Открийте ни и в

Здраве

Светлината в спалнята увеличава риска от затлъстяване, диабет и хипертония

Преместете леглото си така, че изкуствената светлина от улицата да не пада върху лицето ви

публикувано

на

Хората, които спят с включена светлина в спалнята, са много по-склонни да страдат от затлъстяване, да имат високо кръвно налягане и диабет (сърдечносъдови рискови фактори), отколкото тези, които спят на тъмно, според ново проучване в САЩ.

Учените препоръчват изключването на осветлението по време на сън, както и на електронните устройства (телевизор, смартфон, компютър и др.), в противен случай има повишен риск за здравето.

Изследователите, водени от асистент-професор по неврология Минджи Ким от Медицинския факултет на Северозападния университет в Чикаго, който публикува проучването в списание Sleep, проучиха 552 души на възраст от 63 до 84 години, които са наблюдавани с устройство, носено на китката им, и записаха дали са били изложени на изкуствена светлина през нощта, когато спят.

Проучването установи, че по-малко от половината от участниците в проучването са спали поне пет часа в пълна тъмнина. Останалите са били изложени на повече или по-малко светлина и са имали по-висок процент на затлъстяване, хипертония и диабет.

„Или поради нашите отворени мобилни телефони, или защото оставяме телевизора включен цяла нощ, или заради светлинното замърсяване на големия град, ние живеем в средата на много изкуствени източници на светлина денонощно. Възрастните хора са по-застрашени за диабет и сърдечносъдови заболявания. И излагането дори на слаба светлина през нощта може да увеличи риска”, каза д-р Ким.

Изследователите препоръчват, ако някаква светлина трябва да остане включена, тя трябва да е слаба и близо до пода. Също така предпочитайте светлината с червен или оранжев цвят, която стимулира мозъка по-малко, като избягвате бяла или синя светлина.

Освен това, ако можете, преместете леглото си така, че изкуствената светлина, идваща от улицата, да не пада върху лицето ви.

Светлината през нощта дерегулира биологичния часовник (циркадния ритъм) на човешкото тяло, тъй като потиска производството на мелатонин, хормонът на тъмнината, който освен всичко друго има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Тъй като изкуствената светлина намалява мелатонина, тя може да повлияе на здравето многократно лошо.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА