Открийте ни и в

Православие

Св. Христина била прободена с железни копия от войници, имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян

Майка й със сълзи на очи я молила да се откаже от вярата си, баща й пък я подложил на страшни изтезания

публикувано

на

На днешния 24 юли Православната църква почита света великомъченица Христина.

Тя се родила през III в. в богато и известно семейство. Баща й Урбан бил управител на град Тир. Родителите й дали името Христина, което било не според тяхното езическо разбиране, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, христова рабиня и невеста.

Той бил известен с жестокостта си. Малката Христина още в ранните си години познала и обикнала Бога. Когато станала на 11 години, се открила необикновената й красота.

За да я запази от човешки погледи, баща й Урбан направил за нея стая във висока кула. Там той поставил златни и сребърни изображения на своите езически богове, като й заповядал ежедневно да им пали тамян и да им се кланя.

От кулата Христина гледала все на Изток, към небесните висоти, и се молела на живеещия в небесата Бог да й се открие. Когато прекарала достатъчно дни в пост и молитва, й се явил ангел Господен.

Той я осенил с кръстното знамение и казал, че в името на Единния Бог тя ще бъде жестоко изтезавана от трима мъчители, но Създателят винаги ще я укрепва и ще й помага.

Тогава Христина счупила на парчета сребърните и златните идоли на баща си и ги изхвърлила през прозореца. Предречените мъчения не закъснели.

Майка й със сълзи на очи я молила да се откаже от вярата си в Христа. Баща й пък я подложил на страшни изтезания.

Когато научил какво е направила, баща й, умопомрачен от ярост и злоба, подложил девицата на жестоки изтезания.

Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Баща й разпоредил да хвърлят в тъмница измъчената Христина, но починал внезапно.

Следващите управители Дион и Юлиян продължавали да мъчат изповедницата. Най-накрая Юлиян заповядал да накажат Христина със смърт.

Тогава тя била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ.

Тoвa cтaнaлo oкoлo 300 г. в цaрувaнeтo нa Диoклeтиaн. Eдин oт рoдcтвeницитe нa Хриcтинa пoгрeбaл нeйнoтo мнoгocтрaдaлнo тялo. Иocиф Пecнoпиceц (IX в.) нaпиcaл в чecт нa вeликoмъчeницa Хриcтинa кaнoн, в кoндaкa нa кoйтo ce гoвoри зa нeйнитe cв. мoщи, кoитo изтoчвaли изцeлeниe.

Днес имен ден празнуват всички с името Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян.

Честито да им бъде!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено