. Допълнителен проблем на пристанищата е и липсата на достатъчно докери за разтоварване.

Президентът Байдън нареди пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч да преминат към денонощни операции. Те обаче все още не могат да работят денонощно, тъй като вносителите нямат достатъчно шофьори, за да вдигат товарите им през цялото време.

Денонощна работа – това е подобрение – каза Спиър – Но няма значение дали това е пристанище в Лос Анджелис или Лонг Бийч, или последната миля на доставка от влак до склад в Уичита. Ще трябва да накарате шофьор и камион да прекарат този товар.”

Призракът на недостига на храни, завладял Британия, вече стряска и САЩ

Шофьорите на камиони прекарват 71% от стоките на американската икономика, но техните машини представляват само 4% от превозните средства по пътищата, каза Спиър.

Ако не се направи нищо, последните данни показват, че браншът е заплашен от недостиг на 160 000 шофьори до 2030 г. и необходимост от 1 000 000 нови шофьори през следващите още десет години, според American Trucking Association.

Двупартийно съгласуваният законопроект за инфраструктурата, който очаква действия за прокарването му в Конгреса, ще отпуши стотици милиарди долари за транспорт, което ще включи и развитие на работната сила за автомобилната индустрия.

Това ще позволи на 3000 шофьори на възраст между 18-20 години да преминат обучение, което ги квалифицира да управляват ремаркета с трактори през щатските граници. В момента шофьорите трябва да са навършили 21 години, за да го правят.

Едно е ясно – ако проблемът не бъде решен, САЩ са заплашени от постоянен недостиг на някои стоки.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА