На 17 октомври отбелязваме +4 Неделя след Неделя подир Въздвижение - на св. Отци от VII Всичкиленски събор, и паметта на Св. пророк Осия и Св. преподобномъченик Андрей Критски. Св. Андрей се родил в Дамаск през VІІ век.

До седемгодишна възраст бил ням. Но веднъж, след като се причастил със св. Тайни, той бил изцерен по чудесен начин. От тогава момчето започнало да се учи с голямо усърдие. Особено обикнало да чете божествените книги. Когато навършило 14 години, родителите му го завели в Йерусалим. Там св. патриарх Софроний го приел в църковния клир. Св. Андрей водил най-строг живот. Всички го обикнали за неговата кроткост и добродетели. През негово време арамите превзели Йерусалим.

Но и след това печално събитие Андрей останал да живее в светия град. В 680 г. бил свикан в Цариград Шестият вселенски събор против монотелитската ерес. Йерусалимският патриарх го пратил на събора, понеже Андрей, вече архидякон, бил твърде известен с широкото познание на Свещеното писание, с голямото си благочестие и дълбока мъдрост.

След като се върнал от Йерусалим подир завършването на събора, Андрей се предал на молитва и богоугодни дела. Той се грижел за бедните, странниците и болните и на всички служел с усърдие и любов. След известно време бил назначен за архиепископ на остров Крит. Той мъдро управлявал паството си, като го поучавал чрез назидателно слово и добър пример. По време на неговото светителстване остров Крит бил нападнат от сарацини.

Андрей непрестанно се молил Богу да запази верните си чеда. Сарацините се оттеглили. Благодарните християни отдали това на усърдните молитви на своя архиепископ Андрей. Неговите молитви имали голяма сила: с тях той по време на бездъждие и суша измолил от Бога дъжд, който оросил критската земя и й дарил плодородие. 

Веднъж Андрей бил повикан в Цариград по църковни дела. На връщане той предузнал близката си смърт и казал на своите спътници, че няма вече да види Крит. Действително, като стигнал до остров Митилин, Андрей заболял и тихо предал Богу дух. Това било около 720 г. Свети пророк Осия, син Беериев, произхожал от Исахаровото коляно. Осия наставлявал хората, отпаднали от истината, и с мъдрите си увещания отново ги обръщал към благочестието на дедите.

По вдъхновение от Светия Дух Осия много пророкувал за израилския народ. Изобличавайки беззаконните жители на Израилското царство, той му предсказвал големи бедствия от враговете, асирийски плен и после обръщане към Бога. Той предсказал и разпространяването на истинското Богопознание по цялата земя, края на Аароновото свещенство и старозаветните жертви, а също и завръщането на младенеца Иисус от Египет, Неговото възкресение на третия ден и победата Му над смъртта.

Всички тези пророчества са записани от Осия в неговата книга, която се състои от 14 глави. Пророк Осия живял дълги години и в дълбока старост починал 820 години преди Рождество Христово и е погребан с мир.