Открийте ни и в

Вашите пари

САЩ съставлява 1/4 от световната икономика, Русия остава извън Топ 10

България не попада в Топ 50, за разлика от Румъния, която се нарежда на 46 място

публикувано

на

Графика: Visualcapitalist.com

САЩ оглавиха класацията за държавата с най-висок брутен вътрешен продукт от близо 23 трилиона долара. Брутният вътрешен продукт на американците съставлява ¼ от световната икономика. Само четири държави – САЩ, Китай, Япония и Германия – съставляват над половината от икономиката по света. Глобалният БВП за 2021 е 94 трилиона долара. Анализатори все пак прогнозират, че Китай може да задмина САЩ до 2030 г.

БВП служи като широк показател за икономическото здраве на една държава. Той измерва общата пазарна стойност на стоки и услуги, създадени в рамките на държавата в определен срок от време. Най-общо казано, когато БВП се увеличава в дадена страна, това е знак за по-голяма икономическа активност, която е от полза за гражданите и бизнеса. А когато брутният вътрешен продукт намалява, ефектът е обратният. БВП служи като барометър за икономическата мощ на дадена държава. Любопитно е, че само САЩ и Китай съставляват 42% от глобалния БВП.

САЩ очаквано са най-голямата икономика в света, а на второ място (със 17 трилиона долара) се нарежда големият икономически съперник на Вашингтон – Китай. На трето място е Япония (с $5,1 трилиона), но значително по-назад от първите две страни в класацията. Следват две европейски страни – Германия ($4,2 трилиона) и Великобритания ($3,1 трилиона). На шесто място е Индия ($2,9 трилиона БВП), следвана от Франция (също $2,9 трилиона), Италия ($2,1 трилиона), Канада ($2 трилиона) и Южна Корея ($1,8 трилиона).

Графика: Visualcapitalist.com

Макар че е първа по големина и девета по население в света, по икономическа мощ Руската федерация значително изостава от страни като Германия и Индия, а със САЩ и Китай дори няма място за сравнение. Брутният вътрешен продукт на Русия е едва $1,65 трилиона. За справка, този на Испания е $1,44 трилиона.

България не попада в Топ 50, за разлика от Румъния, която се нарежда на 46 място. Със своите $0,8 трилиона родината си поделя 23-тото място по БВП в Европа с Люксембург.

Океанските държави Тувалу, Науру и Палау заемат последните три места.

Либия пък оглавява класацията за най-голям ръст на БВП в рамките на една година с над 123%.

Графика: Visualcapitalist.com

Междувременно агенция „Ройтерс” прогнозира, че 2022 година ще е първата, в която световната икономика ще мине границата от 100 трилиона долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА