Открийте ни и в

Православие

След много мъчения св. мъченици Аникита и Фотий били изгорени в пещ заради вярата си

Двамата изобщо не пострадали от огъня, даже косите им били цели

публикувано

на

На 12 август Пресветата Българска православна църква почита св. мъченици Фотий и Аникита.

Император Диоклециан преследвал жестоко християните. През 303 г. бил обявен едикт, според който се заповядвало да бъдат разрушени всички християнски храмове, а свещените книги да се отнемат и изгорят.

Първа жертва станали никомидийските християни. Диоклециан издал още два едикта – с единия се нареждало всички предстоятели от християнския клир да се затварят в тъмница.

В Никомидия, град във Витинска област, нечестивият цар Диоклетиан повдигнал голямо гонение срещу християните. По негова заповед насред града били изложени оръдията за мъчение: мечове, секири, ръжени, железни куки, скари, колела, котли и други безчовечни изобретения от този вид.

Били приготвени и зверове. С всичко това Диоклетиан искал да уплаши тези, които призовавали Христовото име.

По всички краища на римското царство той разпратил страшни укази, с които навсякъде заповядвал да се преследват християните – да бъдат мъчени, убивани.
По това време в Никомидия живеел един благороден и знатен комит на име Аникита.

Свети Аникита бил военен сановник и когато започнали преследванията, той открито заявил пред императора, че е християнин. Примерът му последвал племенникът му Фотий.
След много мъчения и двамата били осъдени на смърт и изгорени заедно с много други християни в 305 година.

Свети Аникита и Фотий прекарали в тази пещ три часа, а след това се помолили и предали душите си в Божиите ръце. Когато слугите извлекли с желязо телата на светите Аникита и Фотий, видели, че те изобщо не са пострадали от огъня, и даже косите им били цели.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено