Открийте ни и в

КРИМИ

Свобода след 68 г. в затвора: Историята на Джо Лигън

83-годишният старец е най-дългогодишният затворник, затворен като непълнолетен

публикувано

на

Джо Лигън, кадър: CBS

Джо Лигън е осъден на доживотен затвор през 1953 година, когато е на 15 години. И изкарва следващите 68 години зад решетките – без да е със съзнанието, че е извършил престъплението, в което е обвинен, без дори да знае точната си присъда и възможностите, които има по нея. Сам със себе си, сам в килия, Джо вече има цял един живот зад гърба си. Когато преди няколко месеца той беше освободен благодарение на променени законови разпоредби, подкрепени от решение на Върховния съд, Лигън е на 83 години. И е най-старият и дългогодишен затворник в САЩ, осъден като непълнолетен на доживотен затвор.

Всичко започва един петък вечер през февруари 1953 година. Тогава 15-годишният Джо се разхожда с няколко момчета, които току-що е засякъл в квартала си във Филаделфия и които едва познава. По някое време се засичат с друга група младежи, следва размяна на реплики, искане на пари за алкохол, сблъсък и… когато всичко приключва, резултатът е шестима прободени, двама от които – мъртви.

Лигън е първият арестуван

В полицейското управление той казва съвсем честно, че не може да каже на полицаите кои са другите момчета, с които е арестуван. „Дори на двамата, които познавах, не знаех имената, а само прякорите им.“

Джо е в полицейско управление, далеч от дома му, и остава там в продължение на пет дни, без достъп до правна помощ. Той споделя, че дълго време бил ядосан, че на родителите му не е било позволено да го посетят, въпреки опитите им да го направят.

Тази седмица тогавашното 15-годишно момче е обвинено в убийство – обвинение, което той винаги е отричал. Пред телевизия CBS тогава Джо наистина признава, че е намушкал някого, но той е оцелял.

„В полицията ни накараха да подпишем декларация, с която ме замесиха с убийството. А аз не убих никого“, споделя още Джо.

Пенсилвания е един от шестте щата в САЩ, където доживотният затвор не може да бъде заменен с условно освобождаване. По време на делото за определяне на така наречената степен на вина Лигън е признат за виновен по две обвинения за убийство от първа степен.

Тийнейджърът не е в съда и така и не разбира, че е осъден на задължителен доживотен затвор без условно освобождаване. Така той влиза зад решетките, без да знае пълните условия на присъдата си – и не му хрумва да пита някого.

Дори не знаех какво да попитам

„Знам, че е трудно да се повярва, но това беше истината“, сподели Лигън пред BBC при излизането си на свобода наскоро. „Знаех, че трябва да се поинтересувам, но нямах представа, че ще бъда в затвора до края на живота си. Никога дори не бях чувал думите „условно освобождаване “.

Сн.: ghanaflaver.com

Джо признава и че не е можел да чете и да пише и това допълнително е затруднило нещата. Така той остава в затвора почти седем десетилетия. Докато един адвокат, Брадли Бридж, открива, че може да се пребори за неговата свобода, подкрепен от решение на Върховния съд от 2015 година, че непълнолетните не могат да бъдат осъждани на доживот без право на условно освобождаване. Бридж се среща с Лигън в затвора и той научава, че присъдата му е незаконна.

През 2016 година Върховният съд реши, че всички задържани и осъдени на доживот малолетни лица трябва да бъдат съдени отново. Година по-късно Джо получава нова присъда – 35 години затвор – и може да кандидатства за условно освобождаване, защото вече ги е излежал.

Лигън обаче отказва, защото това ще означава, че и на свобода ще бъде наблюдаван от властите. Година по-късно също отказва условно освобождаване и отново с мотива, че то няма да му даде абсолютната

свобода, за която мечтае от години

Затова Бридж беше принуден да оспори решението на съда и да отнесе делото до федералния съд, който в крайна сметка се произнася в полза на Лигън.

„Детето, извършило тези престъпления през 1953 г., вече не съществува. Човекът, излязъл от затвора през 2021 г., е на 83 години, пораснал, променен и вече не е заплаха“, каза Бридж след това.

„Вече съм възрастен“, обясни и Лигън. „Вече не съм дете. Не само че съм пораснал мъж, аз съм възрастен човек и с всеки ден остарявам още повече.“

Ден и половина след като бе освободен, той бе запитан какво е да се върнеш в света. „Прекрасно е. Прекрасно“, отговори той. И обясни, че ще се придържа към това, което умее да прави най-добре – да чисти, както е чистил в затворническата кухня.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА