Открийте ни и в

Православие

Св. Емилиан Изповедник починал в изгнание, имен ден празнуват Емилиан, Емилиян, Емилия, Емил

Още младеж, 18-годишен, св. Трендафил Загорски станал моряк на един кораб

публикувано

на

На 8 август Православната църква почита свети Емилиан Изповедник. Това е велик християнин, живял през 18-19 в.

В същия ден се празнува паметта и на преподобния Григорий, иконописец Печерски, който живял в XII в. и е погребан в Антониевата пещера.

Свети Емилиан е бил много велика личност, но за жалост е попаднал в управлението на Лъв V Арменец.

Императорът бил голям иконоборец и подложил на големи мъчения Емилиан, който по същото време бил епископ в град Кизик. Наложило се свети Емилиан Изповедник да изпадне в изгнание, което продължило цели пет години.

Светецът умира през 820 г., но споменът за този велик човек остава завинаги.

Св. Трендафил Загорски се почита на 8 август, деня на неговата мъченическа смърт. Той бил роден през 1663 г. в Загора Магнезийска, близо до град Волос.

Още младеж, 18-годишен станал моряк на един кораб. Наскоро турците го заловили и по все още неизяснени причини започнали да го насилват да се отрече от християнската си вяра и да стане мюсюлманин.

Трендафил бил подложен на различни мъчения в турската столица Цариград, но мъжествено понесъл страданията, заявявайки: “Аз съм християнин и не се отричам от моя Спасител Христос”. Тогава мъчителите му го убили.

Днес имен ден празнуват всички с имената Емилиан, Емилиян, Емилия, Емил. Те могат да честват своето име още на 30 май.

Емил е латинско име, което означава ревност. Емил е тромаво момче, което се отнася небрежно към учението. Често мъжете с това име са надарени с музикален талант и аналитичен ум, който могат да развиват в сферата на математиката и физиката.

Емил винаги държи на своята думи и не прощава предателства. Тези мъже са добри съпрузи и страхотни бащи, надарени с необикновена физическа сила.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено