Църквата почита на 13 юни Св. мчца Акилина. Тя била от палестинския град Вивлос. Родителите й били християни, но оставили момичето сираче на 10 години. Акилина не забравила съветите на майка си, стараела се да изпълнява волята Божия и усърдно се молела на Бога.

Между нейните връстници имало много езичнички, които се покланяли на идолите. Един от слугите на римския управител чул за християнското настроение на девойката и за влиянието й сред нейните връстнички и донесъл за нея на управителя Волусиан. Той повикал Акилина, която тогава била на 13 години, и й заповядал да принесе жертва на боговете, като я заплашвал с жестоки мъчения, ако не изпълни волята му. Акилина отказала и Волусиан започнал да я увещава и заплашва.

Акилина не се поддала и управителят заповядал жестоко да бият девойката. Той й казвал: "Къде е твоят Бог, Акилино? Защо Той не идва да те избави?".

А Акилина му отговаряла: "Колкото повече ме мъчиш, толкова повече Христос ще ми даде търпение и сила". Тогава управителят осъдил Акилина на още мъчения, но това не разколебало твърдостта на младата християнка. Най-после светата мъченица от изнемощяване паднала на земята. 

Изнесли я вън от града, като мислили, че е умряла, и управителят заповядал да оставят тялото й без погребение. Изведнъж посреднощ тя чула гласа на ангела да й говори: "Стани и бъди здрава!".

И тя почувствала, че силите й се върнали и че се изцерила от раните си. Започнала да хвали и да благодари на Господ и го молила скоро да й прати смърт. Като се върнала в града, управителят заповядал да я умъртвят. 

Когато я отвели на смърт, тя помолила да й дадат време за последна молитва. Като поблагодарила на Господа за всесилната Му помощ, тя тихо починала. Палачът пристъпил да изпълни присъдата, но намерил девойката вече мъртва.

Имен ден празнуват Акилина, Лина, Акила, Акил, Ахил, Асен и Аспарух.