Открийте ни и в

Православие

Св. Теодор Освещени станал монах на 14 години

След смъртта на свети Пахомий Теодор станал игумен на Тавена

публикувано

на

Църквата почита на 16 май св. Теодор Освещени.

Той бил един от любимите ученици на Пахомий Велики. Наречен е Освещени, защото единствен в целия манастир имал свещенически сан.

От ранни години той горял от любов към Бога и четиринадесетгодишен дошъл в Тавена при преподобни Пахомий, желаейки да служи на Господа.

Великият подвижник го приел, като видял в него истински призвание към монашески живот. И момъкът с радост понасял всякакви трудности и всякакви лишения и от ден на ден преуспявал по пътя на светостта.

По-късно – след смъртта на свети Пахомий – Теодор станал игумен на Тавена и другите му обители. Той починал около 360 година.

И в третата неделя след Христовото Възкресение то продължава да вълнува душите ни и остава център на нашите религиозни преживявания. След като проследихме лъкатушния път от съмнението до пламенната изповед на апостол Тома, днес Църквата ни предлага да преживеем великото събитие на Възкресението с очите и сърцата на преданите жени мироносици.

Тези жени първи видяха празния гроб, светлите ангели и възкръсналия Иисус и първи чуха Неговия поздрав: “Радвайте се!”.

Жените, носещи скъпоценно миро, които отишли при гроба да помажат тялото Иисусово, неочаквано научили от ангела, че Той е възкръснал, а те стават вестителки на Неговото възкресение от мъртвите.

Също в тази неделя се поменава благообразният (от благороден род) Йосиф и Никодим, които са били свидетели на погребението на Иисус Христос.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА