Открийте ни и в

САЩ

САЩ се оттеглят окончателно от Договора за ракетите, подписан от Рейгън

публикувано

на

Днес САЩ се изтеглят окончателно от историческо споразумение, белязало края на епохата на Студената война.

Договорът за ракетите със среден обсег (INF) е подписан от президента Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов през 1987 г. Със споразумението се забранява употребата на ракети с обсег между 500 м.-5 500 км.

По-рано тази година САЩ и НАТО обвиниха Русия в нарушаване на пакта, заради разработките й на нов тип крилати ракети. От Вашингтон заявиха, че разполагат с доказателства, че Русия е разположила редица ракети 9M729 – известни на НАТО като SSC-8.

През февруари президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от Договора, ако Русия не го спазва и определиха като краен срок 2 август.

Руският президент Владимир Путин прекрати задълженията на страната си към споразумението малко след това.

„Загубихме безценна спирачка за ядрената война“, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутереш.

„Това вероятно ще повиши, а не намали заплахата от балистични ракети“, добави той и призова всички страни да „търсят споразумение за нов общ път за международен контрол на оръжията“.

Анализаторите се опасяват, че разпадането на историческото споразумение може да доведе до нова надпревара с оръжия между САЩ, Русия и Китай.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Спряха пратка с отрова, изпратена до Тръмп

ФБР и Сикрет сървис разследват кой е пратил писмото с рицин на президента

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Силите за сигурност на САЩ са прехванали в началото на седмицата пратка с рицин, адресирана до президента Доналд Тръмп, съобщава CNN. Телевизията се позовава на двама източници от вътрешното министерство.

Според телевизионния канал пощата, изпращана до Белия дом, е подложена на предварителна проверка извън пределите на президентството. В момента с разследването на случая се занимават ФБР и Сикрет сървис.

Пликове с предполагаемо съдържание на рицин изпратени до Тръмп и Пентагона

Намереният в пратката рицин може да предизвика, ако бъде погълнат, гадене, повръщане, вътрешно кървене, спиране функцията на някои органи и смърт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Прецедентът Гинзбърг – пример, бунт, икона

RBG, както я наричаха в САЩ, беше част от Върховния съд от 1993 г., номинирана от Бил Клинтън. Тя даваше последователен глас в подкрепа на либерални социални каузи – аборт, еднополови бракове, имиграционни права

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Рут Бейдър Гинзбърг – най-възрастният член на Върховния съд на САЩ и икона на либерално-прогресивното движение починал на 87-годишна възраст във Вашингтон. Гинсбърг страдаше от рак на панкреаса през последните няколко месеца.

RBG, както я наричаха в САЩ, беше част от Върховния съд от 1993 г., номинирана от Бил Клинтън. Тя даваше последователен глас в подкрепа на либерални социални каузи – включително по ключови дела, които засягат правата на жените за аборт, еднополовите бракове, имиграционните права, избирателните права, здравеопазването, расовата и половата дискриминация.

Тръмп: "Без отлагане" ще сложим съдия на мястото на Гинзбърг

Аргументацията на особените мнения, както и личната й история на утвърждаването като жена в силно конкурентния и затворен професионален кръг на правото, са причините RBG да се превърне в почитана обществена фигура и попкултурна икона. Филмът On the Basis of Sex е създаден по нейния живот.

Смъртта на Гинзбърг ще има много сериозни политически последствия по-малко от 2 месеца преди президентските избори – освобождаването на място във Върховния съд дава възможност на Доналд Тръмп да номинира консервативен съдия, с което предизборната кампания ще придобие напълно непредсказуем вид.

Съдия във Върховния съд на САЩ и вечен борец за правата на жените, тя е една от живите икони на феминизма. Рут Бейдър Гинзбърг е възпитаник на Харвардския и Колумбийския университет, втората жена съдия във Върховния съд и първата жена от еврейски произход във Върховния съд. Включва се в движението за еманципация на жените още когато е много млада и продължава активно да работи до сетния си дъх.

Предсмъртното желание на Гинзбърг: Да не бъде заемано мястото й, докато Тръмп е на власт

Назначението й като съдия във Върховния съд през 1993 г. е белязано от безпрецедентно изслушване в Сената, на което отказва да се ангажира с конкретни отговори за бъдещата й практика като съдия по някои теми, поляризиращи американското общество (сред тях правото на аборт, правата на хората в неравностойно положение, отделянето на църквата от държавната власт, правата на малцинствата). Нежеланието й да даде отговор, известно като „прецедентът Гинзбърг“, се основава на разбирането, че поемането на ангажимент от съдията за конкретно становище по бъдещи дела на практика уронва престижа и независимостта му, като принизява функцията му.

Плодотворната й практика като учен, адвокат, федерален съдия и съдия във Върховния съд е пример за един достоен професионален път въпреки трудностите, пред които се изправя от университета до встъпването в длъжност като върховен съдия. Последователното отстояване на идеите, безупречният професионален път и непримиримостта й към несправедливостта са само някои от причините за множеството й последователи от студентските скамейки до колегите и във Върховния съд.

Рут Бейдър Гинзбърг получава бакалавърската си степен от Университета в Корнел (University of Cornell) в щата Ню Йорк през юни 1954 г. През есента на 1956 г. започва обучението си по право в Юридическия факултет на Харвардския университет (Harvard Law School), където учи и нейният съпруг Мартин Гинсзбърг, за когото се омъжва две години по-рано. Мартин Гинсбърг завършва с отличие Харвардския университет през 1958 г. и намира работа в Манхатън, Ню Йорк, където го очаква бъдеще на международно признат данъчен специалист. Мартин, Рут и невръстната им дъщеря Джейн заминават за Ню Йорк, като преместването на семейството е причината Рут да прекъсне обучението си в Харвард, за да го продължи в Колумбийския Университет (Columbia Law School). Там през 1959 г. заедно със своя състудент Ричърд Гивънс завършват първи по успех във випуска.

Стотици почетоха с аплопдисменти "Прословутата Гинзбърг" (СНИМКИ)

Професионалният път на Рут Бейдър Гинзбърг не започва веднага след завършването на университетското й образование независимо от завидните й академични успехи в няколко университета от „бръшляновата лига”. През 60-те години на миналия век широко разпространеният сексизъм ограничава възможностите за кариера на високо квалифицираните жени. На практика професионалните занимания с право по това време са нетипични за жените, за което свидетелства и броят на приетите в юридическите факултети. В годината, когато Рут Бейдър Гинсбърг се записва в Харвардския университет, тя е една от деветте жени във випуск от петстотин души.

След множество откази да бъде наета Рут Бейдър Гинзбърг успява да намери работа в областта на правото като съдебен помощник на съдия Едмънд Палмиери във федералния съд в щата Ню Йорк в края на 1959 г. В периода от 1961 г. до 1963 г. участва в изследователски проект на Колумбийския университет, в чийто рамки проучва шведското гражданско процесуално право и издава книга съвместно с Андерс Бруцелиус (Bader, Ginsburg Ruth; Bruzelius, Anders; Civil Procedure in Sweden, Martinus Nijhhoff, The Hague, Netherlands, 1965).

През 1963 г. започва преподавателска кариера в Университета в Рътгърс (Rutgers School of Law), където преподава до 1972 г. Там създава първото специализирано списание за правата на жените – Women’s Rights Law Reporter, чието издаване продължава и днес.

ГАЛЕРИЯ: Животът на Рут, съдийката, която до сетен дъх се бори за правата на жените в САЩ

По покана на декана на Колумбийския университет Рут Бейдър Гинзбърг се завръща в своята alma mater през 1972 г. като първата жена, която е назначена за щатен професор по право. В десетилетието между 1970 г. и 1980 г. се отдава на работа в защита на равенството между половете и в съавторство публикува един от първите сборници със съдебна практика в областта на дискриминацията по полов признак, (Davidson, Kenneth; Ginsburg, Ruth Bader; Kay, Herma Hill; Text, cases, and materials on sex-based discrimination, West Publishing Company, 1974). Публикацията на подбраната съдебна практика има съществено значение за развитието на правното образование в Щатите. Богатото съдържание на сборника обосновава необходимостта от въвеждането на самостоятелен предмет за правата на жените – тема, която до средата на седемдесетте години на предходното столетие е табу за повечето университети. Така прохождащата дисциплина се сдобива с второто си систематично издание след книгата на проф. Лео Кановиц, публикувана година по-рано (Kanowitz, Leo; Sex Roles in Law and Society: Cases and Materials, University of New Mexico Press, 1973).

Научната кариера на Рут Бейдър Гинзбърг е съпътствана от многообразна адвокатска практика. Сблъсъкът й с дискриминацията по полов признак я мотивира да се специализира в отстояването на правата на мъже и жени, които са жертва на несправедливо неравно третиране по полов признак. Като един от съучредителите на Проекта за правата на жените (Women’s Rights Project) към неправителствената организация Американски съюз за граждански свободи (American Civil Liberties Union) води множество дела в защита на правата на жените.

Активната й адвокатска кариера е белязана от няколко съществени успеха в производства пред Върховния съд на Щатите, където успява да спечели пет от общо шест дела. Значителният принос, който работата й има за развитието на правата на жените, може да бъде установен още от първото й дело пред Върховния съд – Sally M. Reed v. Cecil R. Reed, 404 U.S. 71, където успява да убеди върховните съдии за първи път да разширят приложението на Четиринадесетата поправка, гарантираща равното третиране спрямо случаите на неравно третиране по полов признак. Случаят се отнася до назначаването на управител на наследствено имущество, оставено от сина на Сали и Сесил Рийд. И двамата родители поотделно подават молба до съда да бъдат назначени като управители на наследственото имущество, като в този случай щатският закон дава предпочитание на мъжа пред жената. Сали Рийд обжалва постановеното въз основа на тази разпоредба решение, като делото стига до Върховния съд, където я представлява Рут Бейдър Гинзбърг. Единодушното решение на Върховния съд намира щатския закон, даващ предпочитание на мъжа пред жената, за противоконституционен, поради противоречието му с Четиринадесетата поправка и връща делото за ново разглеждане.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Починалите от коронавирус в САЩ вече са над 200 000

Най-високата дневна смъртност е регистрирана в Калифорния, Флорида и Тексас

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Броят на смъртните случаи, причинени от новия коронавирус, надхвърля 200 000 в Съединените щати. Това съобщи телевизия NBC, позовавайки се на собствени изчисления.

Що се отнася до случаите на коронавирусна инфекция, според данни на медията в страната са регистрирани над 6,76 млн. Най-високата дневна смъртност е регистрирана в Калифорния, Флорида и Тексас.

Според университета „Джонс Хопкинс“, който изчислява въз основа на информация от американските власти, Световната здравна организация и други официални източници, в САЩ са регистрирани над 6,73 милиона случая на коронавирусна инфекция, 198 682 души са починали.

И по двете точки Съединените щати се нареждат на първо място в света по тази мрачна статистика.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Владимир Путин, Договор за ракети със среден обсег, Доналд Тръмп
Тръмп наложи 10-процентни мита на китайския внос

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в четвъртък в Туитър, че САЩ ще наложат 10-процентни мита върху китайски внос в...

Затвори