Открийте ни и в

България

Свиленски за обвиненията в злоупoтрeби: Изнасят се непроверени данни (ВИДЕО)

Последните дни се изнасят непрекъснато непроверени, недоказани, манипулативни и неверни данни, заяви Свиленски

публикувано

на

Министерството на икономиката сезира КПКОНПИ за злоупотреби – конфликт на интереси при началника на кабинета на БСП за това, че са сключвали договори без търг и конкурс с една и съща адвокатска кантора. 

Става дума

за над 400 000 лв. Според сигнала един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова – Калоян Методиев.

Това показва проверка на министерството, възложена от служебния министър на икономиката Никола Стоянов. По-голяма част от договорите са подписани в периода юни – август на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване.

Удушен онлайн: Дете почина пред приятелите си в TikTok

От 13 проверени дружества към този момент в 7 от тях има сключени договори с въпросната адвокатска кантора, чието име МИИ не съобщава. Проверката е установила, че държавните компании са възлагали множество договори с този изпълнител, като е възможно целта да е била сумите да се раздробят, за да не привличат вниманието на проверяващите. Общо 16 договори са били сключени за правна помощ по конкретни казуси. Сумата на тези договори е около 180 хил. лв. и голяма част от тях са изплатени изключително бързо. Има случай на сключен договор за 36 000 лв., който е бил на 100% авансово платен.

Със същата кантора

са били сключвани и договори за абонамент. По силата на тези контракти държавата е плащала за услугите на адвокатската кантора, независимо дали е извършвана работа или не.

Хоби, удоволствие и професия в едно: Човекът тото, който работи денонощно (ВИДЕО)

Проверката продължава, като ще се сезират и други проверяващи органи, за да се установи на какво основание един и същ изпълнител е избиран от мнозинството от дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията и как е бил защитен държавният интерес при сключване на договори за абонамент без насрещна услуга или при 100% авансово плащане.

От БСП

заявиха на брифинг в централата, че това е невярна и непроверена информация. От партията обвиниха служебното правителство за намеса в предизборната кампания, която цели да урони престижа на БСП.

Къща, обитавана от зли духове, сее смърт и пустее празна

“Последните дни се изнасят непрекъснато непроверени, недоказани, манипулативни и неверни данни. В началото на миналата седмица бяхме свидетели на такива. Че се изнасят оръжия, че се изнасят пари в Дубай. Самият служебен министър вчера опроверга тези данни”, каза Георги Свиленски. 

Партията ще изпрати писмо

до Румен Радев, в което ще настояват служебните министри да не разпространяват информация за проверки, които все още не са приключили. “Тяхната единствена задача е да осигурят честни избори. Но да не се занимават с разпространяването на лъжи, спекулации, манипулации”, заяви Свиленски.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено