Открийте ни и в

Спорт

Световната атлетика удължи агонията на руската федерация

Допускането на руски и беларуски спортисти до участие в Световното първенство в САЩ е невъзможно

публикувано

на

Световната атлетика удължи агонията на руската федерация
Сн.: БГНЕС

Съветът на Световната атлетика продължи наказанието на руската федерация по лека атлетика поне до ноември тази година, съобщи президентът на международната федерация лорд Себастиан Коу.

Тази седмица централата отново преразгледа статута на руската федерация, чието членство беше спряно през 2015 година на фона на допинг скандал и оттогава многократно е удължавано.

“Съветът подкрепи три ключови елемента, които се отнасят до препоръките на работната група за възстановяване на членството на Русия. Те включват непрекъснат надзор на мониторинга на плана за възстановяване. Работната група ще организира независим одит на процесите в руската централа, необходимо е проследяване на изпълнението на ключови показатели за ефективност, които са посочени в плана за възстановяване. Този доклад ще бъде направен по-късно в средата на октомври. Въз основа на него работната група ще представи резултатите на Съвета през ноември”, коментира Коу.

През март тази година Световната атлетика отстрани от участие във всички турнири състезателите от Русия и Беларус заради ситуацията в Украйна. Така те пропускат Световното първенство в САЩ, Европейското първенство в Мюнхен, както и стартовете от Диамантената лига.

Допускането на руски и беларуски спортисти до участие в Световното първенство в САЩ е невъзможно на фона на случващото се в Украйна, заяви още той.

“Имаме ясна позиция по този въпрос, ние бяхме една от първите федерации, които решиха да се придържат към избраната позиция. Това се случи още през февруари, преди Световното първенство по спортно ходене. Нашата гледна точка беше съвсем ясна”, каза президентът.

“Би било немислимо, ако на това Световно първенство имаше спортисти от Беларус и Русия, докато атлетите от Украйна трябваше да преодоляват трудности по пътя към този турнир. Вземането на такова решение би било немислимо”, добави Коу.

Решението за отстраняването на руснаците и беларусите се простира в обозримо бъдеще.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено