Открийте ни и в

КРИМИ

Свещеници са малтретирали деца със специални нужди, установиха властите в Нова Зеландия

Двама свещеници вече бяха осъдени за малтретиране на деца в училище

публикувано

на

Според световните медии властите в Нова Зеландия са идентифицирали стотици обвинения в малтретиране от страна на католически свещеници. Обвиненията, които датират от няколко десетилетия, свидетелстват за разпространението на сексуално и друго насилие в Католическата църква.

“Ню Йорк Таймс” съобщава, че са повдигнати обвинения за злоупотреба срещу стотици членове на Католическата църква в Нова Зеландия. Между 1950 и 2021 г. имаше 1680 доклада за злоупотреби, направени от членове на Католическата църква. Предполага се, че това е само върхът на айсберга.

Обвинения са повдигнати срещу 14 процента от цялото духовенство в Нова Зеландия, главно между 1960 и 1980 г., и повечето случаи на малтретиране на деца са в образователни и други институции, контролирани от църквата.

Повече от половината от всички докладвани злоупотреби включват сексуално насилие или друго физическо, емоционално или психологическо насилие.

„Ние нямаме механизъм за проверка на точността на тези числа. Не можем да потвърдим какво е замесено или пропуснато“, каза Кристофър Лонгхърст, национален лидер на Мрежата на оцелелите от малтретирани свещеници. Повечето членове на групата, каза той, не са докладвали съзнателно за злоупотребата.

Групата изчислява, че между шест и десет души са имали подобен опит с такава жалба, но никога не са завеждали дело. В 1296 случая подсъдимите са посочили имена на лице, когато са съобщили за злоупотреба. Срещу едно и също лице са повдигнати 74 обвинения за злоупотреби, според данните.

Около 14 процента от всички документирани насилия са свързани със специалното училище в Мериленд и Hebron Trust, две институции в Крайстчърч за млади хора с увреждания или такива в риск.

Служителят на Католическата църква Джон Дев каза, че статистическите данни за злоупотребите са страшни и нещо, от което дълбоко се срамуват.

“Силно се надявам, че подобни факти ще ни помогнат да се изправим срещу тъжната реалност. Църквата ще се поучи от това и ще потвърди отново своя ангажимент към работата по защита.“

Двама новозеландски свещеници, Роджър Молони и Бърнард Макграт, вече бяха осъдени за малтретиране на деца в училище.

Обявяването на резултатите от разследването идва в момент, когато страни по света разследват твърдения за сексуално насилие в Католическата църква.

Миналата година независима комисия във Франция изчисли, че повече от 200 000 непълнолетни са били сексуално малтретирани през последните седем десетилетия и в много случаи са били премълчавани, когато говорят за преживяванията си.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА