Открийте ни и в

България

“Свалете лентите”: БСП подкрепяли Путин, а ГЕРБ ни направили зависими от Русия 

Остри реплики, обиди и подсвирквания в парламента заради това дали държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна

публикувано

на

Сн.: БТА

Остри реплики, обиди и подсвирквания в парламента. Депутатите в момента обсъждат на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна. Народните представители вече обсъждат законопроекта повече от два часа.

“Повече от месец в България има бежанци, за които държавата я няма. За логистиката разчита на общините и доброволците. Този законопроект е закъснял”, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов.

От ГЕРБ няколко пъти споменаха, че предизборната кампания скоро ще започне, защото изборите наближават.

Сн.: БТА

“Искате да превърнете Народното събрание в гумен печат, без да знаете откъде ще дойде финансирането и колко ще е. Откъде ще се намерят пари, данъкоплатецът трябва да знае. Предизборната кампания започва съвсем скоро. В залата става разгорещено”, каза Ангелов.

Те подчертаха, че са за подкрепянето на бежанците, но сега ще гласуват с “въздържали се”.

“От девет кладенеца вода се вадят, за да се удави това предложение. Тука сте застанали да давате военна помощ, ама вие хуманитарна не искате да дадете”, отговори Георги Михайлов от БСП.

Над 2 часа караници в НС: Бежанците от Украйна ще имат здравни осигуровки в България

Депутат от партията на Бойко Борисов се обърна към социалистите и заяви: “Вие не подкрепихте декларацията на НС за санкции над Русия. Вие подкрепяте Путин. Ние подкрепихме хуманитарната помощ за Украйна. Искаме да помогнем”.

“В крайна сметка говорим за хората, които направиха България енергийно зависима. Направиха отбранителните ни сили така, че да няма какво да дадем на Украйна”, заяви депутатът от БСП Явор Божанков.

Той коментира и изказването на ГЕРБ за предизборната кампания: “Гладна кокошка, просо сънува”.

Докато Божанков говореше на трибуната микрофонът му бе изключен, а от дясната част на залата се чуваха освирквания.

Георги Свиленски от левицата призова ГЕРБ да си махнат лентичките с украинското знаме, които са си поставили в знак на солидарност.

Сн.: БТА

Партия „Възраждане“ определиха мярката като дискриминационна спрямо българските граждани.

„Видно от мотивите към закона той се отнася единствено и само за бежанците от войната в Украйна“, заяви депутатът Елена Гунчева.

Елин Димитров от „Продължаваме промяната“ заяви, че от 133 хиляди украинци влезли в България, едва 19 000 са регистрирани за убежище.

„Никъде в закона не е написано, че е само за Украйна, за всеки един търсещ убежище  в България. Вижте автобуса с 20 деца без родители с телефонни номера, написани на раницата“, уточни Димитров.

“Не искам да преча на предизборния ви дебат”, заяви Ивайло Христов от ИТН.

Той подчерта, че че неговата партия ще подкрепи законопроектът.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов критикува, че в законопроекта не е посочено върху каква сума се очаква да бъдат осигурявани бежанците от държавата, нито има прогноза какви се очаква да бъдат разходите за лечението им. “Консултирайте ги с бюджетна комисия, определете ресурс”, поиска Адемов.

“Можем да направим най-добрия законопроект, да го съгласуваме с всички, но да се окаже закъснял”, отговори му председателят на здравната комисия Антон Тонев от “Продължаваме промяната”.

Какво предвижда законопроектът 

Промените са внесени от управляващото мнозинство и изрично се посочва, че гражданите със статут на предоставена временна закрила са задължително здравноосигурени.

Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет.

Със закона се предвижда максималната сума за социалните промени да бъде 54 милиона лева, предвижда се и европейски фонд, който ще помага със средства. С тях ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено