Открийте ни и в

Православие

Св. Паисий Хилендарски написал “История славянобългарска” “за в полза на българския народ“

Денят и годината на смъртта на този виден наш равноапостол и народен будител са неизвестни

публикувано

на

На 19 юни църквата почита Свети Иуда, Преподобни Паисий Хилендарски и Паисий Велики.

Датата на раждането и смъртта на автора на “История славянобългарска” св. Паисий Хилендарски са неизвестни, затова църквата го почита в деня на св. Паисий Велики. Днес се навършват 298 години от рождението на свети Паисий Хилендарски и 258 години от написването на “История славянобългарска”.

Паисий Хилендарски е роден в Банско през 1722 година. Единият му брат Лаврентий бил игумен в Хилендарския мнастир, а другият – Вълчо – бил щедър дарител на църкви и манастири.

В 1745 г. Паисий отишъл при брата си Лаврентий в Хилендар и тук приел монашество. В манастира имал възможност да се образова и изучи по-добре и духовно да се издигне.

Като манастирски пратеник (таксидиот) той обикалял села и градове, за да събира помощи и да привлича поклонници за манастира. При този непосредствен досег с народа Паисий най-добре видял тежкото положение на българите.

В атонските манастири пък той видял и сам преживял надменното и презрително отношение на другородци към българите – че те били прости и груби, че нямали история.

Паисий с болка виждал разслабващото отчаяние на народа, дълбоко скърбял и се възмущавал за родоотстъпничеството на много българи, които се влачели след чужди обичаи и след чужд език, а презирали чистите български нрави и родния си език.

Тогава пламва в него патриотична и благочестива ревност, плод на която се явява неговата вдъхновена “История славянобългарска” (1762 г.) “за в полза на българския народ, а за слава и похвала на Господа Иисуса Христа”.

След като написал историята си с много труд, той като същински равноапостол тръгнал да я разнася навсякъде по българската земя, за да я четат и преписват.

Когато българският народ изпадна в най-тежко състояние под двойното петвековно гръцко-турско робство, тогава Бог издигна преподобни Паисий Хилендарски, който написа своята забележителна „История славянобългарска“ и чрез нея вдъхна народностно съзнание и сили у българския народ, изтръгна го от неговото отчаяние и постави начало на българското възраждане.

По този начин преподобни Паисий запалил пожара на българското възраждане.

Св. ап. Юда, когото наричали още Тадей и Левий, един от дванадесетте апостоли, бил син на Иосиф, обручника на Пресвета Дева и затова се нарича – както и брат му Яков – „брат Господен“.

Ние малко знаем за неговия живот преди апостолството. Преданието говори, че той се занимавал със земеделие. Името му се споменава няколко пъти в Евангелието.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА